2017. november 20., hétfő

Thy Doan Graves: Művészi kézírás

Kreatív ábécék minden alkalomra

Az utóbbi időben egyre több kreatív vagy művészi kézírással, más néven kalligráfiával  foglalkozó könyv jelent meg. 

Köszönhető ez a bullet journal elterjedésének és térhódításának. Aki nem tudná mi az a bullet journal, annak elmondom, hogy én sem tudtam sokáig, annak ellenére, hogy évek óta valami hasonló stílusban írok naplót, vagy afféle családi krónikát, ki hogy nevezi, van, hogy újságból vágok ki képeket, azokat használom dekorációnak, és olyan is előfordult sokszor, hogy miután leírtam, még le is rajzoltam a nap történéseit.


Ha a gyerekek ki akartak dobni egy-egy rajzot, azokat is megszereztem és beleragasztgattam, de vannak benne belépőjegyek, csoki- és cukrospapírok, és egyéb kincsek. Tulajdonképpen ez a scrapbook technika és a naplóírás ötvözése az én véleményem szerint.

A bullet journal meghatározása: minimalista határidőnapló, tehát az enyémet nem is mondhatom annak, de nem is ez a lényeg itt, hanem az, hogy mindkettőben jól mutat a kalligrafikus módon írt kézírás. Ezáltal nem csak a történetek lesznek a naplónkban érdekesek, hanem a művészi kézírás segítségével még szemet gyönyörködtető is lesz.

Első osztályosnak éreztem magam,
aki most tanul írni. :)
Ez a könyv azért tetszett nekem különösen, mert ebben az egész ábécé végig van írva ugyanazzal a betűtípussal, és nem csak mintabetűket kapunk, és találjuk ki, hogyan kell írni a többit. Ebben a-tól z-ig, az összes kis- és nagybetű szerepel, és nagyon sokféle betűtípust találhatunk a könyvben. 

Ez elég kezdetlegesre sikerült,
de végre kipróbálhattam a legújabb
zselés csillámos tollaimat is. 
Vannak könnyebbek és nehezebbek is, rajzosak és már-már festőiek is. Nagyon jól kikapcsol ezeknek a betűknek a másolása, és  gyakorlólapokat is találhatunk a könyvben, amelyeken nyugodtan próbálkozhatunk a betűtípusok elsajátításával. Nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, de szorgalmas gyakorlással megtanulható.

Szuper rajzos betűk, amiket imádtam rajzolgatni.
Sok jó ötletet találunk a könyvben a művészi kézírás felhasználható területeire is, készíthetünk saját rajzokat és festményeket a betűk és egyszerű ábrák rajzolásával, üdvözlőkártyákat, meghívókat, megállító táblákat, gyönyörű krétarajzokkal, tervezhetünk saját névjegykártyát. Ötvözhetjük a kézi írást a gépi technikával, miután elkészítettük a feliratunkat, kártyánkat, digitalizáljuk, kinyomtatjuk és máris kész, egy teljesen egyedi, különleges saját mű, ami biztos nem jön velünk szemben sehol.

Szép lassan mindent szeretnék kipróbálni,
lerajzolni a könyvből.
Nemcsak kalligrafikus írást találhatunk a könyvben, hanem a kézi betűrajz technikáját is megismerhetjük. Gondoltátok volna, hogy a betűknek is van anatómiája? Hogy lehetnek talpasak vagy talpatlanok, kontrasztosak, kövérek, és nagyon fontos az egymáshoz viszonyított elhelyezésük is. 

Rögtön tele is rajzoltam a
konyhai táblánkat, a könyvből
tanultak felhasználásával,
saját ötletem alapján. :)
Megtudhatjuk, hogyan díszíthetjük a betűket, hogyan keverhetjük a betűtípusokat, és hogyan tölthetjük ki az elkészült betűket. 

Mint már említettem sokféle betűtípus teljes ábécéjét találjuk a könyvben, amolyan romantikusokat, mint a Boulangerie, a Penelope, a Leona, a Marilyn, a Sweet Jane, a keményekét, mint a Metal Head, Herbie, George, a vicces-rajzosokét, mint a Fantázialények, Automobilok, az Épületek (ez az egyik kedvencem), és így tovább. 
Elkapott a karácsonyi láz is a végén. :D
Nagyon szép kivitelezésű könyv, elárulom, én még nem mertem beleírni, csak papíron gyakorolgattam ezt-azt, több-kevesebb sikerrel. Aki szereti a kreatív kézírást, mindenképpen szerezze be a könyvet.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése