2017. február 13., hétfő

Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak

Mielőtt azt gondolnátok, hogy csak karácsonykor érdemes elolvasni ezt a könyvet, elmondom, hogy bármikor érdemes, mert nagyszerű élményt nyújtanak ezek a történetek, így karácsony után is. Különlegesek és eredetiek. Igazi főszereplője a történeteknek nem is az ünnep, hanem azok a fiatalok, akik megélik ezeket az eseményeket. Az ünnep, a karácsony vagy éppen a szilveszter csak egy még különlegesebb keretet ad ezeknek az írásoknak.

Egytől egyik tetszettek ezek a novellák, bár azért volt, amelyik sokkal jobban és találtam kedvenceket is magamnak. Volt amelyik éveket ölelt fel és volt, amelyik csak napokat, de annyira változatosak és fantáziadúsak voltak, hogy öröm volt olvasni. 


Volt átlagos, szinte hétköznapi történet, volt fantasy jellegű, volt meseszerű, valamint vidám és elszomorító. Van, amelyikből erőt meríthetünk, van olyan, amely megindító, és olyan is ami nagyon érdekes.

A romantika, a vidámság, a titokzatosság jellemző az írásokra, tulajdonképpen beleshetünk sokféle fiatal életébe, karácsonyába. Csodákkal teli pillanatokról is olvashatunk, szeretetről, érzelmekről, magányról és családról. 

Egyik kedvenc történetem Jenny Hantól A sarkcsillagon megtalálsz című volt. Natalie nem mindennapi története, akit a csecsemőként maga a Mikulás fogadott örökbe, és a lány a Mikulással és az elfekkel nőtt fel, évről évre segédkezett a karácsonyi előkészületekben, kereste önmagát, a szerelmet, a gyökereit, miközben megtörtént vele a csoda. Nagyon különleges, megható történet volt. 

Holly Black Krampuszünnepe az igazi varázslatot mutatta meg, és arra buzdít, merjünk álmodni. Gayle Forman Mi a franc volt ez, Sophie Roth? című írása egy igazi, szerelmes, romantikus karácsonyi történet volt, és ugyanennyire jól esett Kiersten White Isten hozott a kaliforniai Karácsonyban című, meghatóan kedves és aranyos sztori is, Bennel, a csodaszakácssal, aki rendelés nélkül is tudja, hogy mit főzzön a vendégeknek, hogy boldogok legyenek és Mariával, aki szabadulni akar otthonról.


Érdekesebbnél érdekesebb történetek, amelyeket most már nem sorolok tovább, mert bár nagyon belelendültem, szívesen áradoznék még, de szerintem karácsony ide, szilveszter oda, ez a könyv bármikor olvasva remek kikapcsolódást és az elvarázsolódás élményét nyújthatja nekünk.

Ettől függetlenül persze teljes joggal került fel a karácsony előtt/közben olvasandó könyveim listájára is.

10/10

A könyvet köszönöm a Libri  Kiadónak!

Bea

Fülszöveg:
Az Ajándékba adlak néhol torokszorító, máshol humoros történetei hagyományos ünnepeket örökítenek meg, de korántsem hagyományos szereplőkkel és helyzetekkel.

David Levithan, többek között az Egy másik nap világhírű szerzője, egy eszeveszett karácsonyról ír, amelyben egy scrác Mikulásnak öltözve próbálja meglepni barátja kishúgát. A félreértések és a bonyodalmak elkerülhetetlenek, de mit szól majd a család, ha kiderül, hogy a Mikulás idén valójában szerelmet vallani jött?

Gayle Forman, aki az Itt voltam című regénnyel szerzett több millió rajongót, Sophie és Russel világába enged bepillantást, ahol a kívülállás erény is lehet, és egy apró csoda akár szerelmet is hozhat az iskola falai közé.

Noel súlyosan allergiás a diófélékre, Mags majdnem a biztos halálból hozza vissza. Minden évben együtt ünneplik a szilvesztert, de vajon van-e más a barátságon is túl számukra? Rainbow Rowell, az Eleanor és Park és a Fangirl népszerű írója négy varázslatos éjszaka történetét meséli el.

Ráadásnak pedig egy-egy felejthetetlen ünnepi történetet kapunk Holly Black, Ally Carter, Jenny Han, Kelly Link, Myra McEntire, Matt de la Pena, Stephanie Perkins, Laini Taylor és Kiersten White sztárszerzők tollából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése