2020. március 17., kedd

Bánkuti Dániel: Zeneírás és kiadás önerőből


A szerző harmadik könyve, mely követi a Hollywoodban is bevált tematikát. Van A film, aminek aztán vannak előzményrészei, esetleg folytatásai. Na, ez is valahogy így lehetett. Ez a rész jelent meg legutoljára, de ez gyakorlatilag az alap. 
Miért és hogyan, vagy miért ne, és hogy ne kezdjünk hozzá a zenéléshez.

Saját részemről a zene szeretete, mely nem csak a hallgatásban merül ki, kb. 7 évesen kezdődött, amikor zenei tagozatos általános iskolásként természetes volt, hogy valamilyen hangszeren is tanuljak játszani. Mivel zongorázni vagy fúvós hangszeren játszani nem akartam, más oktatás akkoriban nem lévén, maradt a dobolás. Csak 6 évvel később, amikor elkezdték erőltetni  a xilofonozást (ütő tanszak lévén), akkor hagytam abba. 


És itt következett egy rövid 22 éves kihagyás. Aztán bandát alapítottunk, feloszlottunk, majd újra alapítottunk, s valahogy ezzel együtt került a látóterembe Bánkuti Dániel youtube csatornája, majd később a könyvei. Gondoltam jót tesz, ha elolvasom. Ha meg már a szerző volt olyan jó arc, hogy első kérésre rögtön postára is adta, a másik 2 könyvével együtt, akkor már a gondolataimat is megosztom róluk. 

Az elején elméleti, filozófiai dolgokkal kezd. Olyanokkal például, hogy ha zenélni kezdünk, akkor ne  a külsőségekkel kezdjünk, hanem  a valódi teljesítményre és folyamatokra koncentráljunk, mert akkor idővel a vágyott külső célok járulékosan megvalósulnak. Ne a hírnévért és pénzért kezdjünk zenélni. Ne siettessük azokat a dolgokat, amelyekhez akár évek is kellenek. Például hangszeres tanulás esetén. Tanuljuk meg élvezni a buktatókat és a csalódást is.

A zene és érzelmek kapcsolatáról is beszél, miszerint 

"a zene egy olyan nemzetközi kommunikációs forma, hogy beszéljünk bármilyen nyelvet is, mindenkinek ugyanolyan, vagy hasonló érzése támad"

Az egyik kedvenc mondatom is ebből a fejezetből való: "A libabőr sosem hazudik." 

Úgy gondolom, hogy kellően hosszan, részletesen, szemléletesen , olvasmányosan kitárgyalja a zenélés elméleti kérdéseit. Mint például a flow élmény, ami a későbbiekben többször is visszaköszön. Beszél még a tehetség-szorgalom kapcsolatáról, a zene mint problémamegoldásról, célokról, trendekről, tanulásról, munkakörnyezetről... 

Egyszóval minden olyan zenéléssel kapcsolatos dologról, amiről tudni érdemes, mielőtt bárki belevág ebbe a csodálatos világba. Persze, ezen ismeretek nélkül is nekivághatunk, csak az jóval hosszabb, rögösebb utat fog jelenteni.  Ezek után már a konkrét dolgokról, megvásárolandó felszerelésekről, hangstúdió kialakításáról tudhatunk meg részleteket. Mindenről olyan részletességgel ír, mintha  egy középiskolai tananyag lenne, amik alapján a tanuló eldönti, hogy milyen egyetemi szakot fog választani. A szoftwerek, hardwerek leírásánál sokszor találkozunk kis történelmi rávilágítással, aminek én külön örültem.

" ...az a kifogás, hogy azért nem születik jó zene, mert nincs megfelelő technika, csak ürügy. 
A jó zene mindig a jó ötletből indul ki, a technika független."

A következő fejezet a zeneírásról szól. Megtudhatjuk azok valódi mikéntjeit, az ötlettől a megvalósulásig. Ötletek, felvétel, sound desing, hangszerelés, dalfelépítés, utómunka, valamint egy sor olyan dolog, amiről még soha nem hallottál, például kopulázás, de mind szerves részei a mindenki által hallgatott végeredménynek. Konkrét tanácsokkal szolgál egy dal elkezdéséhez felépítéséhez, dalszövegíráshoz, megtudjuk mi  a különbség a mixing és mastering között. Végül hasznos információkkal szolgál az elkészült zenei anyagunk bemutatásával, kiadásával, promótálásával kapcsolatban. Az utolsó oldalakon pedig tételesen összeszedi mindazokat a weboldalakat, szoftvereket és kiegészítőit, amiket adott esetben évekbe is telhetne megismernünk, összegyűjtenünk.


Ha zenélésen töröd a fejed, akkor a legjobb, ha  először elolvasod ezt  a könyvet, mert képbe kerülsz a zenei szakma részleteivel. Valaki azt fogja mondani, hogy akkor inkább hagyjuk, de az igazán elhivatottak számára fontos dolgokat tartalmaz. 
Összeszedett, részletes, széleskörű tájékoztatást ad. Középiskolai tanrendbe bevenném.

Gábor

Bánkuti Dániel youtube csatornája
Bánkuti Dani honlapja, ahol a könyvet is megrendelhetitek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése