2017. október 20., péntek

Dr. Joel Fuhrman: Vége a cukorbetegségnek

Minden alkalommal, amikor az egészségünkkel, a testünk működésével kapcsolatos könyvet olvasok, elámulok azon, hogy milyen csodálatos dolog az emberi test és tulajdonképpen milyen sok mindent kibír. Mi pedig sokszor nem vigyázunk rá, nem figyelünk oda arra, hogy mit és mennyit eszünk, nem mozgunk eleget és hajlamosak vagyunk egy legyintéssel elintézni az egészségünk szempontjából nagyon fontos dolgokat.

Dr. Fuhrman könyve tudományos alapossággal és meggyőző logikával mutatja be a cukorbetegség kialakulását, és arra figyelmeztet bennünket, hogy nem ülhetünk ölbe tett kézzel, hogy megőrizzük vagy visszakapjuk az egészségünket. Nagyon kemény elhatározással és kitartó elszántsággal meg tudjuk szüntetni a már kialakult cukorbetegséget a módszerével, vagy akár megelőzhetjük ezt a népbetegségnek számító kórt.


A szerző módszere már nagyon sok embernek segített, ha hajlandóak vagyunk drasztikus lépéseket tenni az egészségünk érdekében, akkor sikeres fogyás után csökken a vérnyomás, valamint a cukorbetegséget is a visszájára lehet fordítani, ezáltal a szívünket is kíméljük.

Nemrégiben olvastam a Szívügyek című könyvet és mintha csak összebeszélt volna a szerzője Dr. Joel Fuhrmannal, mindketten ugyanazon a véleményen voltak a szívünk megóvását, kímélését illetően, engem mindketten meggyőztek.

Az egészséggel, az emberi test működésével foglalkozó könyveknél néha úgy érzem, mintha egy horrorregényt olvasnék, mert ilyenkor mindig szembesülök azzal, hogy mennyi minden romolhat el a testünkben, és mennyi mindenről tehetünk mi magunk is. De ez azt jelenti, hogy megfelelő életmóddal visszájára is fordíthatjuk a dolgot, tehát a testünk megfelelő működéséért cserébe, mi is tehetünk érte valamit.

Nagyon könnyű ezt kijelenteni, ezt a könyvet olvasva viszont kapunk rengeteg ösztönzést és inspirációt, hogy belevágjunk életmódunk, ezzel együtt étkezésünk teljes megreformálásába. De még így sem érzem könnyűnek, személy szerint valamilyen hatalmas elszántságot kellene összekaparnom, hogy lemondjak kedvenc ételeimről, és új kedvenc ételekre találjak egy új életszemlélet és táplálkozási szokások által.

Fejben tudom, hogy addig kell ezt elkezdeni, amíg nincs semmi probléma, ezáltal megakadályozhatjuk, hogy egyáltalán legyen. Mindenhol azt olvashatjuk, hogy a fehér kenyeret, a lisztet, a cukrot zárjuk ki az életünkből, sőt most már egyre több helyen olvasom, hogy a teljes kiőrlésű kenyér is majdnem ugyanolyan kalóriaértékekkel rendelkezik, mint a fehér, és annyi új dolog, étkezési irányzat van, hogy az ember, azaz én, teljesen tanácstalan vagyok, hogy akkor most mi a helyes táplálkozás valójában.

Dr. Fuhrman szerint rengeteg zöld színű zöldséget kell ennünk, melyek nagyon jó hatással vannak szervezetünkre, rákmegelőzőek és a cukorbetegek legjobb barátai. Együnk sok zöldséget nyersen is, de recepteket és menüket is közöl a könyvben, amelyek leginkább vegán receptek, de hetente minimális állati eredetű ételt is engedélyez. Igaz, szinte csak ízesítésre javasolja, nem főételként, tehát leginkább azzal dobhatjuk fel egy kicsit a salátánkat, vagy zöldségköretünket. 

Nekem nagyon keménynek tűnik a szerző által kínált étrend, de az akaraterő próbája is lenne, ha meg tudnám csinálni. Ami meglepett, és nem nagyon olvastam még erről, az a bab főszerepe ebben a módszerben. Legyen az konzervbab, vagy általunk főtt bab, fekete, vörös, és bármilyen színű, csempésszünk be egyre többet az ételünkbe, mert a szervezetünk, az egészségünk nagy barátja, állítja Dr. Fuhrman.


Cukorbetegeknek mindenképpen ajánlom ezt a könyvet, de azoknak is, akiket "csak" a megelőzés, az egészséges életmód motivál. A szerző meggyőző módon tájékoztat, érvel és buzdít arra, hogy valahonnan kaparjunk elő nem kevés elszántságot és vágjunk bele.

Bea

3 megjegyzés:

  1. helo.. volna egy kerdesem... erdemes megvenni a konyvet ? ez alatt azt ertem hogy segit-e a cukorbetegeken ? vagy csak jobb lesz a kozerzetuk? irjon valaki aki cukorbeteg volt elolvasta a konyvet betartotta a dietat es ma mar nem cukorbeteg !! email cimem... kobra_oradea@yahoo.com

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mera!
    Én is kíváncsi lennék rá, hogy a könyvben leírtak mennyire válnak be a gyakorlatban. Az életmódra vonatkozó tanácsai ténylegesen tudnak javítani a cukorbetegek állapotán? Kérlek, hogy tapasztalataidat erre a címre írd meg: sufni@yahoo.com Köszönettel: Sándor

    VálaszTörlés