2016. augusztus 17., szerda

Kalandra fel gyerekek, Geronimo Stiltonnal!

Már csak szűk fél hónap van hátra a gyerekek vakációjából, de inkább fogjuk úgy fel, hogy jaj de jó, hogy még majdnem fél hónap van a vakációból! 
Ma Titusznak vettem egy pár Star Warsos és Avengerses füzetet a suliba, nagyon örült nekik, de biztos vagyok benne, ha lenne Geronimós füzet, akkor azt is nagy örömmel fogadta volna. 

Ha füzetünk nem is lesz, de egy nyári Geronimo Stilton magazinunk van itthon, amit ajánlok mindenkinek, mert remek több alkalmas, mindenhová hurcolós olvasnivaló, érdekes tudnivalókkal, új ismeretekkel. 

Rögtön az elején az egyik kedvenc állatomról, a törpemalacról olvashattunk, no meg a disznókról úgy általában. Tudtam én, hogy a disznók okos állatok, de a cikk szerint intelligenciája a kutyákéval és a majmokéval vetekszik. Azt is megtudtam, hogy a törpemalacok Indiában vadon élnek, bár már csak egészen kevés nem tenyésztett példány él belőle, ezért veszélyeztetett állatfajnak minősülnek.

Ha már kismalacok, akkor álljon itt egy agresszív kismalacos vicc, szintén a magazinból:

Az agresszív kismalac összefut a jó tündérrel:
- Teljesítem két kívánságodat.
- Varázsolj abba a fába egy kihúzhatatlan szöget!
- Íme! Mi a második?
- Húzd ki!

A viccet félretéve a következő oldalakon is nagyon sok érdekes dologról olvastunk. Pl. mindent megtudhatunk a radírgumiról, a 2016-os Olimpiai Játékok kapcsán megismerhetjük képekben Rio de Janeirot,  10 érdekességet olvashatuk az emberi szemről, pl. hogy lehetetlen nyitott szemmel tüsszenteni. Ti tudtok? Én még sosem figyeltem meg, de szándékomban áll a következő hapcizásnál elvégezni eme kísérletet.

Olvashatunk, vagyis a gyermekünk olvashat képregényt a szfinx titkairól, egy kis környezetvédelem, egy kis újrahasznosítás, rejtvények, megoldandó feladatok, színezés, vicces és nagyon élvezetes zenetörténet és sakkiskola után elérkezünk a só-liszt gyurmához, amit képekben is megmutatok:


Só, liszt és víz - biztos mindenki ismeri már az összetevőket, gyorsan össze is gyúrtam. Legelőször elkészítettük a magazinban is szereplő öt hercegnő medálját, amiből a fiúk is kaptak.


Mivel maradt még nagyon sok gyurmánk, ezért további medálokat és apróságokat gyártottunk belőle, kis emberkéket, miniatűr borítékot, kismadarat, pici baglyot. 


És még mindig rengeteg maradt. Ekkor Titusznak eszébe jutott, hogy ő csinál egy Lego Hulk-ot. Nekem pedig az, hog kidobni sajnálom, no meg jött a "nem tudok leállni" érzés, ezért hozzáláttam egy Geronimo megformázásához. Úgy, ahogy sikerült, bár a sütés előtt féltem kicsit, hogy mire kiveszem csak egy Geronimo paca lesz belőle, de csak egyszer kezdett el lekonyulni az orra, azt gyorsan visszaigazítottam. Azt is el kell mesélnem, hogy ha Titusz nincs ott mellettem, akkor most Dumbot nézhetnétek Geronimo öltönyben, mert amikor kész lettem a figurával, valami nagyon nem stimmelt vele, olyan elefántos volt. Néztük, néztük, amikor Titusz egyszercsak rájött, hogy a füle nem jó helyen van, nem oldalt kell lifegnie, hanem a feje tetejére kell tenni. Így lett elefántból egér, és már ment is a sütőbe. Utána következett a festés, lakkozás, ami szintén nagyon jó móka volt.




A magazin közepén pedig kivágható mintaíveket találtunk, amit ki is vágtunk, pár fűzfaágat zöldre festettünk, ráragasztottuk és a virágainkat diszítjük majd vele. Vidám, színes társaság.

Így adott nekünk több napi szórakozást a Kalandra fel! című Geronimo Stilton nyári magazin. :)






Béta Trió 5.
Roberto Pavanello: Az elátkozott skót duda

Nem ismertem eddig a Béta Triót, de könnyen be tudtam kapcsolódni a történetbe, amihez nem is kellett más, mint hogy megismerjem a három bájos, kedves denevérnővért. Brillyt, aki a Béta Trió lelke. Igazi írótehetség. Baggyt, aki született vezető, sportos testalkata jól jön a nehezebb küldetések során. Egyetlen gyengéje a vörös hajzuhataga. A harmadik testvér Bessy, aki szép és elegáns, és nagyon jó megfigyelő.
Van egy emberbarátjuk is, Sam, akit a nyomozásaikhoz segítségül hívnak, valamint Sam legjobb barátja a különösen találékony Tommy is részt vesz néha a rejtélyek kiderítésében, ravasz ötletek kieszelésében. Bob Scherlock is feltűnik néha, aki Sam apukája, de amúgy a nyomozásban nem jeleskedik. 
Ebben a részben a nyomozás Baggy kedvenc zenekara a Rolling Stoves zenekar körül forog, akik körül rejtélyes dolgok történnek Baskerville-ben, ahol kibéreltek egy házat, hogy csendben és nyugalomban készíthessék el új albumukat. De a dolog nem megy egyszerűen, lesznek bonyodalmak, rejtélyek, amelyeket a a Béta Trió igyekszik is kibogozni.  Nagy szerepe van egy titkos rajongónak és egy skót dudának a történetben. 
Némi riadalom után természetesen a végén minden megoldódik, és a Béta Trió visszatérhet a nyugodt hétköznapokhoz. Gondolom csak a sorozat következő részéig. :) Fiúknak és lányoknak egyaránt szórakoztató olvasmány. Titusznak tetszett, tehát fiúk pipa, nekem tetszett, tehát lányok is pipa. :)


Kemény Kristóf: Puskás Öcsi/A külvárosi vagány hihetetlen  kalandjai

A gyerekeknek szóló történet Puskás Ferencről szól, aki a leghíresebb magyar focista. Arról az időszakról, amikor még gyerek volt, és mindenki Öcsinek szólította. Öcsi apukája Feri bácsi a kispesti csapat focistája volt, ezért Öcsi szinte a cumival egyidőben szívta magába a foci szeretetét. 

Öcsi alighogy megtanult járni, már a focit rugdosta. Hatalmasakat rúgott, méghozzá bal lábbal. A lakásban, aminek az anyukája nem annyira örült.

Az apukája focistából edző lett, közben Öcsi  szépen lassan növekedett, a cumisból ovis, majd iskolás lett. És egyre jobban focizott...

De nem mesélem tovább a történetet, hagyok nektek is, ha szeretnétek elolvasni, mindenesetre kisfiúknak, focizni szerető apukáknak, tökéletes közös olvasmány. 

Puskás Öcsi egy focizni mindig kész kisfiú volt, sőt mást sem csinált volna legszívesebben egész nap, csak focizott volnap a többiekkel a pályán. Gondolom, van még így ezzel egy jó pár gyerek, nekik ajánlom ezt a könyvet. 

Köszönöm az Alexandra Kiadónak, hogy ezeket a kedves könyveket olvashattuk!

Bea

6 megjegyzés:

  1. Nahhhááát! hogy Ti milyen ügyesek vagytok, gratulálok a közös szobrászkodáshoz és Geronimo szuper lett. Titusz ismét jól meós-kodott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, jó géneket örököltünk. :D Mindig jó egy Titusz a háznál. Hol címkéket, hok bajuszokat vág le, de füláthelyezéshez is nélkülözhetetlen. :) B.

      Törlés
  2. Csatlakozok lizamamihoz, tényleg nagyon ügyesek vagytok! Éljen Geronimo! :) De a képeket elnézve az villant át az agyamon, hogy ugye Zsófi a száradó, nyers gyurmát kóstolta meg, és nem a festettet? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éljen Geronimo! Tudtad a varázsigét.:) Nem, Zsófi a frissen kisültet nyalogatta. :) Hová gondolsz? A drága festéket nem engedtem volna!! :D

      Törlés
  3. Aztaaaa! Nagyon jól sikerűlt Geronimo és a lego hulk is! Hazamegyek gyúrok én is valamit! Ezer éve nem csináltam ilyet. Ügyesek vagytok! Egy nyakláncot kapok én is?? Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :) Próbáld ki, mindenféle bigyókat lehet belőle csinálni! De azért a biztonság kedvéért persze adunk neked egyet. :) Ha netán te is Lego Hulkokat vagy egyéb hősöket gyártanál véletlenül. Haha.... B.

      Törlés