2016. augusztus 26., péntek

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről

Képzeletbeli barátja mindenkinek van. Annak is, aki nem tud róla. Ő az, akit szobánk csendjében félhangos kérdésekkel zaklatunk, aki tartja bennünk a lelket és elviszi helyettünk a balhét; ő az örök Én és örök Másik, aki még akkor is ott löki a sódert a fejünkben, amikor épp egyedül vagyunk. De vajon hogyan lát bennünket ő? Hogyan látja a szüleinket? És mit érez akkor, amikor először akad egy kihívója egy valódi barátunk személyében?

Történetünk főszereplője Balambér, aki a kulcslyukban lakik. Ez egy olyan kulcslyuk, amelyben minden van, ami egy kulcslyukba kell. Erdő, mező, füvek, bogyó, ház. Szóval pont olyan, mint az összes többi. Varázsolni tudó nyüvek és szúk is laknak a kulcslyukban. 
A kulcslyukon túl az Univerzum van, ami Balambérnak eléggé felfoghatatlannak tűnik. 
Vannak az istenek, Dettike és a szülei, Anyuka és Apuka. Balambér furcsának találja az isteneket, sok dolgot nem ért. Dettikével azonban szokott beszélgetni, aki néha megmagyarázza neki a dolgokat. 

Például elmondja, hogy ő a képzeletbeli barátja, ami kicsit rizikós dolog Balambérnak, mert mi van, ha egyszer egy másik barátot képzel magának. Dettike nagyon sok dolgot mesél az Univerzumról, a többi istenről is. A családról, az iskoláról, az állatokról, szóval az egész kulcslyukon kívüli világról. Balambér viszont tud segíteni Dettikének abban, hogy kipróbálja, milyen lenne fiúnak lenni vagy éppen Nettikének egy napig. 

Aztán egyik nap megjelenik Nettike, aki Dettike barátnője lesz, és Balambér kicsit elhanyagolva érzi magát. De azért még sok kalandban van részük, együtt porszívóznak, meglátogatják Érdekes nénit, sőt nemcsak meglátogatják, meg is szelídítik. 

Innentől kezdve Dettike és Balambér története átmegy egy szürrealista álomba, amelyben csirkelábak, porcica, bolha és Érdekes néni különös dolgokat csinálnak, vagy éppen Nettikéből egy orrszarvús hálóinges káposztafej lett, majd egy újabb kalandban pedig egy boszorkányhoz megy el Dettike és Balambér, hogy visszalopják Nettike apukáját, aki viszont békésen üldögél a boszorkány házában egy nyitott kalitkában és a boszorkány zsíros falatokkal eteti.

Tornacsukában alagút, abban pedig Madám Blúbird, szőrös kabátkáján nyuszifüles kapucni, rövid tüllszoknyához fémbetétes bakancs és egy elektromos szipka. Mindezek mellé egy apukakölcsönzőt működtet. 

Miután fantasztikus álombéli kalandjaik véget érnek, Balambér egyre halványabb, elkenődöttebb. Megijed, hogy Dettikének már nincs rá szüksége és akkor ő teljesen el fog kenődni, el fog tűnni. De közben fura hangokat hall... És Anyukának már majdnem akkora pocakja van, mint Apukának.

Nagyon egyedi, különlegesen merész történet, a szürreális részek kicsit megleptek, de végülis egy képzeletbeli baráttól nem várhatunk egyszerű, unalmas dolgokat, csak valami meghökkentőt és fantasztikusat élhetünk át velük.

A könyvet köszönöm a Csimota Kiadónak!

8/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése