2017. november 9., csütörtök

M. Kiss Csaba: Boldogságkönyv

A nemrég olvasott Aurora Borealis beszélgetőkönyv után tartottam egy picit ettől a könyvtől. Törőcsik Mari és Mészáros Márta beszélgetései annyira a hatásuk alá kerítettek, hogy azóta szinte az összes youtube-on fellelhető, velük készített riportot megnéztem, mert egyszerűen elvarázsoltak a bölcsességükkel, a tapasztalataikkal, a történeteikkel.  

Ezért volt bennem egy kis félsz, hogy egy újabb beszélgetőkönyv, egy riportkötet lehet-e rám ilyen rövid időn belül hasonló hatással, nem megy-e a Boldogságkönyv rovására a nemrégiben ért meghatározó élmény.

Már az első oldalak elolvasása után éreztem, hogy nagyon fogom szeretni ezt a könyvet és bíztam benne, hogy Ónodi Eszter vicces és megható gondolatai után hasonlóan jó és tartalmas találkozásokban lesz részem. Így is volt, nem csalódtam, most már tudom, hogy M. Kiss Csaba Boldogságkönyve fantasztikus olvasmány.


Nagyon érdekes módon olvashattam ezeket a beszélgetéseket, mert a szerző amolyan beszédfolyamokká szerkesztette őket, teljesen kivonulva a beszélgetésekből, mintha interjúalanyai folyamatosan mesélnék el nekünk életük fontos, érdekes, vicces és szomorú momentumait.

Mindannyian elmondták, hogy mi jelenti számukra a boldogságot, legtöbbször ez bizony rövid pillanatok gyűjteménye, vagy egyetlen hatalmas siker, egy elért cél, vagy csak úgy a mindennapok öröme.
Sokszor elszorult a torkom olvasás közben, a könyv szereplői őszintén vallottak életük nehéz és legszomorúbb pillanatairól, miközben a nehézségek, tragédiák ellenére sem adták fel a boldogság megtalálását és megélését.

Nagyon érdekes és tanulságos volt Bojár Gábor üzletember életéről és munkájáról, gondolatairól és elveiről olvasni, Snétberger Ferenc szavai pedig egy igazi zenei élmény nyújtottak. A hatvanéves gitárművész élete nagyon nehéz körülmények között kezdődött, de már édesapjának is a zene jelentette a mindent, így fia is a zene szeretetével született, már kicsi korában pengette a húrokat. Olvashatunk gyerekkoráról, családjáról, munkáiról, a zenéről, kezdetről és végről. 

Nyáry Krisztián története egyszerre volt kalandos, nagyon szomorú, és mégis életigenlő. Egy olyan férfit ismerhettem meg, aki az élet minden viszontagsága ellenére, keresi benne a jót. Különösen érdekes volt az irodalomról, írókról, kiadókról, kiadóvezetői munkájáról olvasni.

Molnár Piroska a Nemzet Színésze, bár zárkózott és nehezen indult a beszélgetés, nagyon nagy élmény volt olvasni. A bölcsessége, a humora, az életöröme példamutató.

Schrerer Péter az építőmérnökből és Mucsi Zoltán a géplakatosból lett színész a Jancsó-filmeknek köszönhetően lettek a Kapa-Pepe páros, vallanak színészetről, magánéletről, munkáról, vágyakról és természetesen a boldogságról is.

Egerszegi Krisztina, Wolf Gábor, Kemény Dénes, Karafiáth Orsolya, Schell Judit, Schmied Zoltán, Grecsó Krisztián és Bogdán László - róluk olvashatunk még a könyvben, de azt is mondhatnám, hogy velük tölthetünk értékes és tartalmas perceket, órákat.

A boldogság nehéz dolog, vagy csak túl sokat várunk el, nem vesszük észre, amikor már ott van velünk, ott van mellettünk. M.Kiss Csaba könyvében meggyőződhetünk arról, hogy mások is ugyanúgy keresgélik, elmennek mellette, vagy észreveszik időnként, legyenek színészek, zenészek, gazdagok, tudósok, sportolók. 

Nekem boldogság volt, hogy sikerült egy ilyen kiváló könyvre bukkannom és nagyszerű emberek életéről, gondolatairól olvasnom. Tartalmas, értékes könyv, gondolatokat ébreszt, miközben kikapcsol és feltölt egyszerre.

10/10

Bea

2 megjegyzés: