2021. december 22., szerda

Karácsonyi olvasmányok 3. rész


Elérkeztem a karácsonyi olvasnivalók sorozatom utolsó előtti részéhez. Ezekben a bejegyzésekben azokat a könyveket próbáltam meg összeszedni, amelyek karácsonyi témájúak, és hozzáteszik a maguk ajándékát az ünnepváráshoz vagy az ünnep élményéhez. 

Kezdem még egy gyerekkönyvvel, ami az előző részekből kimaradt, de most eszembe jutott, utána pedig felnőtteknek szóló írásokat mutatok. 

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

Agócs Írisz és Harcos Bálint duplán garantálják a karácsonyi szuper cukiságot, ami tulajdonképpen egy karácsonyra felkészülő és karácsonyt váró mese.

A karácsonyfa feldíszítése a benne lakó medvével vicces pillanatokat eredményez, a mese vége meglehetősen szürreális volt, amit  már megszoktam Harcos Bálint történeteiben.

Aranyos, bájos, karácsonyi, a gyerekek szeretni fogják, karácsonykor bármi előfordulhat, még egy karácsonyfában lakó medve is.

Az eredeti teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok el.

Fekete István: Régi karácsony

Ez a könyv egy gyönyörűséges ünnepváró és ünnepi könyv. Meg kell állni hozzá, lelassulni, ízlelgetni a szerző szépségesen egybefűzött mondatait, amelyek éppen annyira egyszerűek és szeretni valóak, mint a benne szereplő emberek.

Visszarepít egy régmúlt világba, amelyről nagyszüleink még meséltek nekünk, amikor még teljesen más volt a karácsony, más az ünnepvárás, amikor nagyobb értéke volt mindennek, az együttlétnek, a szavaknak, amikor sokkal ünnepibb volt  a karácsony. 

Egy békés, nyugalmas világba vezet bennünket a könyv, amikor az emberek megküzdöttek mindenért és jobban segítették egymást, jobban összetartottak, mint manapság. A természet szeretete átsüt minden során ezeknek a novelláknak, az ember is a természet része volt, éppúgy, mint az állatok, a növények, az időjárás, az évszakok. 

Az eredeti bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok el.

Karácsonyról álmodók

A magyar irodalom nagyjainak is vannak történetei a karácsonyról, a karácsony közeledtéről, jó volt belemerülni ezekbe a pillanatokba, jó volt érezni, hogy az embereken ilyenkor eluralkodik a szeretet, várják a csodát, és ha szerencséjük van, meg is érkezik, így volt ez Grecsó Krisztián kezdő történetében is, bár a karácsony igen kellemetlen körülmények között érte őket.

Krúdy Gyula egy margitszigeti disznóölést idézett meg, Móra Ferenc Nekopogi kovácsa könnyeket csalt a szemembe, Gárdonyi Géza Jancsi dádéja vicces és megható volt egyszerre. Olvashatunk egy cselédlányról, aki egy reggel szépségében találta meg a maga csodáját, és egy gyertyácska életébe is betekintést nyerhettünk.

A muzsikáló óra története igencsak vicces volt, és talán örökéletűnek is mondható, mert el tudom képzelni, hogy ma is előfordulhat ilyesmi. Lackfi János A postás rajong című története nagyon szívet melengető és megindító volt, éppen így Jókai Mór A koldusgyermek című története is, mely a Kis gyufaáruslányt juttatta eszembe.

Megható, szívhez szóló, szép történeteket olvastam az ünnepről, csodavárásról, angyalokról, szeretetről, családról, emlékekről, a karácsonyról.

Az eredeti bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok.

Erich Kästner: A repülő osztály

Erich Kästner olvasási szempontból nagyon fontos író számomra. Életem első olvasott könyve Erich Kästnertől A két Lotti volt, és mondhatom azt, hogy a könyv elolvasásával úgy 8 éves korom körül meg is szerettem az olvasást. 

A repülő osztály nagyon sokszor nézett szembe velem a könyvespolcról, de valahogy sosem kerültünk közelebbi kapcsolatba. Egy szép napon Bence is felfedezte, elolvasta a fülszöveget, és amikor meglátta, hogy karácsonyi témájú, betervezte a karácsonyi olvasmányai közé. Miután elolvasta - ő tényleg decemberben, karácsony előtt -, időnként megkérdezte tőlem, hogy mikor olvasom el.

Nagyon jó ifjúsági regény, szép stílusban és még mielőtt azt gondolnátok, hogy az ünnepvárás és a karácsony miatt túl magasztos történet lenne, megnyugtatlak benneteket, hogy nagyon sokat nevettem is, a szerző kiváló humorérzékkel bír.

Szórakoztató, vicces, tartalmas és megható olvasmány. Nem csak karácsonykor érdemes elolvasni, de akkor mindenképpen! Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlom!

A könyvről szóló eredeti bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok el.


Leiner Laura: Mindig karácsony

Bár nem én voltam a célközönség már akkor sem, de sok évvel ezelőtt elolvastam a Szent Johanna gimiből két vagy három kötetet. Akkoriban még azt is elhatároztam, hogy folytatom a sorozatot, de úgy alakult, hogy azóta nem olvastam a szerzőtől. 

Még tavaly karácsony előtt láttam meg a könyvtár ünnepi ajánlatai között ezt a könyvet, és mivel úgy gondoltam, hogy 2020 karácsonya más lesz kicsit, mint a többi, talán jól jöhet egy kis ráhangolódás. Végül úgy alakult, hogy csak karácsony után sikerült elolvasnom, de nagyon kellemes, karácsonyi élmény volt, még februárban is megidézte nekem az ünnepet. 

Tulajdonképpen három lány történetét olvashatjuk a könyvben, akik bár nem ismerik egymást, de közös elszenvedői lesznek két tinédzser mozgólépcsőn elkövetett prank akciójának, amit majd az interneten látnak viszont. Ettől a pillanattól követhetjük végig egyenként a három lány karácsonyát, ami három teljesen különálló történet.

Mégis vannak összefűződések, amit csak mi olvasók veszünk észre és nagyon tetszett, ahogy ezt megoldotta a szerző. Apró kis összefüggések, összeérések ezek, de nagyon ötletesek. 

A lányok egyformán 19 évesek, különböző élethelyzetben. December 23-at írunk, holnap karácsony. 

A könyvről szóló teljes bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatjátok.

Holnap még jövök egy résszel, végül pedig ajánlok egy karácsonyi zenét is:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése