2017. március 3., péntek

Lackfi János - Dombontúli mesék

Titusz véleménye a könyvekről: 


Gipszmüzli és eper torta


Szerintem nagyon jó volt ez a könyv. Aranyos, vicces. De az, hogy még plüssállat is járt hozzá, különösen jó volt. 

A plüssállat is aranyos volt, meg a könyv is. A dombontúli lakóparkban nem lakik senki sem, csak Csigalassú Biztibácsi, a biztonsági őr. Ám az egyik nap beköltözik valaki. Akác a kiselefánt, és a mamája. 

Innentől már három lakója van a lakóparknak. Akácnak azonban egy barát is kéne, de sajnos, mint azt mondtam, még csak hárman laknak a lakóparkban. Még. Akác leginkább egy kopogtatható hátú barátot szeretne. Vajon lesz neki egy ilyen barátja? Mindez kiderül a következő részben.

10/10

Élő lavór és lassított foci

Az előző részben megismerkedhettünk Akáccal a kiselefánttal, Csigalassú Biztibácsival és Akác mamájával. 

Egy nap a kilences számú házba beköltöznek. Akác nagyon megörül, mert lehet hogy lesz egy barátja. Ám amikor odaér, csak egy zöld lavórt lát. Később kiderül hogy az a lavór, Kőris a teknős, akivel nagyon jó játékot lehet játszani, lassított focit. Miközben játszanak véletlenül felrepül a labda az egyik ház tetejére, és ahhoz, hogy le tudják szedni egy nagyon magas barát kéne. 

Vajon lesz egy magas barátjuk? Mindez kiderül a következő részben.  Ez a könyv is ugyanúgy tetszett, mint az előző. Aranyos és vicces volt ez is. A többi részt is nagyon várom. Remélem a többi is ilyen lesz.

10/10  


Bea: 

Titusz véleménye ezeknek a könyveknek az esetében talán sokkal mérvadóbb, mint az enyém. Bár én is osztom a véleményét, aranyos könyvek voltak, szerintem Csigalassú Biztibácsi egy igazán karakteres figura, aki végigkíséri majd az egész Dombontúli meséket, sőt azt gondolom kulcsfigurája lesz ezeknek a vicces történeteknek.

Nagyon komolyan veszi a biztonsági munkáját, nem marad előtte láthatatlan sem egy betolakodó rágcsáló (jelen esetben mókus), sem egy szárnyas felderítő (aki egy rigó) és természetesen a hegyes fülű, prémes lényeket is észreveszi (akik nem mások, mint rókák), no meg az gipszmüzlit sütő cukrászok sem kerülik el a figyelmét. Aki ebben az esetben egy kiselefánt. Biztibácsi igazán kreatív, szebbnél szebb fakanalakat farag, mert szabadideje az rengeteg van. És szereti az epertortát.

A második történetben már Kőrist is megismerhetjük, aki némi félreértés után Akác, a kiselefánt barátja lesz. A történetből itt sem marad ki természetesen Csigalassú Biztibácsi, akiről el kell dönteni, hogy most akkor aranyos vagy ármányos? Szerintem, aki saját készítésű fakanalakat osztogat ajándékba, az csakis aranyos lehet. Kőris és Akác közös kalandjai elkezdődtek, kíváncsian várom, ki lesz a Dombontúli lakópark következő lakója. (Na jó, tudom már, egy zsiráf lesz. :)) Iszonyú cukik a plüsállatkák is! 


Az illusztrációk kedvesek, helyesek és viccesek, a lakópark térképe különösen tetszett, amelyen a gyerekek kibogarászhatják, hogy ki, hol lakik, hol van a titkos átjáró és hol van a dombon innen és a dombon túl.

Mi egy kicsit le vagyunk maradva, a sorozatnak már 5 része jelent meg, aranyosabbnál aranyosabb állatkákkal.

A könyveket köszönjük a Kossuth Kiadónak!

Bea és Titusz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése