2016. augusztus 10., szerda

Jessica Knoll: Szerencse lánya

A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom.

Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolgok történtek. Meggyalázták, meghurcolták, kinevették. A kis TifAni aznap megsemmisült. Az erős Ani lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől...

A szerencse forgandó: a bűnösökből is lehet áldozat. A bosszú lehetősége TifAnié: vajon leveszi az álarcot, vagy örökre bezárja magát a múlt börtönébe?

A könyv elején megismerhetjük a szép és sikeres Anit, aki  egy neves new yorki lapnál dolgozik, az ujján egy hatalmas rubintgyűrű csillog, éppen most készül férjhez menni. 
Nekem már az első oldalak után kiderült, hogy Anivel nincs egészen minden rendben. Csak üres kirakatéletet él, és azt teszi, amit az ilyen korú nőktől elvárnak, sikeres a munkájában, egy gazdag családból származó jónevű vőlegénye van, és miután majd összeházasodnak, Ani otthagyja  a munkáját, gyerekeik lesznek és vidékre költöznek.
Ani úgy viselkedett és élte az életét, ahogy a vőlegénye, a  munkatársai és az emberek elvárták tőle, de nekem nagyon úgy tűnt, hogy ebben semmi élvezetét nem leli, ez csupán valami pótcselekvés nála, ami segít neki felejteni és megfelelni.

Aztán a történetben visszalépünk az időben, Ani, vagyis ekkor még TifAni tinédzser korába, amint éppen egy új iskolát kezd el, és próbál beilleszkedni az ottani közösségbe. A lány múltja és jelene nagyon sok hasonlóságot mutat,  TifAni ugyanazt teszi felnőttként, mint amit már tiniként is tett, próbál megfelelni az embereknek. Az új iskolájában éppen a népszerű diákok közé próbál beilleszkedni, elkezd úgy öltözködni, beszélni, mint ők. 
Be kell valljam, engem nagyon taszított TifAni viselkedése, én sosem változtattam volna magamon semmit csak azért, hogy mások elfogadjanak, akkor már inkább leszek magamban, de azért ezzel együtt sajnáltam is a lányt.
TifAni egyszer csak a nagy megfelelni  vágyásában átlépett egy határt, amit nem szabadott volna megtennie, innentől kezdve pedig teljesen kicsúsztak a dolgok az irányítása alól.
A történet nagyon is aktuális kérdésekkel foglalkozott, és nagyon is mai határokat feszegetett, a mai bulizó fiatalok világának sötét zugaival kapcsolatban. 
A könyv engem is nagyon nehéz kérdések elé állított, de szerintem az írónőnek éppen ez is volt a célja.

A fiatal TifAnival történtek és az iskola kegyetlen és népszerű diákjainak viselkedése tragikus történésekhez vezetett az iskola történetére nézve, TifAninak szörnyű dolgokat kellett átélnie, utána pedig egy nagyon aljas meghurcoltatásnak lett az áldozata.


Így tehát a lány szörnyű múltját és titkait megismerve már nem is csodálkoztam rajta, hogy a kis TifAni miért vált azzá a céltudatos felnőtt nővé, Anivá, aki minden erejével azon volt, hogy maga után hagyja a múltja fájdalmait. Hogy sikerült-e neki, az a történet végén kiderül, kérdések még mindig maradnak bennünk, de ezt szerintem Jessica Knoll így is szerette volna.

8/10

A könyvet köszönöm a Libri Kiadónak!

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése