2017. február 28., kedd

John Irving: Garp szerint a világ

John Irvinggel való első találkozásom az az Árvák hercege című könyv elolvasásakor történt. Már akkor megállapítottam, hogy Mr. Irving jól csinálja ám a dolgát. Az Árvák hercegének története egy nagyon fontos témát dolgoz fel, emellett pedig egy fantasztikus történet, fantasztikus szereplőkkel.
A második könyvem a szerzőtől a Fohász Owen Meanyért volt, ami nem lett olyan nagy szerelem, mint az Árvák hercege, de azért bántam volna, ha kimarad az életemből.

A Garp szerint a világot már nagyon régóta terveztem elolvasni, és hát annyit mondhatok, hogy fogalmam sincs miért halogattam eddig. :)
John Irving stílusa és a megállíthatatlan mesélő tehetsége ismét elvarázsolt.


Ha megkérdeznétek, hogy miről szólt ez a könyv, akkor röviden azt mondhatom, hogy egy Garp nevű fickóról, akinek az élete egyszerre volt hétköznapi, ám észbontó is. De ezt a történetet nem lehet csak ennyivel letudni, mert annyi minden volt benne, mondjuk maga az egész élet, ami sokszor nehéz (sőt néha kész katasztrófa), de mi mégis elevickélünk valahogy.
Történetünk tele volt furábbnál furább, de annál imádnivalóbb szereplőkkel.

Itt van nekünk legelőször Jenny Fields, Garp édesanyja. Akitől én azt tanultam, hogy az életben egy fontos személy van, akinek meg kell felelned és követned kell a döntéseit, az pedig te magad vagy, a többiek meg jó magasról le vannak ejtve. :)
Ő szerintem az irodalomtörténet egyik legkülönlegesebb nőalakja, az erős és kötelességtudó nővér, aki szeretett volna édesanya lenni, ám úgy gondolta férfi ehhez egyáltalán nem kell neki, mert neki nincs szüksége ilyesfajta kötöttségekre. Határozott egy nő volt, emellett pedig egy fantasztikus ember és kiváló nővér.

Garp a gyermekéveit édesanyja munkahelyén, egy bentlakásos iskolában töltötte, s ezek az évek egészen addig átlagosnak voltak mondhatóak, ameddig Garp össze nem találkozott Helen Holmmal, aki kijelentette, hogy ő csak egy íróhoz megy majd feleségül, így Garp nem tehetett mást, íróvá kellett válnia.

Édesanyjával Bécsbe utaztak, hogy ott írják meg könyveiket, Jenny nagy erőkkel dolgozott az önéletrajzán, Garp pedig belevetette magát Bécs éjszakai életébe, persze emellett azért ő is írogatott.
Aztán hazaérkezvén Jenny Fields-nek kiadták az önéletrajzát, s ő egykettőre híres lett, egy ikon, akit nők százai csodáltak.

Garp pedig író lett, elnyerte a hölgy szívét, és boldogan éltek amíg meg nem...vagy mégsem? Olvassátok el a könyvet és kiderül, tényleg megéri! :)

Egy történet aminek az egyik oldalán nevetsz, a másik oldalán még jobban nevetsz, a harmadikon pedig a fejed fogod és azt mondod, nem hiszed el, hogy tényleg ez történt, és miután letetted a könyvet, a fejedben még napokig ott kavarognak a történet furcsa, vicces, vagy éppen megdöbbentő fordulatai. 


John Irving a párbeszédek királya, két szereplő csevegése mindig olyan életteli, mintha csak a füled hallatára beszélgetnének. A könyv a könyvben forma pedig még sosem volt ilyen jól kivitelezett, mint itt. 

A főszereplők mellett még itt vannak a könyv rendkívül különleges mellékszereplői is, akiket szintén sohasem fogok elfelejteni, a nyelvnélküli Elen James, Robert exfutballista, aki most már Roberta, Jenny Fields fura követői, a talpraesett ügynök, John Wolf.

Egyszóval nagyon sok dolog van, ami miatt hiba lenne kihagyni ezt a könyvet, persze a váratlan egyben komikus és tragikus fordulatokra mindenképp készülj fel.

10/10

Zsófi

2 megjegyzés:

  1. Ez érdekes lehet! Feltétlenül elolvasom, ha ez nálad 10-es!!!!! Ti nagyon gyorsan olvastok én csak loholgatok a nyomotokban, pedig nagyon igyekszem.

    VálaszTörlés
  2. Nem a gyorsaság, hanem az élmény a lényeg! :)

    VálaszTörlés