2017. november 16., csütörtök

Thriller Csütörtök: A nővér, a zavart feleség és az agyafúrt feleség esete

A mai Thriller Csütörtöknek a Művelt Nép Kiadónak nemrégiben megjelent három thrillere volt az alapanyaga. Erről az új kiadóról nem tudunk sokat, a személyes elméletem az, hogy ez tulajdonképpen a volt Ulpiusnak az újjáéledése, csak más néven, sok erre utaló nyom van. Az biztos, hogy a Művelt Nép csak úgy ontja magából a thrillereket, általában mindegyiknek csudijó és sejtelmes a fülszövege, de a könyvek története egyes esetekben már feleennyire sem jó.

Összesen négy könyvet olvastam el a kiadó hatalmas thriller kínálatából, és eddig azt a következtetést tudom levonni, hogy ezeket a könyveket inkább a gyorsan olvasható, igen sokszor letehetetlen kategóriába tudnám sorolni, egyediséget, és kiemelkedő stílust viszont nem minden esetben kapunk ezektől a thrillerektől, de néha pont ilyesmire van szüksége az embernek.

Egyszóval mondhatjuk azt, hogy a kiadó könyvei a thriller műfaj chick-lit történeteinek szerepét töltik be.

Lousie Jensen: A nővér

A könyv nagyon jól indult, semmi extra, de megvolt a maga sötét bája. Grace elvesztette a legjobb barátnőjét Charliet, bár ez már hónapokkal a történet kezdete előtt történt, a lánynak még mindig nem sikerült feldolgozni a tragédiát. Azt egészen sokáig nem fogjuk tudni, hogy mi is történet pontosan, csak a könyv végén fog minden apróság a helyére kerülni, de ez igazából nem volt olyan zavaró.
Na szóval Grace elég elveszett hangulatban éli az életét, egészen addig, amíg találkozik Annával, Charlie féltestvérével, aki egy kis színt hoz a mindennapjaiba, betölti a Grace életében keletkezett ürességet.

Minden tök happy lenne, ha Anna és Grace barátja, Dan nem fúrnák egymást állandóan. Itt már elkezd az ember gyanakodni, ki valójában Anna, kivel telefonál Dan olyan gyakran, nos sok kis apró, gyanakodásra okot adó dolog előtérbe került. Egyedül szegény főszereplőnk, a naív Grace nem sejtett semmit, sok időbe telt, míg szegénynek végre megjött az esze.

Nekem egészen sokáig tényleg tetszett a könyv, a főszereplők tinikorába való utazások, ahogy szépen lassan kibontakoztak előttünk a múlt titkai, sérelmei, a jelen zaklatott eseményei, s a sötét, esős hangulat, ezek mind arra utaltak, hogy egy egyszerű, de szórakoztató thrillerrel lesz dolgunk.

Igen ám, de a könyv végkifejlete annyira felpörgött, hogy csak na, és ezt sajnos egyáltalán nem jó értelemben gondolom. Ami az utolsó ötven oldalon történt, az elég lett még volna minimum két regény befejezéséhez. Fordulat fordulat hátán, ágyhoz kötözős fogságban tartás, s egyéb érdekességek, mindez megfejelve egy rózsaszín happy enddel. Ez így nagyon sok volt, sajnálom, hogy az ígéretes kezdés után, így kellett egymástól elválnunk. 
7/10

 B. A. Paris: Összeomlás

Az író előző könyve is nagy port kavart a magyar olvasók körében, volt aki szerette, és volt aki nem. A mi véleményük valahol e kettő között helyezkedett el. A történet olvastatta magát, ám sok apró hiba, logikai bukfenc jött szembe velünk miközben hajszolt tempóban próbálunk a könyv végére érni.

Egyet mondhatok, B. A. Paris nagyon megfontoltan játszik, azaz ír. Írtam egy thrillert, ami elég sikeres lett? Hát mit csinálhatnék mást, írok még egy ugyanilyet.

Nem viccelek az Összeomlás alapja szinte teljesen ugyanaz volt, mint a Zárt ajtók mögötté, pár apró változtatás persze azért volt benne, de a hasonlóság így is szembetűnő volt.

Egy tökéletes férj, egy zavart feleség, egy kis kavarodás, mozgalmas események, és egy nevetséges fordulat, ami megold minden rejtélyt... Hát mit mondjak, nem igazán lepődtem meg a könyv végén.
Egy-két órára tökre kikapcsolt, de ennyi, ha egy B. A. Paris könyvet olvastál, az összeset olvastad.
7/10

Rachel Abbott: Aludj jól
Ha a három könyv közül ki kéne választanom a legjobbat, akkor bizony ezt választanám, még úgy is, hogy ez sem volt azért egy tökéletes thriller.

Ahogy a másik két könyvre, úgy erre is igaz volt az, hogy a történet egész jól indult, eltűnt ez, eltelt pár év, eltűnt az, feltűnt egy pszichopatának tűnő férj, amikor is aztán eltűnt egy ijedt feleség.

Ahogy haladunk a történetben, kiderül, hogy a férj még pszichopatább, mint gondoltuk, az eltűnt feleség pedig talán még sem volt olyan ijedt, mint amilyenek kezdetben gondoltuk. Folyik a nyomozás fogynak az oldalak, minden szuperül alakul. De aztán jön egy rettenetesen túlírt befejezés, amibe körülbelül még két másik thriller befejezését sűrítették bele...

Ahogy Goodreadsen láttam ez egy sorozat harmadik kötete, s már meg is jelent egy következő rész, az Idegen gyerek... hát talán azzal teszek még egy próbát.
7/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése