2020. március 2., hétfő

Dr. Jekkel Gabriella: Csendes gyilkos


Endometriózis.

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Az endometriózis a fájdalmas menstruáció egyik leggyakoribb szervi oka. A betegség fő tünetei a hasi fájdalom és a meddőség. Az endometriózis diagnózisa általában éveket késik az első tünetek jelentkezésétől számítva. 
(Forrás: Wikipedia)

A szülészet-nőgyógyászat egyik legrejtélyesebb betegsége az endometriózis. Lényege, hogy a méhtest legbelső rétegét képző szövet, az endometrium, a testen belül egyéb területeken is előfordul (pl.: petefészek, hasüreg, máj, tüdő) a női havi ciklussal szimultán megvastagszik, illetve vérzés kíséretében leválik. Így okoz fájdalmat, vérzést, összenövéseket és akár meddőséget is. 
(Forrás: https://endometriozis.lap.hu)


A csokoládéciszta egy speciális állapot, mely akkor jön létre, ha az eltévedt sejtek egy már megrepedt tüsző helyén telepszenek meg.

Magyarországon minden 10. nő érintett.

Dr. Jekkel Gabriella saját történetét írta meg ebben a regényben, ő Szofi, a 10 éves, teljesen átlagos kislány, aki a nyolcvanas évek közepén izgatottan várta barátnőivel, hogy nővé váljon, hogy átléphessen a felnőttség küszöbén, hogy megjöjjön az első havi vérzése.  Míg barátnőinél sorban bekövetkezett a várva várt esemény, addig Szofinál nem átlagos módon jelentkezett.

A lánynak nagy fájdalom kísérte minden egyes alkalommal a menstruációját, amikor pedig néhány hónap múlva már szinte az ágyból is alig volt ereje felkelni, édesanyja időpontot kért a nőgyógyászához. A nőgyógyász minden gondolkodás nélkül fogamzásgátló tablettát írt fel a fiatal, 14 éves lánynak, hogy az majd beállítja rendszeresre a havi vérzését.

Ezzel kezdődött Szofi kálváriája, aki több-kevesebb szünettel tovább szenvedett a havi vérzéstől kialakult görcsökkel és rosszullétekkel, évekig szedte a fogamzásgátlót, egészen addig, amíg egy reggel szörnyű fájdalomra nem ébredt. Kórház, kivizsgálás, ciszta, műtét, tájékozatlanság, tanácstalanság, megalázottság - ezekben volt része az elkövetkező években Szofinak, aki időközben kislányból nagylánnyá vált, szerette volna élni a fiatal lányok, megszokott, mindennapi életét, de a fájdalom mindennapjai részévé vált. 

Miközben tanult, dolgozott és szenvedett a minden hónapban jelentkező borzalmas fájdalom miatt, orvostól orvosig járt, mígnem megszületett a diagnózis. Szofinak egy csokoládéciszta növekedett hónapról hónapra a hasában, és végre a betegsége is nevet kapott. Ez volt az endometriózis, amelynek a kezelése akkoriban még gyerekcipőben járt, de napjainkban sem gyógyítható 100 %-osan, a tünetek jó esetben, műtéttel, erős gyógyszerekkel csökkenthetők, de végleges megoldás nincs a betegségre. 

Sajnos az esetek jó részében meddőséggel jár, Szofinak sem jósoltak semmi jót az orvosok, közölték vele, hogy nem lehet gyermeke, ő pedig nem szeretett volna ebbe belenyugodni. Valószínűleg ezért ragadt benne egy olyan kapcsolatban, ami méltatlan volt hozzá, ezért nem dobta ki a borzasztóan ellenszenves barátját és ezért viselkedett ő maga is rettenetesen idegesítően, tűnt gyengének a kapcsolatát illetően, mert mindent alárendelt a gyermek utáni vágyának. 


A remény nagyon sokáig él, csodák pedig vannak. Hogy Szofi életében bekövetkezett-e a csoda? Elárulom: igen! Anya lett végül, aki a kezében tarthatta a gyermekét, akiből talán erőt és bátorságot merített az elkövetkezendő időkre. 

A könyv megmutatja, milyen erősek lehetünk/vagyunk mi nők, hogy soha nem szabad feladni, soha nem szabad beletörődni, mert ha bízunk és kitartunk, megkaphatjuk a csodánkat. Még akkor is, ha odáig szenvedéssel van kikövezve az út.

Bea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése