2020. április 2., csütörtök

Bánkuti Dániel: Zenei karrier önerőből

Bánkuti Dani három részes sorozatában zenei karrierépítésről, közösségépítésről ír, kezdő zenészeknek, zenekaroknak ad használható tanácsokat, árul el praktikus, kipróbált tapasztalatokat. Az első részről már írtunk, IDE KATTINTVA olvashatjátok el. Ez a kötet a sorozat második része, mely a maga nemében egyedülálló.

Nem találkozunk túl gyakran olyan könyvekkel, amelyek kifejezetten az induló zenészeknek, zenekaroknak szólnak, különösen Magyarországon. 

A könyv mindenképpen hasznos annak, aki a zenélés gondolatával komolyabban foglalkozik, mert közvetlen, egyszerű formában az alapoktól kezdve végigvezeti az olvasót azokon a lépéseken, amelyek szükségesek egy jól működő zenei produkció létrehozásához.


Az első fejezetek inkább kicsit elmélkedősek, segítenek rendszerezni, hogy pontosan miért is csináljuk ezt az egészet, mi a célunk vele. Ha az elején letisztázzuk ezeket, elkerülhetünk egy csomó zsákutcát, időpocséklást. Kifejezetten szimpatikus, amit a könyv mond, vagyis hogy elsősorban önmagunk és a zene szerete miatt csináljuk, mert csak így van érteleme.
Aztán megismerkedhetünk egy kicsit a zeneipar mai helyzetével, valamint, hogy hogyan használhatjuk és fordíthatjuk a javunkra  az internet által rendelkezésünkre álló eszközöket. A 21. században sokkal könnyebb dolguk van a zenészeknek, hogy eljuttasák a zenéjüket az emberekhez. 

A könyv részletesen taglalja azt is, hogy hogyan alakítsuk ki az úgynevezett "brandünket" vagyis márkánkat, ami tulajdonképpen a zenén túl egy csomó mindent jelent, például az öltözködést, vagy a zenekartagok különböző megnyilvánulásait. Érdekes és talán enyhén ellentmondásos is, de mindenképpen hasznos tisztában lenni vele. 

Sokat tanulhatunk még arról is, hogyan használjuk ki a közösségi média adta eszközöket arra, hogy minél több emberhez eljusson a zenénk, hogyan fordítsuk előnyünkre a facebook, instagram, youtube stb. lehetőségeit. Még ezeken túl is egy csomó gyakorlati tanáccsal és tudnivalóval gazdagodhatunk a könyv által.

Tényleg kifejezetten hasznos elolvasni , annyit mindenképpen elérhetünk vele, hogy rendet rakjunk a fejünkben, kicsit segít, hogy tisztábban lássuk magunk előtt a céljainkat. Egyes részeivel persze lehet vitatkozni, vagy nem egyet érteni, számomra pédául sokszor furcsa az a megközelítés, hogy ennyire egy termékként tekintsünk a zenére, persze értem, hogy miért van erre szükség egy bizonyos szintig. A zeneipar amúgy is kissé ellentmondásos téma.

A könyv alapvetően azonban pozítiv, motiváló, inspiráló hangulatú, kimondja, hogy elegendő munkával és  kitartással elérhetjük a céljainkat.

Bence


Ha pedig zene, akkor ajánlom figyelmetekbe zenekarunk első magyar nyelvű számát: 


2 megjegyzés: