2020. március 27., péntek

Dr. Michael Greger - Gene Stone: Receptek, hogy sokáig élj


Receptek: Robin Robertson

100+ egészségmegőrző és betegség-visszafordító recept a mindennapokra

Egy szakácskönyv minden pillanatban, minden időben jól jön, egy egészséges recepteket tartalmazó szakácskönyv meg még jobban, de még talán soha nem volt ennyire időszerű elgondolkodnunk azon, hogy egészségesebben kellene ennünk, hogy egészségesebben élhessünk, hogy egy erős és tökéletes immunrendszerrel állhassunk ellen a felmerülő nehézségeknek.

Ez az a szakácskönyv, amelyben nem találsz se liszttel, se cukorral, se olajjal készült ételeket, annál inkább szükséged lesz Dr. Greger napi 12 nélkülözhetetlen összetevőjére, amelyek a következők: babfélék, bogyós gyümölcsök, egyéb gyümölcsök, keresztes virágú zöldségek, leveles zöldek, egyéb zöldségek, lenmag, diófélék, fűszerek, teljes kiőrlésű gabonafélék, italok, testmozgás.

Michael Gregertől a Hogy ne halj meg című könyvet olvastam először, amelyben az étkezés egészséges hatásairól írt, illetve az egyetlen olyan étrendről, amellyel számos halálos betegség kiváltó okai kivédhetők és visszafordíthatók. 

Dr. Greger tudományos bizonyítékokkal támasztotta alá tanácsait az egészséges ételekre vonatkozóan, megtudható abból a könyvből, hogy milyen ételek fogyasztása javasolt és milyen életmódbeli változtatások szükségesek a betegségek megelőzéséhez, illetve az ellenük folytatott harchoz. Érdemes elolvasni, hamarosan írok róla egy bejegyzést.

Most viszont visszatérek a receptes könyvének a bemutatására. Számomra ez egy táplálkozási "biblia", és bevallom, hogy vannak még hiányosságaim a teljes értékű növényi étrendet illetően, de nagyon igyekszem. Mert én még használok olajat, bár egyre kevesebbet, egyre kevesebb ételhez, de már nagyon sokat tettem az egészségem érdekében, úgy gondolom menni fog az is, hogy mindent megtegyek érte. 

Dr. Michael Greger táplálkozástanra szakosodott orvos, sok-sok élet megváltoztatásában segédkezett, sok ember életét megmentette a tanácsaival, a módszereivel és a receptjeivel. A teljes értékű élelmiszerek híve, teljes értékű élelmiszereken azt érti, amelyek nem túlságosan feldolgozottak, amelyekhez nem adtak hozzá semmi rosszat, és nem vontak ki belőle semmi jót. 

Hangsúlyozza, hogy az ő étkezési irányelvei se nem vegetáriánusok, se nem vegánok, nem szereti ezeket a szavakat, mert attól, hogy valaki nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket, még étkezhet teljesen egészségtelenül. 

Nagyon szimpatikus hozzáállás, hogy dr. Greger azt tanácsolja: aki nem képes áttérni száz százalékban a növényi étrendre, célozza meg a nyolcvan százalékot, már ez is nagyon sokat javíthat az egészségen. 

A könyv első részében ismerteti azokat a betegségeket röviden, amelyeket a Hogy ne halj meg könyvben részletesen is tárgyal, majd következnek a receptek. A könyvben található receptek segítségével olyan ételeket készíthetünk el, amellyel a legtöbb tápanyagot kapjuk egészséges módon. Ami pedig nagyon fontos, nem csak egészségesek ezek az ételek, hanem nagyon finomak is. 

Első lépésként néhány egyszerű hozzávaló elkészítését ismerhetjük meg, amelyeket sokszor használunk majd a receptekhez, ilyen pl. a mandulatej, datolyaszirup, növényi parmezán, umami szósz, egészséges csípős szósz, stb.

Utána pedig az étkezések fajtája szerint találunk reggeliket, leveseket és chiliket, salátákat és önteteket, burgereket, wrapeket, szendvicseket, csupa zöldség főételeket, babból készült ételeket, köreteket, desszerteket, rágcsálnivalókat, mártogatósokat és italokat. 

Sokan kérdezik, amióta nem eszünk húst, főleg amikor a férjem mondja egy kollegájának, hogy nem eszik semmi állati eredetűt, hogy akkor mit eszünk. Mindig salátát? Hát nem csak salátát, sőt annyira finom ételeket készítek azóta, hogy én magam is csodálkozom rajta. 

Nem tiltott a hamburger sem, mert létezik egészséges verziója és isteni finom édességeket is lehet készíteni, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és lisztet sem. 

Nagyon sok mindent szeretnék a könyvből kipróbálni, sőt, tulajdonképpen minden receptet szeretnék elkészíteni. A Megfőzünk mindent is rovatunkban majd megmutatok néhányat a későbbiekben. 


Ajánlom ezt a könyvet, mindenkinek, aki szeretne odafigyelni az egészségére, vagy már küzd valamilyen betegséggel és szeretne javítani az állapotán. Tedd meg magadért, mert érdemes, mert működik. Saját magam vagyok a példa. Négy hónapja diagnosztizálták a cukorbetegségemet, már másnap megváltoztattam mindent az étkezésemben, az életmódomban, beiktatttam a rendszeres mozgást az életembe és három hónap után a laboreredményeim a normális tartományban voltak, és szúrópróbaszerűen végzett vércukorméréseim is kivétel nélkül a normál tartományban vannak azóta is. 

Jól egyél, hogy jól legyél! :)

Bea

"Anyám polgárjogi mozgalom iránti mély elkötelezettsége sarkallt arra, 
hogy az életemet a világ jobbá tételének  szenteljem, az irányt pedig az szabta meg, 
amikor a nagyanyám csodálatos módon felgyógyult a végstádiumú szívbetegségéből 
annak köszönhetően, hogy változtatott az étrendjén: 
így dőlt el, hogy táplálkozástanra  szakosodott orvos leszek."

*****
... génjeink NEM egyenlőek a végzetünkkel ....

*****
"Az élelmiszerek nem annyira jók vagy rosszak, mint inkább jobbak vagy rosszabbak."

*****
"Lenmag
Egy figyelemre méltó tanulmány megállapításai szerint a lenmag bizonyult az étkezéssel elérhető legerősebb vérnyomáscsökkentő hatású ételek egyikének. Naponta csupán néhány evőkanálnyi őrölt lenmag fogyasztásával kétszer-háromszor erősebb vérnyomáscsökkentő hatás érhető el, mint egy  aerob állásképességet fokozó mozgásprogrammal. (Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne végezd mindkettőt!) Egy másik tanulmány eredményei arra utalnak, hogy ha pár kanálnyi őrölt lenmaggal szórod meg az ételeidet, azzal csökkentheted a mellrák kialakulásának kockázatát."

2 megjegyzés: