2016. december 9., péntek

Claude Ponti: Cseréld le a szüleidet!

Szüleid lomhák és zsibbasztóak, az agyadra mennek, állandóan piszkálnak, zsebpénzt nem adnak, viszont tapadnak rád, mint a bogáncs?
Cseréld le őket!

Röfögényesek, nyálszuttyogósak, locsifecsegősek, takonypócosak, és közben van képük azt mondani, hogy "egyélkulturáltan"?
Cseréld le őket!

Halál unalmasak, kibírhatatlanok, rendet raknak nálad, összetapossák a játékaidat, szobafogságra kárhoztatnak, semmibe vesznek, és a megkérdezésed nélkül tutibulis szupervakációkra cipelnek?
Cseréld le őket!

Melyik gyerek ne mondta volna már elégedetlenségében, hogy világgá megy? Pedig van jobb megoldás! Csak válasszon ki ebből a vicces, rajzos szülőkatalógusból egy új, sokkal jobb apát és anyát. Rendelje meg és máris szállítjuk!

A könyvet először Titusz olvasta el és amikor megkérdeztem, hogy "na, lecserélsz bennünket?", akkor mosolyogva rázta a fejét:  "Vannak benne jók, amiket kipróbálnék, de nem cserélnélek le benneteket, nyugi." Mondhatom, nagy kő esett le a szívemről. :)  

Ezután megmutatta a neki tetsző szülőket. Fiú lévén nagyon tetszettek neki a Túlélőszülők, de leginkább a hozzájuk tartozó extrák, mint párnázott ülés a vállon, túramikroszkóp, svájci bicska, sátor, de nem ám akármilyen sátor.  A vitamindús kekszeket, biokajákat nem díjazta, viszont a "szabadon turkálható gigahűtőszekrény állandóan roskadásig feltöltve" nagyon a kedvére való volt. Ha még a kakaót esetleg a hot-dogot is összedobná neki, nem vagyok biztos benne, hogy nem hajtana végre egy pár napos cserét. :)

A Kényelmesek is nagyon tetszettek neki, de hát ezen nem is csodálkozom, ő is meglehetősen kényelmes, még jó, hogy örülne a pihe-puha macifotel formájú szülőknek, ha naphosszat tespedhetne bennük, olyan extrákkal, mint mesesutyorgós puha párnák, többfokozatú ringató és dünnyögő kapcsolók és ágybiztosítás rémálmok ellen. 

Az Ötanya elnevezésű szülőkkel sem lenne problémája, mert, "hát végülis akkor öt anya állna a rendelkezésemre és akkor sosem kellene megcsinálnom a kakaómat magamnak, és még az is lehet, hogy iskolába is elmennének helyettem." És ugyanezért tetszett neki az Ötapa formáció is. :D

Az Üdvözültek szülőpárost amolyan hippiknek nyilvánította, meglehetősen örült annak, hogy ezek a szülők állandóan úsznak a boldogságban, minden boldoggá teszi őket, hogy élnek, hogy szülők, hogy kék az ég, hogy zöld a fű, hogy a felhők fent vannak, a föld meg lent, de ha fordítva lenne, az sem zavarná őket. A hozzájuk járó extrák pedig igazi gyermekálmok, mert csak képzeljük el a szájkereső radarral ellátott repülő bonbonokat, amint gyermekeink körül keringenek, vagy a hihetetlen tempóban újratermelődő táblás csokoládékat, a kifogyhatatlan bankszámlákat (jajjj, én üdvözült szülő akarok lenni!!), gumicukor bútorokat. No meg a heti étrendet, amely hétfőn madártejet, kedden palacsintát, szerdán málnaszörpöt, csütörtökön vajas kekszet, pénteken csokikrémet, szombaton vaniliafagyit, vasárnap pedig mindezt egyszerre kínálja. 

Nagyon jó szülőknek kell lennünk, ha gyermekeink nem estek kísértésbe. Jaj nekem,lehet, hogy már le is másolták a megrendelőlapot??!!

Azért lehet, hogy egy-egy napra én magam is rendelnék melléjük szülőket a szülőkatalógusból. Csak próbálják ki nyugodtan pl. az Almakörtöket, akik mindig mosolyognak, lehetetlen őket kizökkenteni ebből az állapotból. Ezeknél a szülőknél a gyerek minden szava süket fülekre talál, sosem vakációznak, választható extráik között pedig eredeti-ötlet elhárítót találunk, automata madárijesztőt, a csúnya szavakat már meg sem merem említeni. 
Még egy napra megrendelném a Parázókat is nekik, tudják csak meg, milyen az, amikor ezek a szülők nem engednek meg nekik semmit, az összes többi dolgot pedig megtiltják. Gondolatfagyasztóval, szemvédővel, szemvédővédővel, ujjvédővel, ujjvédővédővel rendelhetők, ránctalanító sál és vírusölő fésű mindig van a zsebükben.

Vannak még a Naggyongonoszok, de azt még én sem akarhatom a gyermekeimnek. 
Az extrákon kívül nagyon remek speciális kiegészítők is választhatók, nekem nagyon bejött a műcuki, ami cukormentes cukor, bármilyen italban oldódik, se íze, se szaga és semmire sem jó. 
Megsúgom, a lecserélt szülők sem járnak rosszul, egy hiperszuper, mindennel ellátott villában pihenhetnek, vagy szórakozhatnak, amely szigorúan gyerekmentes övezet.

Nagyon jól szórakoztam én magam is a szülőkatalóguson, azt javaslom, ne egyszerre és ne gyorsan lapozzátok végig, hanem megfontoltan, lassan, alaposan, kellő humorérzékkel és iróniával. Ha így tesztek, sokat mosolyogtok majd, megkockáztatom, néhol hangosan felnevettek.  Természetesen a gyerekeitek is (én 8 évestől idősebb gyerekeknek javasolnám), már amennyiben oda meritek nekik adni, felvállalva a lecserélés kockázatát.

A könyvet Lackfi János fordította, remek munkát végzett, nem lehetett egyszerű feladat magyarra átültetni ezt a sok zagyvaságot, akarom mondani, ezt a sok fantáziadús kifejezést. 

A könyvet köszönöm a Kulinária Kiadónak!

10/10

Bea

Karácsonyi ajándékfaktor: Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlom, hiszen szülei a felnőtteknek is vannak. Mint írtam 8 évesnél nagyobb gyerekeknek javasolnám, úgy gondolom ennyi idősen értik már a poénokat, és szívesen bogarásszák a katalógust. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése