2021. december 17., péntek

Kedvenc karácsonyi olvasmányaim 1. rész

 

Ebben a bejegyzés-sorozatban kedvenc karácsonyi könyveimet gyűjtöttem össze, amikből így karácsony közeledtével mindig kiválasztok néhányat és hangolódásként olvasgatom, nézegetem, mert bármikor lehet ugyan karácsonyi könyveket olvasni, de mégis így az ünnep közeledtével az igazi. Az a szép és  jó a karácsonyi gyerekkönyvekben, hogy  nem csak gyerekekhez szólnak, hanem felnőttek is nosztalgiával olvashatják, hiszen mindannyian őrzünk karácsonyi gyermekkori emlékeket, mindenki fel tud idézni valami vicceset, meghatót, torokszorítót. 


Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Ez a kötet Matt Haig 3 kötetes regényfolyamának első része, és ez a csodálatos könyv sokunk kíváncsiságát elégítheti ki. Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy ki a Télapó, mit csinált addig, amíg Télapóvá nőtt, hogy került az Északi-sarkra, kikkel barátkozik, mit csinál egész nap, sőt, egész évben, és mikor találta ki, hogy ő bizony Télapó lesz. 

Kedves, bájos, aranyos, vicces, lenyűgöző mese, varázslattal és szeretettel teli történet, újra gyereknek érezhettem magam az olvasása közben.

Tudtátok, hogy az embereknek nagyon furcsa fülük van és úgy egyáltalán szörnyen néznek ki? Sok rossz tulajdonságuk is van, például lépten-nyomon hangoztatják azt a szót, hogy képtelenség.  A koboldok ezt a szót soha nem mondják ki! És ismerik az óhajtósóhajtás varázslatot is!! És még mennyi mindent, amit csak koboldok tudnak!

Nemcsak koboldokról, de glimpikről, rénszarvasokról, medvéről, kisegérről és minden más mesebeli lényről olvashattok ebben a könyvben. Az  könyvről írt teljes bejegyzésemért KATT IDE!

Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Ebben a történetben ismét találkozunk Karácsony apóval és annyit elárulhatok, hogy éppen annyira szeretnivaló, kedves, aranyos, jóságos apó lett belőle, ahogyan azt mindig is képzeltük. Nevezzük bárhogy, Karácsony apónak, Télapónak vagy Mikulásnak, ő valóban az a csoda, aki egyetlen éjszaka hordja szét az egész világon az ajándékokat, aki minden gyereket szeret, sőt, ne lepődjetek meg, a felnőtteket is szereti. A süteményt is szereti, ezért néha igencsak keményen kell küzdenie egy-egy kéményben, hogy beférjen. Vagy éppen ki. :D 

A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy mit csinál az év többi részében, azokban a napokban, hónapokban, amikor nem az ajándékokat hordja, és megismerhetjük Koboldfalva lakóit, annak a titoknak a tudói lehetünk, hogy néha a koboldok között is vannak nézeteltérések, megismerhetjük a buta, de nem reménytelen trollokat, az igazmondó glimpiket, a szárnyas meseglimpiket, akik egy új, hosszú szóért a lelküket eladják és természetesen ismét találkozhatunk a rénszarvasokkal. 

No de ki az a lány, aki megmenti a karácsonyt? És miért kell megmenteni? Mindent megtudunk a könyvből, amelyben még Londonba is elutazhatunk, és bizony még Viktória királynő hálószobájába is benézhetünk. Az összes szarvassal és Karácsony apóval együtt! A könyvről írt teljes bejegyzésemért KATT IDE!

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Ez a rész ugyancsak érdekes címet kapott, nagyon kíváncsi voltam, mi köze a csokitojásnak a karácsonyhoz. A történet jól végződik, mert egy karácsonyi könyv nem végződhet rosszul, ez egyértelmű. A karácsony az idén sem maradt el, tehát Koboldfalván még mindig jól mennek a dolgok. 

Varázslatos, szívet melengető, humoros történet, mely bennünket felnőtteket is elvarázsol, és már-már látni véljük Karácsony apó szánját és rénszarvasait egy-egy holdvilágos karácsony éjszakán. Mert csodák igenis léteznek.

A könyvről írt teljes bejegyzésemért KATT IDE!



J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Tolkien könyvét tavaly karácsonykor olvastam és már akkor sem értettem, hogy miért vártam vele évekig. Tolkien 23 éven keresztül minden évben karácsony előtt és néha utána is levelet írt a gyerekeinek, mint Karácsony Miklós apó. Biztosította őket, hogy megkapta a levelüket, és ebben az évben is igyekszik eljuttatni hozzájuk az ajándékokat. Közben elmesélte minden levelében, hogyan zajlik az élet az Északi-sarki Karácsony házban. 

A könyvben megismerjük az eredeti, reszketeg kézzel írt leveleket, borítékokat és Tolkien saját illusztrációit, melyeket a levelekhez rajzolt. Szívmelengető, szeretettel teli, nagyon kedves olvasmány volt ez a könyv. Mesélő kedve, no és tehetsége itt is megmutatkozott a szerzőnek, mert minden évben történt valami érdekes, valami zűrzavar, de azért az ajándékok mindig megérkeztek. 

Jókat kuncogtam a levelek olvasása közben, és többször is megpróbáltam elképzelni, hogy vajon miként reagáltak a gyerekei ezekre a levelekre. Meddig hittek Mikulás apóban? Ha ilyen leveleket kaptam volna, azt hiszem, egész felnőtt koromig képes lettem volna hinni benne, s még azután is. :D 

A könyvről írt teljes bejegyzésemért KATT IDE!

Maja Lunde: Hónővér

Ez a történet gyönyörűszép, szomorú, tele van szeretettel, reménységgel, csodával és emlékezéssel. 

Tulajdonképpen egy adventi naptárat kapunk ebben a könyvben, minden napra egy újabb fejezettel, mellyel napról napra közelebb jutunk karácsonyhoz, mint ahogyan a könyv főhőse, a 10 éves Noel is, akiről a történetek szólnak. 

Noelnek karácsonykor van a szülinapja is, így duplán ünnepelhet. Azaz ünnepelhetne, ha a családjában nem uralkodna valami mélységes szomorúság, a napok nem lennének szürkék, egyhangúak, ha a szülei nem viselkednének úgy, mint akikből minden érzelem, minden szeretet kihalt volna, és nem érdekli őket semmi, és ha a mindig dacos, harcos kishúga nem lenne csendes és engedelmes, ha nem érezné azt, mintha mindenkit kicseréltek volna. 

Ebben a történetben benne van a csoda, a karácsony csodája és a szeretet csodája, egy olyan könyv ez, amely minden évben elolvasandó karácsonyi hagyománnyá válhat. Megérint, megríkat, átérezzük vele az örömteli várakozást, vagy inkább vágyakozást a karácsony után, egy elvesztett családtag fájó hiányát. A könyvről írt teljes bejegyzésemért KATT IDE!


Wéber Anikó: Ragacs, a hős kismacska


Egy aranyos mese Ragacsról, a kiscicáról, aki meglehetősen félősnek és bátortalannak érzi magát, de megtanulja leküzdeni a félelmét, a szerettei érdekében nem törődik vele, és a történet végére minden jóra fordul.

Ragacs éppen olyan, mint egy kis embergyerek, kíváncsi, szereti a nyalánkságokat, vannak barátai, iskolába jár, szeret játszótérre járni a nővérével és az anyukájával, bár kicsit félénk. Izgalommal várja a Mikulást, imádja a karácsonyt, szeret ajándékokat bontogatni és jó nagyot szundítani a pihe-puha párnáján.

Aranyos mese, nagyon vidám és imádnivaló illusztrációkkal.
A könyvről írt teljes bejegyzésemért KATT IDE!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése