2017. december 29., péntek

Dorothea Benton Frank: Karácsony receptre

Előző bejegyzésemben már említettem, hogy karácsonykor különösen jó karácsonyi könyveket olvasni. Segít a ráhangolódásra, már napokkal előtte ünnepi hangulatba ringathatjuk magunkat egy-egy karácsonyi történettel, és talán hatására a karácsonyi előkészületek is jobban mennek, nagyobb energiával látunk hozzá a sütéshez-főzéshez.

Ez a könyv éppen ilyen, egy könnyed történet, amely megmutatja, hogy milyen nagy jelentősége van annak, ha a családi ünnep, békésen nyugodtan zajlik le, mindenki szereti egymást és lehetőség szerint nincs harag egyik családtagunkkal szemben sem a szívünkben.


Bár könnyed történet és kicsit misztikus, vagy inkább varázslatos is, mégsem indul olyan boldogan és lazán, mint gondolnánk. A családot a 93 éves Theodora szemén keresztül ismerhetjük meg, aki már rég elveszítette férjét, egy lánya, két unokája és két dédunokája körében várja a karácsonyt.

Szeretné családjával megismertetni a régi, gyerekkori emlékeit, az akkori karácsonyi emlékeket, szokásokat a jelenben is megeleveníteni, békéssé, meghitté tenni a karácsonyt. Megsütni a régi finomságokat, megtanítani a fiataloknak, leporolni a régi Betlehemet, és a szeretett, nagy becsben tartott családi díszekkel feldíszíteni a fenyőfát. 

A családja azonban teljesen mást szeretne, de szó szerint mindenki mást. Ezt még nehezítik a családi konfliktusok, problémák, ezért Theodora nehéz szívvel várja a karácsonyt. Pedig  ő csak békességet, örömet és szeretet kíván.

És megtörténik a csoda! Theodoróa nagyi segítséget kap Pearl személyében, aki az utolsó pillanatban érkezik, helyettesíti a házvezetőnőt, akinek nagyon fontos családi elfoglaltsága akadt. Nemcsak asztalra varázsolja az ételeket, hanem szó szerint csodát tesz. 

Egy fanyar humorú, kedves karácsonyi történet, amelyben szemtől szemben megfigyelhetjük, hogy más családban is vannak konfliktusok, elhallgatott, meg nem beszélt dolgok, amelyek gátolják a család működését, veszekedéseket, haragot szülnek és nem találják a szeretet útját.

Milyen más alkalom lenne jobb ezeknek az elromlott dolgoknak a rendbetételére, ha nem a karácsony, amikor az emberek talán a legfogékonyabbak a szeretetre, a legjobban érzik a család fontosságát? 


A nők családösszetartó erejét, az amerikai Dél varázsát, a karácsony napjait és finom dél-karolinai recepteket olvashatunk a könyvben, amelyek nagy részét mi magunk is nyugodtan kipróbálhatunk, mert javarészt nem tartalmaznak semmilyen beszerezhetetlen, vagy nem helyettesíthető hozzávalót.  Nagyon tetszett a Sárgabarack-pálinkás egyensúlysütemény elnevezés, de kíváncsi lennék Priscilla Martignette világhírű lasagnéja-ra is. 

Bea


Szilveszter közeledtével segítségetekre lehet Mike Benton tojáslikőrje:

Hozzávalók 6-8 személyre:

- 6 tojás, külön a fehérje, külön a sárgája
- fél csésze cukor
- 2 csésze tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat

- 1 csésze pálinka
- fél liter 20%-os tejszín

- szerecsendió

Keverjük jól ki a tojássárgájákat, adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük, amíg szépen kifehéredik. Adjuk hozzá a tejet, a vaníliakivonatot és az alkoholt. Több órára hűtsük be.

Verjük fel a tojásfehérjét. Kemény legyen, de ne száraz. Verjük fel a tejszínt. Keverjük hozzá a tojásfehérjét és a tejszínhabot a tojássárgás eleggyel, és szórjuk meg szerecsendióval.

Karácsonyi bögrékben vagy poharakban tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése