2017. október 31., kedd

Jennie Bittleston: Jóga

Titkok nélkül

Ismét egy jógával foglalkozó könyvet szeretnék mutatni nektek, mert ez a könyv kívülről gyönyörű, belülről pedig nagyon alapos és tartalmas.

Úgy gondoltam, semmiképpen nem hiányozhat a gyűjteményemből. Mi sem bizonyítja jobban, hogy mások is szeretik ezt a könyvet, hogy ez már egy második, bővített, átdolgozott kiadás, az első 2006-ban jelent meg, szintén a Scolar Kiadó gondozásában.


Az általam eddig ismert jógás könyvek közül ez a könyv kiemelkedik abban, hogy számomra tökéletesen megfelelt a felépítése, nem kellett össze-vissza lapozgatni, mert logikusan követték egymást a jógával kapcsolatos ismeretek.

Kezdődött a jóga filozófiájával, a történetével, a múlt jelentős jógamestereinek bemutatásával és a különböző jógastílusok ismertetésével. Nagyon érdekes, hogy miközben a jóga mára egy trendi sport lett, több, mint háromezer évvel ezelőtt elsődlegesen filozófiaként jött létre, a gyakorlatok csak később alakultak ki, a koncentráció még jobb elősegítése érdekében.

Míg régen a meditáció volt a jóga alapja, manapság némelyik jógaiskolában haladó technikák közé sorolják a meditációt, és nem is tanítják az alapok között. Nekem az a tapasztalatom magammal, hogy először a gyakorlatot kell megismernem és elsajátítanom, és amikor ez már megvan, nem kell teljes figyelmemmel arra összpontosítanom, hogy elég jó helyzetben van-e a gerincem, jó-e a testtartásom, jól végzem-e a gyakorlatok közben a légzéseket, csak ezután tudok koncentrálni a meditációra.

No nem mintha gyakorlott jógázó lennék, még mindig egy kezdő tanuló szinten vagyok, sőt a meditációs fázisban a legfontosabb lenne azzal foglalkoznom, hogy a lustaságot kiűzzem az életemből, a rendszerességet pedig magamévá tegyem. Folyamatosan dolgozom az ügyön. Bár a jóga meditációk közben éppen az a lényeg, hogy teljesen kiürítsük a gondolatainkat, a belső békénkre, a harmónia megteremtésére koncentráljuk. Így ezeket a célkitűzéseket inkább egy másfajta elmélyülés folyamán kell elővenni magamban.

A jóga maradjon a nyugalom, a pihenés, a lazítás, a stresszoldás eszköze. Mint ahogyan eredetileg is a gyógyítás művészete volt. A legtöbb ember napja nagy részét üléssel tölti, iskolában, munkahelyen, ez nem tesz jót a csontjainknak és ízületeinknek. A jóga mindebben segít, helyesen végezve helyreállítja a testet és tudatot, rendszeres gyakorlása által teljesen megváltozhat az életünk.

Nagyon elkalandoztam, így el is mondom még gyorsan, hogy ez a könyv különösen jó abban, hogy nagyon részletesen, alaposan mutatja be a gyakorlatokat, kezdve a könnyebb, állva végezhető gyakorlatoktól, fokozatosan jutva el a nehezebb, már meglehetős rugalmasságot igénylő gyakorlatokig. Ami nagyon tetszett még, hogy a gyakorlatok bemutatása utáni két oldalon nagyon alaposan, ábrákkal illusztrálva megismerhetjük a gyakorlat elemzését, a testünkre gyakorolt jótékony hatásait.

Ha szeretnél egy jógával foglalkozó könyvet, akkor ezt a könyvet jó szívvel ajánlom, legyél teljesen kezdő, vagy akár haladóbb is. Én nagyon szeretem, és annyira szép kívülről is, hogy öröm ránézni.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése