2016. december 20., kedd

Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily 12 napja

Dash és Lily második karácsonya


Dash és Lily életük legszebb karácsonyát élték át tavaly (az előző kötetben), miután különös rejtvények megfejtésével egymásra találtak. Eltelt egy év, megint küszöbön a nagy ünnep, ám úgy tűnik, most rögösebb út vezet a boldogsághoz. Lily imádott nagypapája szívinfarktust kapott, és lassú lábadozása beárnyékolja a vidámságáról híres lány mindennapjait. Még karácsonyfát is elfelejt venni. Ráadásul mintha Dashsel kezdenének eltávolodni egymástól: kapcsolatukon repedések keletkeztek. 

Dashnek tizenkét napja marad, hogy félretegye a karácsonnyal kapcsolatos fenntartásait, és megpróbálja átragasztani barátnőjére a New York utcáit belengő ünnepi hangulatot. Küldetéséhez kénytelen igénybe venni furcsa barátai, valamint Lily ellenséges bátyja, Langston segítségét is. Vajon sikerül meghozniuk Lily kedvét a karácsonyhoz? Olvadásnak indul-e a szerelmesek közötti fagyos légkör? Dash és Lily legújabb, megpróbáltatásoktól sem mentes adventi kalandjai garantáltan megdobogtatják majd az olvasók szívét.

Nehéz dolog a második részeket értékelni, mert mindenki az első rész élményét várja ismét, ugyanolyan magaslatokba szeretne mind érzelmileg, mind tartalmilag emelkedni. Nos, Lily és Dash esetében ott fejeződött be a történet, hogy elcsattant köztük az első csók és ott bóklászott körülöttük a szerelem.

Ebben a könyvben egy év múlva látjuk őket viszont, amikor éppen 12 nap van még hátra karácsonyig.  Most is felváltva olvashatjuk a gondolataikat, ami ismét nagyon tetszett. Mint ahogyan az a színvonal ahogyan ezek a fiatalok tolmácsolták felém érzéseiket, leírták a történeteiket, tehát teljességgel hozták az első részben megismert formát és minőséget.

Nem tetszett azonban Lily, de nem  a személyével, hanem a szomorúságával volt bajom, amit azonban meg is értettem. Nagypapája lerobbant, most már gyógyulgat, ő mindent megtesz, amit csak tud, de egyre gyakrabban merül fel az idősek otthonának lehetősége, ami nagyon szomorúvá teszi. Még letargikusabbá változtatja az elmúlás gondolatának lehetősége, úrrá lesz rajta a rosszkedv és nem várja a karácsonyt. Egy napra még el is tűnik. Ahol mellesleg nagyon érdekes és vicces kalandban volt része.

Nincsenek sütik és nincs kórus, nincs öröm és nincs várakozás. Ezt azonban még Dash is megelégeli és meglepi Oscarral, aki egy leendő karácsonyfa. 
Azt vettem észre, hogy két fiatal főhősünk elbeszél egymás mellett, azért nem értik egymást. Illetve nem is annyira elbeszél, hanem éppenhogy alig beszél, a jelentéktelen dolgokról sem, és a fontosakról sem osztják meg egymással gondolataikat, így távolodnak egymástól, kapcsolatuk, szerelmük szála foszladozni kezd.

Dash azonban tudja, hogy ezt nem hagyhatja, Lily pedig teljesen mást gondol, ezért még a félreértések, egymást meg nem értések is szerepet kapnak és tolják őket egy bizonyos irányba. Lilyéknél otthon is vannak problémák, a bátyja is jelentős bejelentést tesz, és Lily nem találja a sok gond között a saját boldogságát. De szerencsére ott van neki Dash...

Viszontláthatjuk a régi ismerősöket, Sofiát és Bumit, Bennyt és Langstont, Mrs. Basil E.-t, a nagypapát, Edgar Thibaud-t, az egész rokonságot, a rengeteg unokatestvért és természetesen Boriszt. Látunk még rengeteg részeg Mikulást, bűnöző kórust, sok-sok könyvtárost. Részt vehetünk a Nagy Csillámkoris Mészárláson, figyelemmel kísérhetjük Dash kalózkalandjait, miközben tanúi lehetünk annak, ahogyan helyre teszik a kapcsolatukat. 

A végén a nagy családi boldogság mellett a dolgok a helyükre kerülnek, és szerencsére a karácsony az idén sem marad el. 


Jó kis folytatás volt ez, éppen az tetszett benne, hogy nem volt minden egy nagy boldogság, hanem a jó dolgokért tenni kellett, meg kellett küzdeni, és miután elkísértük Dasht és Lilyt ezeken a küzdelmeken keresztül, mi is bizakodva tekinthetünk a jövőbe.

Szerelem, barátság, család, szeretet, tél, hóesés, ajándékok, meglepetés, finom vacsorák, bulik, egy kis magány - mi más kell egy jó karácsonyhoz, egy jó karácsonyi könyvhöz? Ezt mind megtaláltam ebben a részben, így jó szívvel ajánlom. 

A könyvet köszönöm a Tilos az Á Kiadónak!

9/10

Bea

Karácsonyi ajándékfaktor: Tiniknek, fiataloknak egy szép, mai karácsonyi történet, amely róluk, fiatalokról, kamaszokról, első szerelemről, annak a problémáiról és családi gondokról is szól. Szülőknek sem árt elolvasni. Nekem határozottan jót tett. :)

Az előző részről írt értékelésünket IDE KATTINTVA olvashatjátok el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése