2016. december 7., szerda

Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily/Kihívások könyve

Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban - kedvenc írója műveinek szomszédságában - egy piros noteszt talál. 

A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash  úgy dönt, belemegy  játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig  és csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! 

És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen - egy mogorva és egy széplélek - egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában.

Már tavaly karácsonykor szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, de valamiért akkor nem sikerült. Akkor úgy döntöttem, hogy idén is megvárom vele a karácsonyt, vagy legalábbis egy karácsony közeli időpontot.  Eljött ez az idő, ettől tovább már nem bírtam várni, annál is inkább, mert már itt várakozik a második része is, amelynek eseményei szintén karácsonykor történnek.

Ebben a könyvben én mindenkit kedveltem, sikerült az összes szereplőnek a szívembe lopnia magát! Egy nagyon aranyos, nagyon bájos, igazán szerethető történet volt. Ki ne álmodozna egy ilyen helyzetről, legyen az tini vagy akár felnőtt.  Ami tele van titkokkal, rejtélyekkel és még romantikus is. 

Lehet álmodozni, lehet reménykedni ... bármiben. Két nagyon különböző lelkű fiatal Dash és Lily, míg Dash nem szereti a karácsonyt, addig Lily odáig van mindenért, ami a karácsonyt jelképezi. Sütik, kórus, karácsonyi fények, karácsonyi bevásárlások, ajándékok, különleges, ünnepi öltözék.

A piros noteszon keresztül két olyan fiatalt ismerhetünk meg, akik mindketten kilógnak a sorból, különcnek érzik magukat, de azért ugyanúgy vágynak a szerelemre, mint minden más tini, és most úgy tűnik, hogy rokon lelkek találkoztak. 

Őrületes volt Lily családja,  Mrs. Basil E. a nagynénje volt az első a sorban, de említhetném a bátyját és barátját, a nagypapát, aki Florida és New York között ingázott egy Mabel nevű hölgy kedvéért, Markot, az unokatesót a könyvesboltból és a legvégén pedig a családba pottyanó Boriszt, minden kalamajkák okozóját. 

Dash baráti köre is nagyon jó banda volt, Bumit különösen csíptem. Nagyon tetszett, ahogyan Borisz megjelenése után alakultak a dolgok,  nagyon jót nevetgéltem a mamaklubon és tökéletesnek érzem a történet befejezését is. 


Finoman megkomponált történet, nem volt sok a karácsonyból sem, nem volt szirup és mézesmáz, olyan volt, mint egy  finom, meleg, bolyhos karácsonyi takaró. Azt hiszem nem sokáig várok a következő résszel.

A könyvet köszönöm a Tilos az Á Kiadónak!

10/10

Bea

Karácsonyi ajándékfaktor: 14 éven felüli fiúknak és lányoknak  ideális ajándék.  New York, tinik, könyvek,  karácsony, szerelem, barátok, rokonok, szeretet, család és humor. Minden benne van, ami ezt a korosztályt érdekli. Vedd meg a barátnődnek, a barátodnak. De azt gondolom, hogy egy anyuka (mint pl. én), egy nagynéni vagy egy nagyszülő is jól szórakozhat a történeten, nem utolsósorban talán közelebb kerül ehhez a korosztályhoz, kicsit jobban megismerheti gondolataikat, érzéseiket.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy nektek is ennyire tetszett, én is imádtam olvasni. A második részre kíváncsi vagyok, esetleg arról is várható értékelés? ((:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze várható, még karácsony környékén szeretném elolvasni. :) Remélem, legalább olyan jó lesz, mint az első. ;)

      Törlés