2017. november 13., hétfő

Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Aszalt barackos zabpelyhes keksz, barackízes palacsinta, sáfrányos-mazsolás rizs, ötfűszeres kacsacomb, grillezett mentás padlizsán, citromos-kókusztejes fácánleves és még sorolhatnám, milyen finomságok találhatók ebben a könyvben. 

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy egy szakácskönyvről van szó, nem, nem, egy kedves, izgalmas ifjúsági regényt olvashatunk eme finom hozzávalókkal megtűzdelve. 

Akkor hogy kerülnek ide ezek a finom ételek? Hát úgy, hogy a regény főszereplőjének édesapja Bona Tamás a Három Éhes Bakfis, majd a Széltoló Szöszi zseniális séfje, édesanyja pedig hasonlóan zseniális volt a Mézes Manci világhírű cukrászat cukrászmestereként. 

Sajnos hármasban nem élhettek az idők végezetéig, mert Sztellát egy végzetes reggelen baleset érte. De még át tudta adni fiának azt a különleges örökséget, ami a családban anyáról fiára, apáról lányára szállt. Peti volt a soros, hogy négy és háromnegyed évesen megkapja ezt az örökséget, ami egy áldás volt, de Peti még nem tudta minden esetben megfelelően értelmezni.

Bona Peti sem véletlenül kapta ezt a nevet, ha kicsit töritek a fejeteket, ti is kitaláljátok, mi adta az ötletet a szüleinek, amikor kedves csemetéjük elnevezése volt a feladatuk. A megoldás a gasztronómia közelében keresendő. :) 

A különleges örökségétől eltekintve Peti éppen olyan kiskamasz, mint mások, talán abban különbözik tőlük, hogy egy hajón lakik a Dunán, és imádja a természetet. Szereti megfigyelni a Duna-parti nádasban élő madarakat, szeret kijárni a Kecskés-szigetre, ahol szűkszavú, ám jó barátra is talált. Miklós bácsi a vízmű telepének az őre, két kutyájával a maga szótlan módján kedvelte Peti társaságát.

Éppen azon szomorkodik, hogy mennyire szeretne egy igazi, vele egyidős barátot, amikor új tanuló érkezik az osztályba, és egyenesen kettő van belőle. Ők a Veréb ikrek, Móric és Márton, azaz Morci és Marci. Hamarosan jó barátságba keverednek és megkezdődnek közös kalandjaik, természetesen a Kecskés-szigetre is ellátogatnak, ahol furcsa dolgok történnek.

Hulla a parton, titkos fasírtot sütő nagynéni, egy leskelődő kislány, a fiúk élete igazán izgalmassá válik, hamarosan egy nagy rejtély közepén találják magukat, amit természetesen mindenképpen ki szeretnének nyomozni.

De hogy mi köze van mindehhez a fiúk nagynénjének, milyen titkok rejteget Miri, a csapat új tagjának nagyon kedves anyukája, és miként keveredik bele a dolgok sűrűjébe Peti édesapja? Ezt is megtudjuk természetesen, mint ahogyan azt is, hogy mi történt Miklós bácsival és a kutyáival, hová tűnt a nagynéni fasírtja. 

Morci, aki nagyon szereti a szólásokat, néha rendesen az idegeimre ment, mondhatnám azt is, hogy sok volt belőle, de egy idő után megszoktam őket, vagy kevesebb lett belőlük. Azt viszont ki merem jelenteni, hogy Titusznak (12) véleményem szerint nagyon fognak tetszeni, sőt idézgetni is fogja őket. (szemforgatás :))


Minden jó, ha jó a vége, szerettem a könyv mozgalmasságát, a gyerekek kalandjai és titkai egyszerre idézték fel a hasonlóan izgalmas és kalandos gyermekkoromat és csigázták fel anyai féltő-óvó ösztöneimet. Kedves volt és aranyos, mindeközben felhívta a figyelmet a tizenéveseket fenyegető veszélyekre, problémákra. 

A történet végén lévő szólás-mondásos teszt pedig meglehetősen vicces volt, már meg is bocsátottam Morcinak az idegőrlő elferdített szólásait. :)

9/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése