2016. augusztus 5., péntek

Király Levente: Van egy kutyánk...

Ez a könyv tele van kutyákkal. Nem is akármilyenekkel! Van például egy skót juhász, aki pulcsit horgol magának; egy yorkie, akinek a kedvence a meggy; no meg egy bernáthegyi, aki eladó egy hordóboltban. Talán ennyiből is kiderült, hogy Király Levente kötete nem tudományos igénnyel összeállított kutyahatározó, hanem remek humorral megírt, versbe szedett kutyasoroló, amely kicsit és nagyot egyaránt szórakoztat. Az élményt Igor Lazin illusztrációi teszik teljessé.

A fülszöveg minden szava igaz. Ez a könyv nem szól másról, csak kutyákról. Nagyon sokféle kutyáról olvashatunk , szerepel benne masztiff, kuvasz, malamut, border collie, szamojéd, skót juhász, doberman, corgie és még sorolhatnám napestig. 

Az egyik pudingot főz és bélyeget gyűjt, a másik szelfizik és rekeszszámra tejet iszik, a harmadik pantalló helyett kordbársonyt hord, van aki kocsmába jár, és spiccesen énekel, és van aki kanyarfúróval ügyködik. 
Mind-mind meglepő és mókás dolgot csinál, azt is mondhatnám, hogy megismerhetjük a kutyákat a vicces oldalukról. Végigvigyorogtam a könyvet, és már az első olvasás óta elolvastam még vagy kétszer. Mert olyan jó a vicces szösszeneteken nevetgélni. Egy Tekila nevű csivaván, aki azt várja, hogy mikor nyit ki a Meki, és nem kell neki kaviár, a Kalambó nevű basset hundon, aki a télapónak segít, és a snauceren, kinek neve Karalábé, száz lábú ő, sacc per kábé. :D

Azt gondolom, ha gyerekeim kicsik lennének, akkor olvashatnám minden nap többször ezt a könyvet, egészen addig, amíg már menne fejből is, és úton útfélen ott motoszkálnának a fejemben, de mivel a gyerekeim már nagyok, így nem foghatom rájuk, hogy miért akarom újra és újra elolvasni ezeket a bájos és humoros kutyaversikéket. :)

Az illusztrációkra érdemes ugyanannyi figyelmet fordítani,  mert fantasztikus összhangban van a versekkel, ha a verseken vigyorogtál és megnézed az illusztrációt, egy még szélesebb vigyorra húzod majd a szádat. Ezt Igor Lazinnak köszönhetjük. 

Amikor még a végére sem értem a könyvnek, engem is megihlettek ezek a versikék, így hát én is költöttem egyet-egyet a kutyáinkról:

Mangó
Van egy kutyánk, Mangó
Néha úgy hívjuk Magnó.
Hallgat erre is, arra is,
Pláne, ha van egy kis kaja is.

Morog, ugat, csattogtat,
azt hiszi ezért csontot kap.
De tévedésben van
a kis drága,
mert ettől nem kerül
semmi a tálba.

Inkább elküldjük aludni,
hogy a gazdik is tudjanak nyugodni.
Amikor felébred ő,
akkor jön a puszieső,
mert mégiscsak cuki és aprócska,
legjobban azt szereti,
ha úgy hívjuk Mangócska.


Snickers
Van egy kutyánk
neve Snickers,
rágcsál ő, ha simizni mersz,
Border collie apja, anyja,
így lett ő is ez a fajta







Maja
Maja, egy gyönyörű border collie,
nem szokott sosem szomorkodni,
Kedves, vidám, ügyes kutya,
Ő a kutyák parancsnoka.

Terelgeti Sunnyt, Lunát,
néha egy galambot is meglát,
akkor aztán rohan, ugat,
kapkodják is a szárnyukat.

De ha Maja repülni tudna,
lehetne néha galambvacsora,
Elkapná a kacsát, libát,
nem találnál abban hibát,
aztán majd, ha eljő az este,
Büszkén tálalhatná a vacsorát.

A könyvet köszönöm a Manó Könyvek Kiadónak!

10/10

Bea

6 megjegyzés:

  1. HÁÁÁÁÁÁÁT-/tal nem kezdünk mondatot/ tudom, de ez nagyon jó! A saját kutyákról készített képek szuperek, amint a saját versikék is. Alakul az új könyv, már csak kiadót kell keresni. Gratulálok ez ismét nagyon jó lett.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Lizamami! Ahhoz, hogy új könyv alakuljon, először réginek is kell lenni. :D Ami meg ugye tudjuk, hogy nincs. :D De köszi a bizalmat, talán majd egyszer. :)

    VálaszTörlés
  3. Dejóóó! Most aztán már tényleg akarok egy kutyát. Meg ezt a kutyás könyvet is. :) A verseken jókat mosolyogtam, szuperek lettek, nagyon ügyes vagy Bea! A képek meg... egész napra kicsapták a cukiság mérőmet. Mindhárom édes, de a kicsi Snickers visz mindent... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kölcsönadok neked egyet, vidd el nyaralni! :D Amúgy egy kutya gyógyír minden bajra, azt veszed majd észre, hogy nem gondolsz csak arra: jaj vinni kell sétálni, labdázni, remélem, hogy nem fogunk megázni. Jaj, már megint rímekben nyomom, nincs mit tenni, ez a könyv kihozzabaz emberből a legrí(é) mesebb oldalát. :D Remélem sül már a süti nálad és tocsog ketchup. :D Puszi.

      Törlés
  4. Istenem, de aranyosak a kutyusaitok! A versikék is nagyon találóak, egy költő veszett el benned. ((:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.:) A kutyusok nevében. Egy költő?:D Hát tényleg jól elveszett!:D

      Törlés