2017. október 10., kedd

Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

Nem tudok elég hálás lenni a molyoknak a moly.hu-ról, hogy ilyen könyvekre bukkanhatok általuk, mint A karfiol virága. Sajnos, nem biztos, hogy magamtól levettem volna a könyvtári polcról ezt a könyvet, egyszerűen csak azért, mert talán a rengeteg könyv miatt, észre sem veszem.

De milyen jó, hogy a molyoknak köszönhetően most már mindig van egy 4-5-ös listám, amikor könyvtárba megyek, pontos lelőhelyekkel, amelyeket már itthon kikeresek és  kijegyzetelek. No nem mintha a könyvtárban ne lenne wifi, és akár ott is kikeresgélhetném a mobilomon, de valahogy sokkal jobban szeretem itthon végiggondolni a dolgokat, és egy jól átgondolt listával elindulni. Ami nem jelenti persze azt, hogy kb. 4-5-6 (Zsófi esetében akár 16!!) könyv ne csatlakozna még a szűkre szabott lista mellé. :D 


A karfiol virága egy ifjúsági regény. Az 1970-es évek Lengyelországában játszódó, igazi retro regény. De inkább még a 60-as évek hangulata lengi be a történetet, ahol a 17 éves fiatalok magasröptű eszmecseréket folytatnak és vitadélutánokat rendeznek Arisztotelész műveiről, miközben tombol bennünk fiatalságuk minden vágya és energiája.

Az alaptörténet egy család története, melyben aranyos, vicces, bájos lányregénybe csomagolva ismerhetjük meg az 1970-es évek Lengyelországának jegyrendszerét, társadalmi hangulatát. A Borejko családban négy gyerek van, négy lány, Gabrielle, Ida és a két kicsi, Nutria és Dundi, valamint Borejko papa és az édesanyjuk. 

A fáradt, sokat dolgozó édesanya egy nap rosszul lesz, és kórházba kerül, ahol műtétet hajtanak végre rajta és több hetes kórházi tartózkodásra számíthat. A történet tulajdonképpen arról szól, hogyan boldogul a család az édesanya nélkül, kinek a nyakába szakad a család működtetése, a főzés, a bevásárlás és a kicsik gondozása. 

Borejko papa egy nagyon szórakozott professzor, amiből már gondolhatjuk, hogy rá nem sok mindenben számíthatunk, így a 17 éves Gabrysiára szakad a család minden gondja. Időnként kisegíti nagynénje, aki átjár hozzájuk főzni és jó tanácsokkal szolgálni.

Látogatja édesanyját is, amikor pedig csak az édesapjuk megy egyedül a kórházba, akkor mókás leveleket küldözgetnek a mamának. Gabriella egyszerre gyerek még, ugyanakkor már felnőtté tette a felelősség, amit a többiek gondozását illeti. 

Ha még nem lenne elég az alaphelyzet Gabriellának, akkor a család összes tagja mumpszos lesz, még édesapjuk is, a szomszéd, mogorva Szczepanska asszony nap, mint nap zaklatja őket a panaszaival, és közben Gabriellában dúlnak az érzelmek, a baráti társaság az ő lakásukban szeret a legjobban tartózkodni, ezért ott tartják a KJJ üléseit, amit a szomszédasszony szintén nem néz jó szemmel. 


Fiúk, lányok, szerelem, tanulás, kötelességtudat, felelősségvállalás, egy mókás és vicces család nagyon szeretnivaló története, amelynek nagy erőssége a közvetlenség, az egyszerűség és a természetesség. Szórakoztató, nagyon kedves olvasmány, ajánlom mindenkinek.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése