2017. március 1., szerda

Ízek, imák, szerelmek nyomában

Elizabeth Gilbert kötete által ihletett élettörténetek

Jó pár éve már annak, hogy elolvastam Elizabeth Gilbert Ízek, imák, szerelmek  című könyvét. Nem fogott meg, nem váltott ki belőlem semmi különöset, nem éreztem azt, hogy azonnal világgá akarok menni, hátat akarok fordítani addigi életemnek, meg akarom valósítani önmagamat. Sőt, néha meglehetősen idegesített Elizabeth.

Az Ízek, imák, szerelmek nyomában olvasása közben azonban rájöttem, hogy nem mindegy, hogy mikor, milyen élethelyzetben olvassuk Elizabeth Gilbert könyvét. Ha éppen úszunk a boldogságban, vagy csak szimplán elégedett élethelyzetben telnek a mindennapjaink, akkor nem biztos, hogy jókor találkoztunk a könyvvel.

Viszont azt hiszem mindenki életében vannak olyan pillanatok, amikor szükség van némi útmutatásra, egy kis megértésre, vagy arra, hogy másvalakivel együtt tudjunk elmerülni az önsajnálatban, majd utána együtt erőt meríteni a folytatáshoz. 

A könyv történeteit írók ilyen helyzetekben fogták kezükbe a könyvet. Életük válságában, amikor tudták, hogy nem jó az, ahogyan élnek, nem boldogok, valami hiányzik,  vagy éppen még nem tudták, csak nem érezték jól magukat az életükben, nem találták a helyüket, úgy érezték megrekedtek abban, amit csinálnak, ahogyan élnek. De nem gondolták, hogy bármit is tenniük kellene. Vagy gondolták, de nem tudták hogyan induljanak neki és mit tegyenek.

47 szerző osztja meg velünk ebben a könyvben a történetét, elmesélve, hogyan került a kezébe Elizabeth Gilbert könyve, milyen hatást váltott ki belőle, mit érzett olvasás közben, segített-e abban, hogy változtasson az életén. Elárulom, ezek a történetek változásokról számolnak be, egy új élet kezdetei mind. 

Főleg női szerzők, de akad közöttük egy-két férfi is, akik életük megfelelő pillanatában találtak a megfelelő könyvre, amely elindította őket az önvizsgálat útján, segített szembenézni az életükkel, amit éltek, a problémákkal, amikkel küszködtek és a vágyaikkal, amelyeket szerettek volna megvalósítani, vagy éppen mélyen eltemettek magukban. 

Nagyon inspiráló volt számukra az Ízek, imák, szerelmek, és elindította őket valamilyen úton, egy utazáson. Volt, aki ténylegesen útrakelt, hátrahagyva férjet, rossz házasságot, nem működő kapcsolatot, munkahelyet, de volt aki csak azért kelt útra, hogy megtalálja önmagát, miközben a családját is megőrzi, és volt olyan is, aki csak egy belső utazást tett magában és ez is elég volt, hogy megtalálja a lelki békéjét és tisztán lássa, hogyan élje tovább az életét, mivel javíthat rajta, mitől lehet boldogabb.


Ezek a történetek nagyon inspirálóak voltak számomra is, hiszen most már azt gondolom, hogy az embernek mindig vannak vágyai,  ha beteljesítette az egyiket, akkor felüti fejét egy következő, és ahogy lesz egyre felnőttebb, ahogy telnek az évek egymás után, egyre erősebb benne a késztetés, hogy ezeket meg is valósítsa. Ilyenkor nagy segítség egy ilyen kötet, amely útitársul szegődhet, amelyből láthatjuk, hogy másnak sem egyszerű, a vágyaink megvalósítása kemény elhatározás és munka, és csak nagyon keveseknek pottyan az ölébe.

A könyvet köszönöm a Cartaphilus Könyvkiadónak!

9/10

Bea

Fülszöveg:
Harmincegy éves korában Elizabeth Gilbert egy New York-i kertvárosba költözött, megpróbált teherbe esni, ám végül rájött, hogy sem gyerekre, sem férjre nem vágyik. Három év gyötrelmes válási huzavona után elutazott, hogy magára találjon. Egyéves világkörüli útjának története , az Ízek, imák, szerelmek hatalmas siker lett, a külső és belső útleírás  olvasók millióiban talált visszhangra.
Ez a visszhang nem halt el nyomtalanul. Az eltelt tíz évben Gilbert könyve seregnyi olvasót indított el egy olyan úton, amely gyökeresen megváltoztatta addigi életüket és gondolkodásukat. E tisztelgő kötet, az Ízek, imák, szerelmek nyomában szerzői erről a fordulatról számolnak be: utakat kerestek és találtak, és az útkeresés során magukat, jobb énjüket is megtalálták.

2 megjegyzés: