2016. augusztus 9., kedd

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Louisa Clark elégedett az életével. Szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta él, a munkáját a kávézóban. Szereti a családját, a zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, egyik nagyapjával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával együtt lakik. És talán még Patricket is szereti, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Ám egy napon Lou szépen berendezett világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és hogy továbbra is támogatni tudja a családját, Lou elvállalja egy férfi gondozását, aki súlyos balesete után mogorván tölti a napjait.
Will Traynor gyűlöli az életét. Hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások - mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie álmos és unalmas szülővárosába, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül, hogy kikérték volna a véleményét. A lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínesnek tűnik.
Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve sem találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és - pusztán a másik kedvéért - újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról?

Hú, bevallom, nagyon nehéz lesz most erről a könyvről írnom, hisz annyi értékelést olvastam már róla, hogy csak na. Pedig általában nem szoktam előre elolvasni egy könyvről az értékeléseket azelőtt, míg én meg nem írom a sajátomat (utána viszont az összeset elolvasom).
A Mielőtt megismerteleket Anya olvasta el először, így az ő értékelését már meg is találhatjátok a blogon (katt IDE). Ő Jojo Moyes majdnem minden könyvét elolvasta már előtte, valahogy azonban a Mielőtt megismertelek kimaradt a sorból, de olyan sok molyos társunk ajánlotta nekünk az írónőnek ezt a könyvét is, hogy Anya gyorsan hozzá is látott, és közel egy nap alatt ki is végezte. :)
Nem titok, rá is (csak úgy, mint rám) nagyon nagy hatással volt a könyv.
Bár az igaz, hogy én már ismertem a könyvnek a cselekményét az olvasás előtt (Anya nem nagyon bírt magával annak idején, és szépen elmesélte nekem az egész történetet, mondjuk az is az igazság, hogy én is nagyon kíváncsi voltam rá). De azt is be kell valljam, hogy ez egy cseppet sem vett el a könyv nyújtotta élményből.

Louisa Clark az egyik legédesebb és legnagyobb szívű főhősnő, akivel eddig én találkoztam. Két méterrel mindig a föld felett lebeg, és minden helyzetből megpróbálja a legtöbbet kihozni. A színes és bohókás ruháit pedig imádtam! Szívesen beszabadulnék egyszer a gardróbjába, hogy aztán egy nagy adag boldogsággal távozzak onnan. 

Aztán pedig itt van a gazdag és előkelő Traynor család. Akiket még egy fájdalmas baleset sem volt képes családdá kovácsolni. Az autóbalesetet szenvedett fiuk mellé keresnek ápolónőt, így ismerkedik később össze Will és Louisa, akik kezdetben nehezen szokják meg egymást, de aztán mindketten olyasmit találnak meg a másikban, amit már régóta kerestek.
Többet én nagyon nem is nagyon szeretnék mesélni a történetről, mert ezt a könyvet nem lehet csak pár sorral elintézni.

A könyv befejezése nagyon megviselt, még úgy is, hogy előre tudtam mi fog majd történni, de emellett nagyon is elgondolkodtatott. Már napok teltek el azóta, hogy olvastam a könyvet, mégis sokat töröm még rajta a fejem.
A történet után a neten böngészgetve pont rám talált még egy olyan cikk is, amiben nagyon rossz üzenettel bíró filmeket soroltak fel, és a Mielőtt megismertelekből készült film is a listán volt.
A cikkben leírtakon is sokáig gondolkodtam, sőt még Anyával egy parázs vita is kialakult köztünk, de most már úgy látom, hogy a cikkíró biztos, hogy a könyvet nem olvasta, mert ennek a könyvnek egyáltalán nem az volt az üzenete, hogy egy fogyatékkal élő ember nem lehet boldog, ennél ez a történet sokkal bonyolultabb és összetettebb volt.


A filmre is nagyon kíváncsi vagyok, szerintem hamarosan meg is nézzük majd, mert igazából már csak rám vártunk, hogy én is elolvassam a könyvet előtte. Emilia Clark nekem szimpatikusnak és aranyosnak tűnik, és nagyon jól el tudom képzelni őt Louisa szerepében (sőt kiköpött Loiusa szerintem!).

10/10

A könyvet köszönöm a Cartaphilus Könyvkiadónak!

Zsófi

3 megjegyzés:

  1. Zsófi, nem emlékszel rá, hogy hol olvastad,azt a listát?
    (Nincs kedvem keresgélni.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De itt is van:
      www.nlcafe.hu/ezvan/20160803/filmek-borzalmas-uzenettel-amikor-kialszik-a-feny-mielott-megismertelek/

      Törlés