2021. december 23., csütörtök

Karácsonyi olvasmányok 4. rész

Elérkeztem az utolsó részhez karácsonyi olvasmányaimban, elképzelhető azonban, hogy a lista nem teljes,de ennyi könyv jutott most eszembe, illetve ennyit adott ki a blog keresője. Ti milyen karácsonyi témájú könyvet olvastatok az idén, vagy melyik az a karácsonyi könyv, amit évről évre elolvastok?

Debbie MaComber: A fagyöngy alatt

Van benne minden, ami egy karácsonyi történethez szükséges: Charles Dickens Karácsonyi ének könyve, karácsonyi hangulat, karácsonyfa, ünnepi díszek, hóesés, meleg kakaó, pop-corn, karácsonyi zene, ünnepi díszbe öltöztetés, lelkes, süteményt sütő, karácsonyimádó fiatal lány és egy mogorva férfi.

Mert lássuk be, a férfiak karácsony környékén elég mogorvák (is) tudnak lenni. Türelmetlenek a bevásárlásnál, morcoskodnak az ajándékvásárlásnál és igazán dühösek tudnak lenni a leendő karácsonyfa előkészítésénél, ne adj' isten még a kezüket is képesek elvágni, és akkor nekünk nőneműeknek, ott kell hagyni csapot-papot, süteményt és készülő karácsonyi vacsorát, az ajándékokat, amit dugiban próbálunk a körülöttünk sertepertélő aprónép ellenére becsomagolni, szóval mindent, de mindent, hogy a férfiembernek, ragtapaszt, kötözőanyagot, fertőtlenítőszert tudjunk a rendelkezésére bocsátani, egy nedves rongyot a homlokára dobni, és esetleg még egy jó erős kávét is főzni neki, de csak miután megitta a gyógyteáját, amivel fájdalmait csillapítjuk. Szóval mindannyiunknak  ismerős lehet a karácsony morcos férfihőse, akit Debbie álmodott nekünk.

Kedvenc szereplőm, Harry, aki egy első megbízatását teljesítő angyal. Egy főiskolai irodalomtanár képében csetlik-botlik, igazán vicces helyzeteken megy keresztül, emberi érzésekkel szembesül és derekasan dolgozik a megbízatásán. Néha olyan dolgokba is beleüti az orrát, ami nem az ő feladata, de a jóakaratot még a Mennyországban sem büntetik.

Szeretet, szerelem, kapcsolatok, barátság, meghittség, összetartozás, angyalok.  Ilyen érzelmeket kapunk ebben a kedves, könnyed, egyszerű történetben Debbie-től, ami karácsony környékén remek olvasmány. 

A fagyöngy alatti csókot pedig több helyen is illik kipróbálni, azt kutatván, hogy a legigazibb, legméltóbb, legjobb, legeredményesebb végleges helyét találjuk meg a lakásban. :)

A könyvről írt eredeti bejegyzésemet IDE KATTINTVA olvashatjátok el.

A napokban fotóztam Sopronban ezt a fagyönggyel teli kiskocsit, 
valaki nagyon készül a csókra. 



Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak

Ismert szerzők ünnepekről szóló novellaválogatását tartalmazza ez a könyv, amit nagyon szeretek. 

Különlegesek és eredetiek ezek a történetek, melyeknek igazi főszereplője nem is az ünnep, hanem azok a fiatalok, akik megélik ezeket az eseményeket. Az ünnep, a karácsony vagy éppen a szilveszter csak egy még különlegesebb keretet ad ezeknek az írásoknak.

Van ebben a könyvben átlagos, szinte hétköznapi történet, van fantasy jellegű, van meseszerű, valamint vidám és elszomorító. Van, amelyikből erőt meríthetünk, van olyan, amely megindító, és olyan is ami nagyon érdekes.

A romantika, a vidámság, a titokzatosság jellemző az írásokra, tulajdonképpen beleshetünk sokféle fiatal életébe, karácsonyába. Csodákkal teli pillanatokról is olvashatunk, szeretetről, érzelmekről, magányról és családról. 

Az eredeti bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok.


Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily - Kihívások könyve 

Ebben a könyvben én mindenkit kedveltem, sikerült az összes szereplőnek a szívembe lopnia magát! Egy nagyon aranyos, nagyon bájos, igazán szerethető történet volt. Ki ne álmodozna egy ilyen helyzetről, legyen az tini vagy akár felnőtt.  Ami tele van titkokkal, rejtélyekkel és még romantikus is. 

Lehet álmodozni, lehet reménykedni ... bármiben. Két nagyon különböző lelkű fiatal Dash és Lily, míg Dash nem szereti a karácsonyt, addig Lily odáig van mindenért, ami a karácsonyt jelképezi. Sütik, kórus, karácsonyi fények, karácsonyi bevásárlások, ajándékok, különleges, ünnepi öltözék.

Egy piros noteszen keresztül két olyan fiatalt ismerhetünk meg, akik mindketten kilógnak a sorból, különcnek érzik magukat, de azért ugyanúgy vágynak a szerelemre, mint minden más tini, és most úgy tűnik, hogy rokon lelkek találkoztak. 

Finoman megkomponált történet, nem volt sok a karácsonyból sem, nem volt szirup és mézesmáz, olyan volt, mint egy  finom, meleg, bolyhos karácsonyi takaró. 

Az eredeti bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok!

Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Ebben a könyvben egy év múlva látjuk őket viszont, amikor éppen 12 nap van még hátra karácsonyig.  Most is felváltva olvashatjuk a gondolataikat, ami ismét nagyon tetszett. Mint ahogyan az a színvonal ahogyan ezek a fiatalok tolmácsolták felém érzéseiket, leírták a történeteiket, tehát teljességgel hozták az első részben megismert formát és minőséget.

Jó kis folytatás volt ez, éppen az tetszett benne, hogy nem volt minden egy nagy boldogság, hanem a jó dolgokért tenni kellett, meg kellett küzdeni, és miután elkísértük Dasht és Lilyt ezeken a küzdelmeken keresztül, mi is bizakodva tekinthetünk a jövőbe.

Szerelem, barátság, család, szeretet, tél, hóesés, ajándékok, meglepetés, finom vacsorák, bulik, egy kis magány - mi más kell egy jó karácsonyhoz, egy jó karácsonyi könyvhöz? Ezt mind megtaláltam ebben a részben, így jó szívvel ajánlom. 

Az eredeti bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok el.


Dorothea Benton Frank: Karácsony receptre

Egy fanyar humorú, kedves karácsonyi történet, amelyben szemtől szemben megfigyelhetjük, hogy más családban is vannak konfliktusok, elhallgatott, meg nem beszélt dolgok, amelyek gátolják a család működését, veszekedéseket, haragot szülnek és nem találják a szeretet útját.

Milyen más alkalom lenne jobb ezeknek az elromlott dolgoknak a rendbetételére, ha nem a karácsony, amikor az emberek talán a legfogékonyabbak a szeretetre, a legjobban érzik a család fontosságát?

Könnyed történet, amely megmutatja, hogy milyen nagy jelentősége van annak, ha a családi ünnep, békésen nyugodtan zajlik le, mindenki szereti egymást és lehetőség szerint nincs harag egyik családtagunkkal szemben sem a szívünkben.

A nők családösszetartó erejét, az amerikai Dél varázsát, a karácsony napjait és finom dél-karolinai recepteket olvashatunk a könyvben, amelyek nagy részét mi magunk is nyugodtan kipróbálhatunk, mert javarészt nem tartalmaznak semmilyen beszerezhetetlen, vagy nem helyettesíthető hozzávalót. 

Az eredeti bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok el.



2 megjegyzés:

  1. Én mostanában olvastam ajánlásodra Székely Nagy György "Szerelem és..., valamint folytatásában "A jóember"-t nagyon-nagyon tetszett, mát tovább is adtam olvasásra. Köszi, hogy ajánlottad.!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, gondoltam, hogy neked tetszeni fog. 🥰

      Törlés