2017. október 17., kedd

Joël Dicker: A Baltimore fiúk

Milyen történet is lehetne A Baltimore fiúk, ha nem egy fiús, kalandos, tele a fiatal fiúk lelkesedésével, vágyaival, álmaival. Az élet szépségeivel és örömeivel, barátsággal, szeretettel, összetartással, boldogsággal. Egészen addig, amíg be nem következik a Tragédia.

A történet két részből tevődik össze, először megismerkedhetünk a Tragédia előtti boldog, örömteli eseményekkel, a mindennapok szépségeivel és nehézségeivel együtt, és a Tragédia utáni eseményekkel, amit a felnőtt és közben íróvá lett Marcus mesél el, mintegy emléket állítva ezzel a családja azon részének, akiket mindenkinél jobban szeretett.


A felnőtt Marcus életében fontos szerepet játszik egy kutya, egy önkéntes alapon - legalábbis eleinte - hozzácsapódott kutya, akiről hamarosan kiderül, hogy nem is akárkié. Duke, a kutya nagyon szeretnivaló színfoltja a jelen történetének, vicces és aranyos helyzetek adódtak a közreműködésével. 

Megismerjük Marcus szomszédját, az idős Leót, aki időnként sakkozik Marcus-szal, néha pedig tanácsokat osztogat, de mindenképpen törődik a férfival. Aki végre nagy nehezen hozzákezd a Baltimore fiúk történetéhez és bemutatja nekünk azt az életet, amit imádott, azokat a nyarakat, amelyekre vágyódva és fájdalommal gondol és azokat az embereket, akik nagyon fontos szerepet játszottak az életében.

Marcus édesapjának bátyja, Saul bácsi gazdag ügyvéd, aki sikeres a munkájában és boldog, gyönyörű felesége, Anita oldalán, aki jónevű orvos is egyben. Egy fiuk született Hillel, akit Marcus a testvéreként szeretett, és az egész családot tökéletesnek és különlegesnek látta. Elkápráztatta az életstílusuk, a könnyedségük és gazdagságuk, tökéletességük ellenére mégis egyszerűek és közvetlenek voltak. Ők is saját fiukként szerették Marcust, aki nagyon gyakran töltötte náluk az időt. 

Nyarakat és hétvégéket töltött unokatestvérével és annak családjának, hanyagolva ezzel a saját szüleit, akik nem éltek ilyen jómódban, ám nem nehezteltek ezért Marcusra. Egyik évben Hillel, akit társai állandóan zaklattak az iskolában megismerkedett Woodyval, aki intézetben élt, a családja elhagyta. Woody megvédte az iskolában és onnantól kezdve mindig és mindenhol hű testőréül szegődött és hamarosan már testvérekként szerették egymást, Saul bácsi és Anita néni is befogadta és a Goldman család teljes jogú tagjává vált.

Marcus, Hillel és Woody, ők voltak a Baltimore fiúk és testvérekként imádták egymást, életük legszebb éveit töltötték együtt. Egységük erős és rendíthetetlen volt, egészen addig, amíg Scott Neville-t pártfogásukba nem vették és megismerkedtek szépséges nővérével, Alexandrával. A Tragédia közeledett, Marcus az író tett róla, hogy ezt egy percig se felejtsem el, de el sem tudtam képzelni miféle tragédia szakítja szét ezt az idilli történetet.

Meghökkentő és szomorú események részesei lehetünk, és értetlenül rázzuk a fejünket, hogy miért. Hogy a dolgoknak teljesen máshogy kellett volna történnie. Nem indokolta semmi, hogy a Tragédia bekövetkezzen, és mégis... Azután pedig minden elromlott.


Marcus a történet végére elkészül könyvével, amellyel a Baltimore fiúknak állít emléket és az életét is megpróbálja rendbe tenni. Tovább élni a jelent, elképzelni a jövőt, de nem feledve közben a múlt szépséges pillanatait.

Család, szeretet, örök barátság, szerelem, féltékenység, tévedések, minden megvolt, ami egy jó történethez szükséges.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése