2017. október 6., péntek

Pachmann Péter: Misu háborúja

Misu egy kisfiú. Ötéves. Esélye az életre, édesanyja elszántsága és ereje. Az anyai szeretet mindenhatósága, az anyai szeretet betonkeménysége és az anyai szeretet egyedülállósága. Nem kevés, amivel Misu rendelkezik, az ő története ez a könyv, megtudjuk, mire elég mindez.

Elég-e arra, hogy dacára fogantatása és születése körülményeinek, élete első két éve keménységének és vadságának, életben maradjon a délszláv háború kemény, megrázó és elképzelhetetlen körülményei közepette.

A történet elején felszállhatunk egy buszra, melynek célállomása egy  Drina-völgyi tábor, ahol Misu édesanyja ápolónői feladatokat vállal, annak ellenére, hogy fiának steril szobára és kórházi kezelésre volna szüksége. Misuval, édesanyjával és azokkal a nőkkel tarthatunk, akik ebbe a táborba tartanak, önszántukból, vagy erőszakkal.

Keresztek és félholdak, kéksapkások és zubbonyosok, egy út a pokolba, mely erőszakkal, megaláztatással és reménytelenséggel van kikövezve. Az ellenőrzőpontok embertelen könyörtelensége, a katonák fensőbbségessége, szörnyű tettek az elvakult hit nevében. Nagyon nagy lelki megpróbáltatás ez az út, miközben megismerjük Misu és az édesanyja történetét, megtudjuk, hogy miért vállalt feladatoka,t a fiát is magával hurcolva egy táborban.

Megismerjük házasságát, érzéseit, gondolatait, vágyait, anyai szívünkkel megértjük, hogy miért vállalkozott erre az útra, elgondolkodunk, hogy mi mit tennénk. A remény vagy a szeretet adja a nagyobb erőt arra, hogy elképzelhetetlen dolgokat tegyünk meg gyermekünk érdekében? Egy háború közepén, amikor kegyetlenebbnél kegyetlenebb, szörnyű és borzalmas dolgok történnek, férfiak, nők, gyerekek tömegei halnak meg, az egész világ meghal körülötted, neked nem csak a háborútól, hanem a betegségtől is meg kell mentened a  saját gyerekedet, mi lehet ennél szörnyűbb?

Amikor szomjas vagy és nem kapsz vizet, amikor gyermeked nem tudja bevenni a gyógyszerét, vagy amikor más nők megaláztatását és bántalmazását kell végignézned, nem tudva, hogy te mikor következel, mint ahogyan azt sem, elsül-e a fejedhez tartott pisztoly csöve, szörnyűek-e akkor is, ha tudod, hogy a gyermekedért teszed. Mert mást már nem tehetsz, ez az utolsó remény és lehetőség.


Fájdalmas, szívszorító könyv, egy nehéz időszakról, melynek emberek estek áldozatul, veszítették el az életüket, szeretteiket, a reményeiket, miközben egy anya és fia a saját csatáját vívja. 

Egyszerre olvasnád és tennéd le, mert nem akarsz több borzalmat, de nem teheted, mert ennek a háborúnak véget kell érnie, Misuéknak célba kell érnie, hogy tudd, igaz-e, hogy a remény mindig ott van. 

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése