2020. március 31., kedd

Megfőzünk mindent is: Kelleveles fehérbableves



A napokban mutattam be, dr. Michael Greger könyvét, és említettem, hogy az egész könyvet végig szeretném főzni, az összes receptet ki szeretném próbálni, mert nekem dr. Greger a fő táplálkozási tanácsadóm, szívesen és örömmel követem a tanácsait és megpróbálok minél egészségesebb ételeket készíteni.

Nem mondom, hogy 100 %-osan betartom az egészséges étkezés alapelveit, de nagyon igyekszem, és mint dr. Greger is mondta, ha a 80-20 %-ot betartjuk, akkor már elég sokat tettünk magunkért.

A mai étel ebből a könyvből készült és két apró dologban tértem csak el a recepttől.


"A napi 12 az a tizenkét összetevő, amelyeket minden egyes napomba igyekszem beépíteni. Idetartozik minden, az öt adag egészséges italtól kezdve a legalább egy adag bogyós gyümölcsön és lenmagon át a diófélék és magvak, valamint a zöldfűszerek és egyéb fűszerek egy-egy adagjáig." /dr. Michael Greger/

Kelleveles fehérbableves

Hozzávalók:
zöldségleves/zöldségleveskocka
1 nagy lilahagyma vagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma

1 közepes édesburgonya
kb. 7-10 kelkáposztalevél
1/2 kávéskanál tört chili vagy őrölt pirospaprika
2-3 babérlevél
2 doboz fehérbabkonzerv
1 kávéskanál miso paszta
2 evőkanál élesztőpehely
2 evőkanál friss vagy szárított petrezselyem
1 teáskanál friss vagy szárított oregáno vagy majoránna
2 kávéskanál fűszerkeverék


Kelkáposztát eddig főzeléknek készítettem és régebben frankfurti levesként, de ennyi volt a repertoárom, és nem is túl gyakran volt jelen az étrendünkben. Ezután a recept után, szerintem kéthetente fogok ilyen levest főzni minimum, mert nem csak, hogy szuperegészséges, hanem nagyon finom is. 

Úgy írom le, ahogy én készítettem, de zárójelben odaírom az eredeti javaslatot is, ha eltértem tőle. 


1. Egy nagy hagymát és 4 gerezd fokhagymát apróra vágtam. (A recept 1 nagy fej lilahagymát ír, nekem a képen látható egyetlen kis lilahagymácska volt itthon.)



2. 0,5 dl vízben feloldottam egy zöldségleveskockát. 
(itt követtem el az első fontos eltérést dr. Greger receptjétől, ugyanis a könyv elején található nagyon alapreceptek segítségével megfőzhetjük saját készítésű zöldség alaplevünket, amelyeket aztán a továbbiakban felhasználhatunk a receptekhez, de én ezt most kihagytam, és így egy kicsit feldolgozott élelmiszert, azaz leveskockát használtam a recepthez.)


3. Ebbe a vízbe, beletettem az összes felaprított hagymát és a fokhagymát, és 5 percig pároltam.
(amint látjuk a leves semmiféle zsiradékot nem tartalmaz, olajra sincs szükség hozzá.)


4. Kb. 10 db nagy kelkáposztalevelet (lehet kevesebb is, több már nem nagyon szükséges) megmostam, és feldaraboltam. (A recept 5 bögre kelkáposztalevelet ír, elképzeltem, hogy ennyit talán bele tudok szuszakolni 5 bögrébe :D)

Semmi szabály, ahogy jöttek, úgy vágtam őket, akár tépkedni is lehet, akinek van ideje és türelme, vagy éppen dühös és szeretné a feszültségét levezetni.


5. 1 db nagy édesburgonyát felkockáztam. (A recept 1 közepest ír, de nyugodtan eltérhettek ilyen nem fontos dolgokban, tehát ha nagy édesburgonyátok van, nehogy levágjátok közepesre, nyugodtan mehet bele a nagy. Lehet, hogy furcsának és viccesnek tűnik, hogy ezt leírom, de Zsófi régebbi főzőtudásából indulok ki, aki tudom, hogy akkoriban megjegyezte volna, hogy "ez nem közepes és mi legyen a többivel". :D Most már külön háztartást vezet, nem tudom, ilyenkor mit és hogy csinál. Na jó, valószínűleg már nem követ el ilyen kis csacsiságokat. :D Puszi, Zsófi. Ez a kaja vegán ugyan, de nyugodtan kipróbálhatod. ;))


6. Itt következett be a második apró csalásom, ugyanis az édesburgonya mellett megpucoltam három apró sima burgonyát is, ugyanis nem akartam, hogy tovább fonnyadjanak és azt is beletettem a levesbe. Igaz, itt jól elrejtettem, nem látszanak, akkor még nem gondoltam, hogy a recept a teljes őszinteség jegyében jelenik meg. :D A viccet félretéve, nem rontotta el az a három darab kicsike krumpli, és nem is hiszem, hogy a cukorszintet annyira megemelné az egy főre, egy tányérba jutó rész.


7. A lábasomat felöntöttem még 2,5 l zöldséglevessel, beletettem a káposztát, az édesburgonyát, a burgonyát, 3 babérlevelet, 1,5 teáskanál pirospaprikát. (A recept pirospaprika pelyhet írt, de én sima őrölt pirospaprikát tettem bele. Ám most utánanéztem, hogy mi is a pirospaprika pehely, és meg kellett tudnom, hogy az a chilipehely, azaz durvára őrölt chili. Ez azt jelenti, hogy ha azt tettem volna bele, akkor még csípős is lett volna kicsit a leves, és azt nagyon szeretem. Na, majd legközelebb.)

8. A zöldségeket 20-30 percig közepes fokozaton főztem, és amikor a krumplik megpuhultak, hozzáöntöttem 2  leöblített, lecsepegtetett fehérbab konzervet.




9. Most egy olyan lépés következik, amihez egy speciális hozzávaló szükséges, ez pedig a miso paszta, amit dr. Greger nagyon sok receptjében megtalálható. 1 kávéskanál miso pasztát ír a recept, nem is mertem ettől többet használni, mert sosem használtam még. Tehát egy kávéskanál miso pasztát kell elkeverni egy kis tálkába kiszedett levesben, majd visszaönteni.
DE: én azt mondom, hogy ha nincs otthon miso pasztád, ez a leves akkor is finom, mert én is később láttam, hogy a saját kezűleg elkészített zöldségleveshez is szükséges miso paszta, én pedig zöldségleves kockát használtam, tehát annyival kevesebbet tettem bele, és így is nagyon finom volt. Ettől függetlenül azért javaslom beszerezni, mert nagyon egészséges hozzávaló, és karakteresebbé  teszi az ételeket.


A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, tulajdonképpen fermentált szójababpüré, melyet ízesítésre használnak és nagyon sokoldalúan felhasználható. Kiváló B12 vitamin forrás, és erős az immunrendszer erősítő hatása. Reformélelmiszereket árusító boltokban lehet kapni, bár én sok boltot végijártam miso paszta után kutatva és nem találtam, de reform webáruházból könnyen rendeltem, nem is tudom miért járkáltam utána annyit. 


10. Miután a feloldott miso pasztás levet visszaöntöttem a levesbe, tettem még hozzá 1 teáskanál majorannát, 2 evőkanál élesztőpelyhet, 2 teáskanál szárított petrezselymet (a recept frisset írt) és delikát-szerű, só nélküli fűszerkeveréket. Ezt még egyszer összeforralom és kész is az egészséges levesünk, mely a dr. Greger féle 12 napi összetevő közül négyet tartalmaz is. A babféléket, a leveles zöldeket, az egyéb zöldségeket és a fűszereket.
Azért írtam delikát-szerűt, mert én nem használom már a régen használt ételízesítőket, ugyanis mióta tanulmányozom az összetevőket, észrevettem, hogy cukrot tartalmaznak, azt pedig egy ideje kiiktattam az életemből. Szerencsére nagyon jó ételízesítőket lehet kapni, melyek csak a szárított zöldségeket tartalmazzák. Sót sem használtam a recepthez, ugyanis a miso paszta elég sós, mivel a fermentálás sóval való erjesztést jelent.

A megfőzött adag nekünk a férjemmel kb. 3-4 étkezésre elég, és minden melegítésnél másabb ízélménnyel találkoztunk, ahogy összeértek az ízek, minden alkalommal egy kicsit másabb, még finomabb lett. Sajnos csak kettőnkről beszélhetek eme leves esetében, mert a két fiatalembert, Bencét és Tituszt még nem tudtuk rábeszélni, hogy a kelkáposztával igenis érdemes volna megismerkedniük.  Azt hiszik, hogy a "Köszi, most nem kérek" mondatukkal diplomatikusan utasítják el ezt a levest, pedig átlátok én a szitán. :D 



Szerintem isteni finom és mivel most különösen nagy szükség van immunerősítésre, próbáljátok ki! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése