2017. november 3., péntek

Alejandra S. Inzunza - José Luis Pardo - Pablo Ferri: Narcoamerica

55000 kilométer a kokain nyomában


Ez a könyv a megdönthetetlen bizonyítéka annak, hogy a droggal soha nem lehet leszámolni.  Hiábavaló remény, hogy eltűnik a világból a kokain, mert rengeteg a használója, rengeteg embernek ad munkát és jövedelmet és vannak néhányan, akik iszonyatosan, csúnyán gazdagok lettek általa, majd hülyék lennének feladni.

A könyv sokkoló, tele van gyilkossággal, korrupcióval, bandaháborúkkal, az emberi élet semmit nem ér, ha kokainról van szó, de amúgy sem nagyon, és ez nem egy film, nem egy kitalált történet, hanem a valóság, amelynek három fiatal újságíró eredt a nyomába és készítette el ezt a tényfeltáró riportkötetet Latin-Amerikában.

Mint a könyv alcíme is mutatja 55ezer kilométert utaztak, ennek az utazásnak a története a Narcoamerica, amelyben a kokain útján kívül olyan egyéni sorsokat ismerhetünk meg, amelyeket nehéz elhinni, elképzelhetetlen, hogy a kokain országaiban milyen olcsó egy emberélet.

Minden a kokain körül forog, minden családnak van története, a fiatal fiúk már nagyon hamar rászoknak a kokainra, illetve annak különböző változataira, és azt, ahogyan a drog függőségében élnek, már sokszor nem is lehet életnek nevezni.

Rio de Janeiro, Mexikó, Chile, Peru, Panama, Venezuela, Ecuador, és így tovább, nem is találunk Latin-Amerikában olyan országot, ahol ne kapna jelentős szerepet a kokain, a szegényebbek a crack-nek nevezett változatát használják. Bár nagyon sok író, zenész és más művész írt betépve zseniális műveket, a függőség tönkreteszi nem csak a szer használóit, hanem egész családjukat is, akár az életükbe is kerülhet.

Ezen az 55000 kilométeren keresztül nagyon sok emberi sorsot ismerünk meg, rengeteg borzalomnak lehetünk tanúi, túltesz bármelyik krimin és bandaháborús filmen amennyi kegyetlenségről és halálról olvashatunk.

Vannak országok, ahol a kormány kénytelen volt a bandákkal megállapodni, mert különben nem bírná kezében tartani az irányítást, így tulajdonképpen ezeken a helyeken már nem is az állam, hanem a kokain, illetve a drogkartellek irányítanak. Emberek tűnnek el örökre, mások kerülnek elő holtan zsákokban, vagy egyszerűen csak a nyílt utcán végzik életüket, nem számít, a legolcsóbb az emberi élet Latin-Amerikában.

Férfiak, nők, apák és anyák, fiatalok, nem ritkán gyerekek lettek a kokain áldozatai, és élik a napi adagjukkal életnek nem nevezheti napjaikat. Miközben mindenhol jelen van a korrupció, mindenki benne van a bizniszben és egy esetleges korrupció nélküli államnak vagy vezetőnek igencsak csekély esélye van a drogkereskedelem felszámolására.


Egy hosszú utazás megrázó naplója a Narcoamerica, benne olyan szörnyű és hihetetlen eseményekkel, amilyeneket filmekben - vagy még ott sem - látunk, de sajnos ezek az események napjainkig megtörténnek ezekben az országokban, sőt szerte a világon.

8/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése