2021. december 20., hétfő

Karácsonyi olvasmányok 2. rész


Karácsonyi témájú olvasmányokat gyűjtök össze ebben a bejegyzésben is, az előző részt IDE KATTINTVA olvashatjátok. Most is a gyermekkönyveké lesz a főszerep, a harmadik, egyben utolsó részben pedig felnőtteknek szóló karácsonyi olvasmányaimat mutatom majd meg. 


Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Ezt a könyvet nagyon-nagyon szerettem, felnőttként is nagyon élveztem az első betűtől az utolsóig.

Azt hiszem, sosem olvastam még egy hópehely kalandjairól, pedig igazán izgalmas és érdekes volt. Megtudhatjuk, hogyan indulnak el a hópelyhek a felhőkről az útjukra, hogyan dől el, hogy hová esnek, és hogy mi történik velük.

Látják-e őket a gyerekek, és mit tud tenni egy hópehelylány a gyerekekért, tud-e velük beszélgetni és esetleg tud-e rajtuk segíteni, ha szükségük van rá. Azt a titkot is megtudhatjuk, hogyan tud egy hópehely régi karácsonyokba visszautazni, és ott élni át kalandokat. Megismerünk királylányokat, láthatunk gazdag karácsonyokat. Majd egy más alkalommal a szegények karácsonyaiba is betekinthetünk, de éjféli misére, betlehemezésre és cirkuszba is elmehetünk Hangával.

A könyvről írt teljes bejegyzést IDE KATTINTVA elolvashatjátok.

Farkasházi Réka - Boldizsár Ildikó: Igazi karácsony

Egy gyöngyszemű lányról szól Boldizsár Ildikó meséje, akinek gyönyörű gyöngyszemei vannak, de születése óta nem lát velük. Ennek ellenére a lány mindig melegséget és fényességet sugárzott maga körül, aki csak meglátta, elámult a lány különleges kisugárzásán. 

A lány nem ismerte a színeket, nem látta soha a napot, nem látta a fákat, mégis boldogan élt a saját maga által teremtett világban. Amelyben mindent ismert, az állatokat, a fákat, a napot, a csillagokat, mindennek tudott örülni, és a látáson kívül nagyon sok más érzékszervével szerette a világot. 

Egyvalamit azonban nem látott. Nem látta a Karácsonyt, bárhogy is próbálta, hiába hallgatta édesanyját, aki a Karácsony szépségeiről mesélt neki...

Csodaszép történet a Karácsonyról, szép gondolatok arról, hogy mit is kellene jelentenie ennek az ünnepnek, hogyan tudnánk boldogan, elégedetten és nyugalomban megélni, átélni ezeket a szépséges napokat. Miben kell keresnünk a karácsony szépségét? A  megfoghatóban, a megláthatóban van-e az ünnep varázsa, az ajándékok, az ételek sokasága adja-e, vagy valahol máshol van elrejtve?

A mese és a beszélgetés közben Farkasházi Réka és a Tintanyúl együttes előadásában karácsonyi, téli hangulatú változatos dallamokat hallgathatunk meg a könyvhöz mellékelt CD-n. 

Közben pedig gyönyörködhetünk Szimonidesz Hajnalka csodálatos illusztrációiban, melyek nagyon bájosak, finomak, akárcsak maga a történet.

A könyvről írt teljes bejegyzést IDE KATTINTVA elolvashatjátok.

Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Egy adventi kalendárium, ami nem cukorkákat, csokikat és kézzelfogható ajándékokat tartogat nekünk és gyermekeinknek, hanem rímeket, és különös, egyedi hangulatú illusztrációkat. 

Az adventi időszak mind a 24 napjára jut egy-egy kedves, jól rímelő vers, amelynek mindegyike a télhez, az ünnepváráshoz és az ünnepi tevékenységekhez kapcsolódik. Pihe-puha meleg dolgokhoz, mint a sapka, a csizma és a párna, téli jellemzőkhöz, mint a hópihe, a hóesés, a mikulás, de megfordulnak a versekben cinegék és varjak is. 

Nem maradhatnak ki a boszorkányok és a lucázás, és ahogy közeledünk az ünnephez, már a gyertyák, a mézeskalács, az angyalok is helyet foglalnak a versekben és finoman, szépen rímelően hangolják a gyerekeket a karácsonyra. 

Fülbemászó rímek, kedves hangulatú versek, nagyszerű illusztrációk - ezt adja nekünk ez az adventi kalendárium, amit az ünnep után is lehet olvasgatni. 

A könyvről írt teljes bejegyzést IDE KATTINTVA elolvashatjátok.


Tom Fletcher: Christmasaurus

Megismerjük a csodát, a barátság erejét, az akarat mindenhatóságát, nevetünk és izgulunk, fantasztikusan karácsonyi kalandban van részünk. 

Tom Fletcher könyvében egy árva kis dinoszaurusz a dinótojásban a tenger mélyén, jégbefagyva túlélte a szülei, testvérei, az összes dinoszaurusz és a világ pusztulását. Ám több millió évvel később a játékokat bányászó manók kibányászták és egyből a Mikulás elé járultak a tojással. 

Nem is tudjátok elképzelni, hogy mit tett Mikulás a dinótojással!!? :D A lényeg, hogy a kis dinónak sikerült kibújnia belőle és Christmasaurus lett a neve.  Boldogan éldegélt Manófalván, segített, ahol tudott, de eljött az idő, amikor azt érezte, hogy más, mint a többiek, szomorkodni kezdett, nem találta a helyét.

Titkokra derül fény, barátságok köttetnek, miközben az elfogadás és a szeretet nagyon fontos szerepet kap ebben az őrülten aranyos történetben.  Vicces, aranyos, hangulatos mese, mely segíthet és erőt is adhat.

A könyvről írt teljes bejegyzést IDE KATTINTVA elolvashatjátok.


Dr. Seuss: A Grincs

Félve vallom be, hogy háromgyermekes (ebből kettő már túl a nagykorúságon) családanyává kellett válnom ahhoz, hogy közelebbről megismerkedjek a Grincs történetével. (Ez 2019-ben történt.) Tudtam, hogy ki vagy mi ő, de különösebben nem érdekelt egy ilyen alak, aki nem szereti a karácsonyt, sőt még másoktól is el akarja lopni. Nem láttam a Jim Carrey-féle filmet és nem olvastam róla, tulajdonképpen csak annyit tudtam, hogy egy gonosz, zöld szőrös valami, vagy valaki.

Dr. Seuss 1957-ben írt könyve azonban még ma is nagyon időszerű, mert grincsek tulajdonképpen mindig is lesznek köztünk, karácsony is mindig lesz, és bennünk is mindig ott lesz az izgalom, hogy jól sikerüljön. A Grincs is valami ilyesmire vágyott, de mivel valamiért nem adatott meg neki, ezért utálta a karácsonyt.

A történet egyszerű, mivel utálta a karácsonyt, ezért azt akarta, hogy mások se leljék benne örömüket, ezért elhatározta, hogy  Kikfalva lakóinak tönkreteszi az ünnepét. Hogy ne legyen öröm, játék, móka és kacagás, legfőképpen ne legyen LÁRMA! Ne legyen lakoma és sok finom falat, és illatok. Ne illatozzanak a házak, se pudingtól, se sült hústól. Mert ezt ő mind UTÁLTA! 

Csengő-bongó harangok, ének és szeretet, karácsonyi dalok, együttlét, ettől mind undorodott, ezért csak egyet tehetett. Álruhát öltött és magát mikulásnak, kutyáját rénszarvasnak álcázva elindult, hogy ördögi tervét végrehajtsa. 

A könyvről írt teljes bejegyzést IDE KATTINTVA elolvashatjátok.


3-5-8 perces téli mesék

Ez a könyv magyar szerzők csodálatos meséivel van tele. Alapból szeretem ezt a 3-5-8 perces mesés koncepciót, (bár meg vagyok győződve arról, hogy a mesét szerető gyerekeknek egy mese tuti nem elég egyszerre), de az, hogy még magyar szerzők meséit is tartalmazza, az egy külön plusz élmény.

Fantasztikus ráhangolódás ez az ünnepekre, a télapó várásra, a karácsonyi hangulatra, nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőttnek is, aki felolvassa a meséket. Van közte vicces mese, megható, aranyos, szeretettel teli, melankolikus, állatos, télváró, kalandos, kicsit abszurd, karácsonyfa díszítő, szóval elég változatos a felhozatal.

Egy ilyen téli, karácsonyi meseválogatásnak minden gyerek könyvespolcán ott a helye, jó szívvel ajánlom ezt a könyvet.

A könyvről írt teljes bejegyzést IDE KATTINTVA elolvashatjátok


Julia Donaldson: Bot Benő

Ez nem kifejezetten karácsonyi, mint inkább téli mese, de nagy kedvencem a szerzőpáros, és ez a kis történet is nagyon tetszett. Bot Benő egy majdnem rosszul végződő kalandját foglalja össze, amelyben elszakad a gyerekeitől és a feleségétől, jár a kutya szájában, részt vesz dobálóversenyen, melyben őt dobálják, egy hattyúfészekben is szerepet játszik egy kis ideig.

Majd lesz zászlórúd, kard, táskatartó, toll, íj, ütő és bumeráng, bár egyik sem szeretne lenni.

Mint ahogyan hóember keze sem, egyszerűen csak hazamenne, ahol várja a családja. És hogy hogy kerül a télapó a mesébe? Elég fontos szerepe van Bot Benő sorsának alakulásában, melyben végül minden jóra fordul.

Bot Benő nagyon aranyos figura, a könyv illusztrációi csodásak, már sokszor leírtam, hogy nagy rajongója vagyok Axel Scheffler rajzainak.

Az eredeti bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatod. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése