2017. március 13., hétfő

Kathleen Tessaro: Ritka kincsek

Szeretem a régiségeket, legyen az egy régi könyv, egy régi tárgy, egy régi levél, de még egy régi történet is el tud bűvölni. Nem kell itt sok száz éves régiségekre gondolni, engem már az 5-6 évtizeddel régebbi dolgok is boldoggá tesznek.

Nem ilyen régiségekkel, hanem sokkal régebbiekkel találkozhatunk ebben a történetben, amely Maeve Fanning életének egy epizódjába enged bepillantást, 1932-ben Bostonban. 

Maeve a 20-as évei közepén járó fiatal lány, aki kicsit többet, kicsit mást szeretett volna az életében elérni, mint amire származása és anyagi helyzete alapján számíthatott, ezért New Yorkba ment szerencsét próbálni. 


Sajnos a szerencse nem szegődött mellé, nem sikerült munkát találnia, sőt olyan dolgok történtek vele, amelyekről nemhogy nem számolt be senkinek, hanem teljesen magába temette és egymaga próbált megbirkózni életének eme sötét időszakával. 

Ezért hazatér édesanyjához Bostonba, ahol a város nem túl elegáns, többségében olaszok lakta negyedében laknak. Édesanyja ír bevándorlóként egyedül nevelte fel lányát, Maeve-et, aki otthonába visszatérvén megpróbál új életet kezdeni és elfelejteni a New Yorkban történteket.

Tulajdonképpen itt kezdődik a könyv története, Maeve megpróbál munkát szerezni, de ez ír bevándorló gyermekeként nem könnyű dolog abban az időben, ám egy ügyes húzással sikerül elnyernie egy állást egy régiségboltban. 

A tulajdonos, Mr. Kessler hamar megkedveli Maeve-et, még úgy is, hogy egyből rájött a turpisságra, amivel a lány az állást megszerezte. Kiváló munkaerő válik belőle, jó érzéke van az eladáshoz, és munkaadójával is jó kapcsolatban van. Mr. Kessler szívesen tanítgatja, sokat mesél neki az antik tárgyak eredetéről, történetéről, és arról, hogy a nagyon gazdagok milyen indíttatásokból adnak hatalmas összegeket ezekért a régi tárgyakért.

Maeve levelezésbe kezd a régiségbolt másik tulajdonosával Mr. Winshaw-val is, aki távoli vidékeken tartózkodik, régiségek után kutatva. Csak a munkával kapcsolatos levélnek indult, de személyes levelezés kerekedett a dologból. 

Mindeközben betoppan az üzletbe Angela Van der Laar, egy lány a felső tízezer köreiből és Maeve nagyon ismerősnek találja, hamarosan ki is derül, miért. Jó barátnők lesznek, összeköti őket közös titkuk, ám ennek a találkozásnak Maeve-re nézve rossz hatása is van. Eszébe jutnak a régi vágyai, amikor többre akarta vinni, más akart lenni, és ismét úrrá lett rajta a kétség és az elégedetlenség. 

Nem történtek nagy fordulatok a könyvben, csak úgy teltek Maeve mindennapjai, miközben megtudhattuk, hogy mi történt New Yorkban, honnan ismerik egymást Angelával. Maeve bekerült egy másik világba is barátnője révén, párhuzamosan láthattuk a gazdag elit világát és Maeve és édesanyja egyszerű, hétköznapi életét, a lány vergődését a két világ között. 

A történetben Mr. Winshaw-nak is van még szerepe, és attól függetlenül, hogy nem történtek nagy fordulatok, kis meglepetések értek a végén. 


Én megértettem Maeve vágyait és törekvéseit, átéreztem lelki kínlódását, éppen ezért tetszett ez a könyv. Ismét bebizonyosodott, hogy  a boldogságot, sikert, szerelmet, nem mindig máshol kell keresni, sokszor elég a közvetlen környezetünkben nyitott szemmel és szívvel élni, és ott is meglelhetők ezek a ritka kincsek. 

A könyvet köszönöm a Kulinária Kiadónak!

9/10

Bea

Fülszöveg: 
Boston, 1930-as évek. Mi keresnivalója a gazdagok fényes világában az ír bevándorlóktól született, szegénységben felnövő Maeve Fanningnek? Nyilvánvalóan semmi. De mi történik, ha holnaptól Mayre változtatja a nevét, szőkére festi vörös haját, és állást kap egy különleges régiségkereskedésben?
Miután May kiszállít egy értékes ókori vázát az üzlet exkluzív vevőköréhez tartozó, dúsgazdag Van der Laar családnak, bekerül a bostoni elitbe. Okos lány, hamar tanul, és gyorsan rájön: nem csupán neki vannak titkai, hanem a tehetőseknek is. Sőt ezek mélyebbre vannak eltemetve és jóval veszélyesebbek is.
Például miért tűnik olyan ismerősnek az excentrikus és rejtélyes Diana Van der Laar, pedig ők eddig sosem találkoztak? Vagy mégis? És mi lesz, ha James Van der Laar, a család férfiörököse a felszínes flörtölésnél többet szeretne az egyre rafináltabb Maytől?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése