2016. augusztus 24., szerda

Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp és más furcsaságok

Avagy Rebimesék félősöknek és bátraknak

Rebeka egy tökéletesen átlagos kislány, aki bátor és kíváncsi természete miatt hajlamos mindeféle zűrbe keveredni - ezekben a mesékben az ő kalandjait követhetjük nyomon. A kötekedős Bosszantöppről (akinek feltett szándéka bajba sorolni Rebit) a jószívű csíkos hátú Sompolykáig (aki segít Rebinek visszanyerni a számítógép elé kövült apuka figyelmét) egy mágikus világmindenség kel életre minden történetben, titokzatossággal és képzelettel színezve az egyébként hétköznapi élethelyzeteket.

A Rebimesék kedvesen eredeti és szórakoztató történetek gyűjteménye, melyeket nemcsak a gyermekek, de a szülők is élvezni fognak esti meseolvasáskor - de legyetek óvatosak, mert ha legközelebb valami különös dolog történik az otthonotokban ti is hajlamosak lesztek benézni a sötét sarkokba, nem lakik-e ott valaki.

Varázsvilág lakóit és a kisiskolás Rebekát ismerhetjük meg ebből a kedves és aranyos kis könyvből. Igaz, csak az apukája szólítja Rebekának, amikor egy kicsit mérges rá, a barátai csak Rebinek hívják. 

Az első történetben Bosszantöppel ismerkedhetünk meg, aki egy rosszcsont törpe, akarom mondani töpp, aki szeret mindenkit felmérgesíteni, de legfőképpen az embergyerekeket. Rebi életét is sikerül felbolygatnia egy kicsit, Rebi pedig mindent elkövet, hogy Bosszantöpp eltűnjön az életéből, de a legjobb ötlet az egyik kis barátnőjének jut eszébe. 

A második történetben Rebi apukáját ismerhetjük meg, aki túl sokat ül a számítógép előtt, és Rebi úgy érzi, hogy nem tudja felhívni a figyelmét ilyenkor magára, apa csak gépiesen válaszolgat a kérdéseire és kívánságaira. Ez akár ismerős is lehet, ha nem számítógép, akkor a tévé a bűnös, és az apukákat rá kell ébreszteni arra, hogy mi a sokkal fontosabb. Rebi varázslattal próbálkozott először, de aztán Csíkoshátú Bőröndös Sompolyka feltűnik a színen és segít megoldani, hogy Rebeka elnyerje Apukája figyelmét. Nagyon jót mosolyogtam Rebi próbálkozásain, de nem tudom ajánlom-e mindet kipróbálásra otthon a gyerekeknek. :)

A harmadik mesében Rebi a lakásban elszaporodó rejtélyek nyomába ered. Egy eltűnt plüssmaci, egy láthatatlanná vált kéztörlő, egy rejtőzködö mesekönyv és egy elkóborolt cipőfűző. Mind-mind felderítésre váró eset, de a legkomolyabb feladatnak az 5 pár zokni eltűnt felének a megkeresése tűnt. Megismerhetjük a tündéri aranyos porcicákat és a szárnyas boroszlánt. Rebi nem esik kétségbe a felmerült problémák láttán, hanem a lehető legjobb megoldást találja ki, ami mindenkinek jó. És jótett helyébe jót várj, a Zűrboszorkány megjutalmazza Rebit. Csak Apa keresi azóta is a cipőfűzőjét. 

A negyedik mesében megtudjuk, hogy mi történik, ha egy doboznyi csigát viszel haza a szobádba, és ki is az a Kenderszakállú Edömér.

Az ötödik mese pedig Zebulonról, a zámpírzokniról szól, aki világot szeretne látni és sosem adja fel, erre biztatva Rebit is, akinek végül egészen jól sikerülnek azok a fránya karikák. 

Nagyon tetszettek ezek a mesék, a varázslatos lényekkel, és a nagyon ismerős történetekkel. Hiszen a gyerekek máshol sem szeretnek annyira rendet rakni, és igazából lehet, hogy jól jön néha egy Bosszantöpp, aki ráébreszti őket arra, hogy miért is lehet jó dolog, ha rendet raknak, elpakolják a játékaikat önmaguktól.

Más gyerekek otthonában is tűnnek el zoknik, cipőfűzők és egyéb plüssállatkák, talán Rebi története ötletet adhat, hol keressük őket és felhívja a figyelmet arra, hogy a jó cselekedet, mindig elnyeri a jutalmát. 

A kitartás és próbálkozás jó példája pedig Zebulon, a zámpírzokni története. Ajánlom ezt a könyvet közös esti mesékhez, délutáni olvasásokhoz, amikor még a porcicákat is meg lehet keresgélni, esetleg a sarokban lakó Kenderszakállúhoz is bekopoghattok. 

És jól vigyázzatok Anyukák és Apukák, ha a gyermeketek rákeni az arcpakolásotokat a szőnyegre, majd megszórja borsóval, esetleg lepkehálóval szaladgál a lakásban, vagy kiömlik egy kis baracklé, akkor lehet, hogy Bosszantöpp ólálkodik az otthonotokban, ragadjatok ti is inkább lepkehálót, és akkor biztosan jókedvűen fogtok majd elaludni.


A könyv illusztrációi is bájosak, kedvesek voltak, teljesen összhangban éltek a mesékkel és élő, vidám világot varázsoltak Rebi köré. 



A könyvet köszönöm  szerzőnek! 

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése