2021. február 22., hétfő

Leiner Laura: Mindig karácsony

Bár nem én voltam a célközönség már akkor sem, de sok évvel ezelőtt elolvastam a Szent Johanna gimiből két vagy három kötetet. Akkoriban még azt is elhatároztam, hogy folytatom a sorozatot, de úgy alakult, hogy azóta nem olvastam a szerzőtől. 

Még karácsony előtt láttam meg a könyvtár ünnepi ajánlatai között ezt a könyvet, és mivel úgy gondoltam, hogy 2020 karácsonya más lesz kicsit, mint a többi, talán jól jöhet egy kis ráhangolódás.

Végül ezt más könyvvel tettem meg, és nem is volt annyi időm, ahány karácsonyi könyvet betáraztam, így Leiner Laura könyvét február elején olvastam el.

Most pedig, amikor ezt a bejegyzést írom, éppen nagy pelyhekben esik kint a hó. Egyszer már esett hó a télen, de a hóesésről lemaradtam, mert éppen elutaztunk, így nagyon örültem, hogy egy kicsit én is érezhetem a lágyan, nagy pelyhekben hulló hóesés hangulatát, amit a könyvben is olvastam. 

Határozottan jól esett így február elején is olvasni ezt a könyvet, kicsit visszakaptam az ünnepből, a karácsony hangulatából és olyan puha, meleg érzésekkel töltöttek el a könyv történetei.

Tulajdonképpen három lány történetét olvashatjuk a könyvben, akik bár nem ismerik egymást, de közös elszenvedői lesznek két tinédzser mozgólépcsőn elkövetett prank akciójának, amit majd az interneten látnak viszont. Ettől a pillanattól követhetjük végig egyenként a három lány karácsonyát, ami három teljesen különálló történet.

Mégis vannak összefűződések, amit csak mi olvasók veszünk észre és nagyon tetszett, ahogy ezt megoldotta a szerző. Apró kis összefüggések, összeérések ezek, de nagyon ötletesek. 

A lányok egyformán 19 évesek, különböző élethelyzetben. December 23-at írunk, holnap karácsony. 

Anna miután utat tört magának a mozgólépcsőről, rohant tovább a Pláza mozijába, ahol a kiszolgáló pultnál dolgozik. A munkát az egyetem mellett végzi, mert autóra gyűjt. Szülei válása után mentőorvos édesanyjával él, nagyon jó kapcsolatban vannak. 

Lucát nem vették fel a hőn áhított orvosi egyetemre, amely nagyon rosszul érintette a lányt. Mindemellett úgy érezte, hogy senki nem érti meg a családjából, nem értik, hogy miért lett olyan rossz kedvű, miért fordult ennyire magába, és miért távolodott el mindenkitől. A család a karácsonyt egy wellness szállodában tölti, ahol nem csak a lány szülei, hanem a húga is ott lesz, aki ismert youtuber, a nagyszülők, sőt egy meglehetősen ciki nagybácsi is a családjával. Kezdetben ennyien, később pedig még bővül a családi kör.

Bogi Debrecenbe jár egyetemre, karácsonyra hazautazott a szüleihez és öccséhez, ez az első alkalom az egyetem elkezdése óta, hogy hosszabb ideig itthon marad. Ő egy teljesen átlagos, nyugis karácsonyra számít, ajándékokkal, sütikkel, kutyasétáltatással, de minden máshogy alakul.

A közös a három történetben, hogy mindhárom lány karácsonya máshogy alakul a tervezetthez képest, mindhármuk életében felbukkan egy-egy fiú, s velük talán a szerelem is. 

Nekem tetszett ez a könyv, olvasmányos, és ha karácsony előtt olvastam volna, azt is írnám, hogy remek ráhangolódás az ünnepekre, de így azt mondom, hogy annyira jó hangulatkeltő, hogy azokban az órákban ismét éreztem a karácsony hangulatát, az illatait, a hóesést. Jó érzés volt olvasni a lányok családjairól is, szeretetteljes, otthonos érzés fogott el a könyv olvasása közben. 

Számomra nagy pozitívuma a könyvnek, hogy ezek a lányok mindannyian kedves, barátságos, okos, kedves, segítőkész karakterek voltak, mindannyian vágytak a szerelemre, barátságra, és keresték az útjukat, óvatosan lépkedtek a felnőtté válás útján. Megértem, miért nagy a rajongótábora Leiner Laurának.

Bea

"Miért van az, hogy amikor valami jó történik, akkor nagyon hamar valami rossz is
beköszönt az ember életébe? Ki tudja? Talán az egyensúly miatt:"


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése