2017. november 22., szerda

Ann O' Loughlin: Bálterem kávézó

Írország, Wicklow megye, Ratshorney, Roscarbury Hall, két nővér, Ella és Roberta.

Ezek a dolgok alkotják ennek a keserédes történetnek a fő hozzávalóit, amelynek minden sora mélabús volt, ugyanakkor helyenként a szomorú történetbe passzoló fanyar humort is felfedezhetünk.

A könyv eseményei akárcsak Ella O' Callaghan süteményei, finomak, szolídak, bennük van az otthon íze, segítenek kielégíteni a kisváros pletykára éhes kíváncsi nőszemélyeinek érzékeit és érzéseit. 


Egy bajban lévő udvarház, a Roscarbury Hall megmentésére Ella megnyitja otthonát az emberek előtt és kávéházat rendez be az ódon házban. Így reméli előteremteni a pénzt a bank számára, különben el kell adniuk a házat, amelyben nővérével Robertával lakik. 

Roberta nem segít Ellának a kávézó üzemeltetésében, ugyanis  a két nővér évtizedek óta nem beszél egymással. Írásban közlik egymással mondandójukat. A kávézó beindul, Ella süteményei népszerűvé válnak, és Ella már éppen azon töri a fejét, hogy alkalmazottra lenne szüksége, amikor betoppan Debbie, az amerikai nő, aki, bár nem ezért jött, de elvállalja a feladatot. 

Igazi célját eleinte senki nem sejti, ám amikor fény derül erre, olyan események sorozatát indítja el, amelyek mögött sötét, fájdalmas titkokat sejthetünk. Ez a titok Ellát és Robertát is közelről érinti, és a Bálterem Kávézó mindennapi ügyei, vendégei és süteményei mellett egyre kíváncsibbak leszünk a múlt titkaira, amely titkok segítségével sok mindenre fény derül, legfőképpen a két nővér megromlott kapcsolatának okaira.

Fény derül Debbie titkára is, közben Ellával is jó barátságba kerül, kölcsönösen igyekeznek támogatni egymást.

A történet lassan, csendesen csordogál, még a nagy események is úgy kúsznak be a történetbe, hogy igazából nem lepődünk meg rajta, mert itt-ott már csiripelték a verebek, vagy a Bálterem Kávézó pletykás hölgyvendégei. Mert abból akad egy pár, Ratshorney asszonyai lármás népek, a legfőbb pletykafészek, Muriel Hearty postáskisasszony, akit mégsem lehetett ezért utálni, mert néha jó tulajdonságai is megmutatkoztak.

Egy másik szálon Debbie történetét ismerhetjük meg, amely nem volt szívderítő, és nehéz szívvel olvastam, hogyan telt a gyerekkora és miért utazott most Írországba.


Egy apácazárda, mely a titkokat rejti,  Roscarbury Hall és gyönyörű kertje, a két idős hölgy, akik a történet végére talán szóba is állnak egymással, lovagias idős urak, a múlt árnyéka, a jelen reményei, összefoglalva erről szól ez a kedves történet, mely remek kikapcsolódás volt egy hétvégére.

8/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése