2017. november 29., szerda

Jessie Burton: A babaház úrnője

Az 1600-as évek végén járunk Hollandiában, egy fiatal lány az anyja nyomására hozzámegy egy nála sokkal idősebb, világlátott kereskedőhöz. Megannyi történet kezdődött már így, az első oldalakon már magam előtt is láttam e helyzet lehetséges folytatásának lehetőségeit.

Csakhogy, Jessie Burton sokkal cselesebb volt ám ennél! A könyv stílusa már az elején magával ragadott, a baljós hangulata, amikor már előre tudod, hogy itt valami hamarosan történni fog, olyasmi, amire biztosan nem számítasz majd. 


Nella pontosan az ellenkezője annak, mint amit a helyzete miatt elképzelnél róla. Lehet, hogy fiatal és sok dologban még tapasztalatlan, de egy nagyon erős karakter, aki nem fél a saját kezébe venni a sorsát. Nagyon megszerettem őt, tökéletes főhősnője volt ennek a komor és sötét történetnek.

Az állkoppanós fordulatra sem kellett sokat várni, Jessie Burton nem félt meglepni minket, s a szereplőinket sem kímélte semmitől.
A könyv egyik legnagyobb különlegessége a címadó babaház is viszonylag hamar bekerült a képbe és a történet központjává vált, a legnagyobb fejtörést okozva számunkra.

Közel kerültek hozzám a történet szereplői, s maga a történet is. Történelmi szempontból is ragadt rám egy-két újdonság, vallását nem gyakorló reformátusként, szinte sokkolt, ahogy a könyvben szembesültem a kálvinizmus sötét, és elég fanatikus korszakával. A sok álszentséggel, a kor Amszterdamjában uralkodó sötét állapotokkal, a mézeskalács figurák betiltásáról, a katolikus bálványimádó mivoltuk miatt. Mindig is szerettem, hogyha egy vallást, irányzatot így lecsupaszítva, egy másik szemszögből bemutatva is megismerhetek.

A történet elején Nella egy fiatal lány, aki mit sem tud a világról, de aztán szépen lassan kénytelen lesz ráeszmélni, hogy bizony egy elég kegyetlen hely. Az események felgyorsulnak a lány körül, a környezetében élők közül senki sem az, mint akinek kezdetben gondolta őket. Olyan titkok kerülnek a felszínre, amiről senkinek sem szabadott volna tudomást szereznie.
Ebben a forgatagban lesz majd a fiatal lányból egy erős nő, aki kiáll a világgal szemben.


Szerettem a történetet,  a sötét és néhol lehangoló hangulata ellenére is. A könyv szereplői mind nagyon különleges karakterek voltak, de Nella került hozzám a legközelebb.
S amikor a történet már egyértelműen a tragikus végkifejlet felé közeledett, Jessie Burton még olyanokat csavarintott rajta, hogy nem győztem kapkodni a fejemet.
A befejezés pedig szomorú és szép is volt egyben, egy csöppnyi kis bizonytalansággal fűszerezve.

9/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése