2020. március 5., csütörtök

Anne Kennedy: Aromaterápia kezdőknek


Az illóolajok használatának teljes útmutatója

Ez a könyv bevezeti az érdeklődőket az illóolajok birodalmába. Tizenöt nagyon fontos illóolajjal ismerkedhetünk meg részletesen, recepteket és felhasználási módokat tanulhatunk meg, melyek egyrészt a közérzetünk javítására szolgálhatnak, másrészt bevethetjük a háztartásunkban tisztító- és tisztálkodószerként.

Az aromaterápia tulajdonképpen az illóolajok használatának módszere életminőségünk javítása céljából. Amikor belélegezzük az illóollajok mikroszkopikus részecskéit, annak vegyi összetevői segíthetnek rajtunk, pl. enyhítik a megfázás tüneteit, feszültséget oldanak, felgyorsítják a sebek gyógyulását, stb.


A könyv a kezdetektől megismertet bennünket az illóolajok tudományával, kezdve a különböző módszerekkel, amelyekkel készülhetnek az olajok, mint a lepárlás, a hideg sajtolás vagy a szuperkritikus extrakció. ;)

Az aromaterápia természetes segítséget nyújt a szervezetünknek, segít kevesebb gyógyszert használnunk, de azért óvatosan kell bánnunk vele, hiszen az illóolajok rendkívül koncentráltak és vannak olyanok, amelyek a világ legerősebb hatóanyagaival rendelkező növényekből lettek kivonva. Ezért nagyon fontos a megfelelő használat és az óvintézkedések betartása, ebben is segít ez a könyv.

A fentebb említett 15 fontos illóolajból, a kilenc kötelező: borsmenta, citrom, eukaliptusz, indiai citromfű, muskátli, levendula, rozmaring, szegfűszeg, teafa, és a hat fontos: grapefruit, kakukkfű muskotályzsálya, pacsuli, római kamilla, tömjén. Ha ezeket mind beszerezzük, akkor már fantasztikus keverékeket alkothatunk és hadrendbe állíthatunk, bármilyen problémánk merül fel. Legyen az kisebb egészségügyi panasz, vagy egyszerűen csak ellazítás, relaxálás.

Nagyon praktikus tanácsokat kapunk az illóolajok vásárlására vonatkozóan is. Megtudhatjuk melyek azok a jelek, amikor el kell kerülnünk azt az olajat, és mi az, ami a jobb minőségnek lehet a jele, szánjunk időt az illóolaj tanulmányozására, mielőtt megvásároljuk.

A felsorolt 15 illóolajat egyenként nagyon alaposan megismerhetjük, megtudhatjuk milyen alkalmazási területei vannak, mire kell vigyázni használata során, mit várhatunk tőle és hogyan alkalmazzuk. Pl. a muskotályzsálya (még sosem láttam ilyen illóolajat, igaz, nem is tanulányoztam őket alaposan) képes zaklatott hormonjainkat egyensúlyban tartani, csökkenti a premenstruális szindróma és a menopauza tüneteit, a hangulatingadozásokat és a hőhullámokat.

Vagy a szegfűszeg rovarriasztó hatását hogyan alkalmazhatjuk a háztartásunkban, az eukaliptusz lázcsillapító és fertőtlenítő hatásáról sem biztos, hogy tudtunk eddig, a tömjén pedig nem csak az elménket lazítja el és nyugtatja meg, de popsikrémbe keverve néhány cseppet a kisbabák bőrén is segít. Miután egyenként végigmentünk a 15 fontos illóolajon, a betegségek és gyógymódok felől közelíti meg a könyv az aromaterápia használatát.

A fogfájástól megkezdve, a megfázáson, a gyomorégésen, az aranyéren, fejfájáson át, a különböző bőrkiütések és körömgomba kezelésére is kapunk tippeket és ötleteket. A betegségeken kívül testi és lelki harmóniánk elérésében is segítenek az illóolajok.


A könyv utolsó részében a háztartásunkban való felhasználási lehetőségeket ismerjük meg, mint a rágcsálók elriasztása, a molyok és bogarak távoltartása, takarítás, tisztántartás. Még a kertben is hasznát vehetjük bizonyos illóolajoknak.

A természetes megoldások iránt érdeklődőknek ajánlom a könyvet, az illóolajok kedvelőinek és azoknak, akik érdeklődnek az aromaterápiás gyógyítás iránt.

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése