2017. december 13., szerda

Lévai Balázs: Beállás

Ponyvarákenrol

Szerintem ebben a szóban - ponyvarákenrol - minden benne van, amit ez a könyv adni akar nekünk. Felhőtlen kikapcsolódás, a zenészek, menedzserek és rajongóik világa, néhány apró titok, egy kis izgalom, röhögések: lazítsunk, engedjük el magunkat, remekül, szórakozva fogunk utazni a zenei élet hullámvasútján.

Beleshetünk a kulisszák mögé, próbálhatjuk megfejteni a zene titkát. Miről szól a zene, miről szól egy zenekari formáció, mit szeretnének elérni, számít-e más is a csajokon, a pián és drogokon kívül?


Mi a célja egy zenekarnak, mi a siker egy bandának, milyen hierarchia szerint működnek, mi a dolga egy menedzsernek. És mi van, ha eltűnt a régi menedzser?

Tetszett, hogy a főszereplő bandát, a Black Sheep-et sem tüntette fel ártatlan bárányokként a szerző, a zenekar minden egyes tagja belevetette magát a Nagybetűs Zenei Életbe, és mindenbe, ami ezzel jár. Volt drog, pia, szex, és volt még szex, pia és drog is. 

Ugyanakkor volt zene, voltak zenekari tagok, mint emberek, sőt, volt szimpatikus lányszereplő is. Olyan is, aki először nem volt szimpatikus, de aztán az lett. Meg olyan is, aki már egyből az volt és az is maradt. Van Puska a menedzser, aki egy megnyerő figura és nem csak a pénzért tartja össze a zenekart.  Szívből és szerelemből terelgeti fekete nyáját.

Ott van Hegemony, a zenekar frontembere, aki egy csalódás következtében szétcsapja magát, de felépülése után megvilágosodik és erős ráhatására ismét összeáll a banda. Imi Hendrix, Gúnár és Bozon, Gomez és Jóság szintén eredeti figurák, egyaránt élveztem a poénkodásaikat és a magasröptű eszmefuttatásaikat is. Magasröptű eszmefuttatásoknál és tevékenységek említésénél nem a Gúnár által végzett tökéletes instafotók legjobb fotózási szögének megtalálásra gondolok, sem arra, hogy miért nyalogatta egyikőjük a zöld tapétákat. :D 

Egy zenekar felemelkedésének vicces és csöppet sem unalmas történetét láthatjuk a Beállásban, elkísérhetjük őket a backstage-be, utazhatunk velük a turnébuszban, bulizhatunk egy jól sikerült koncert után, bekukkanthatunk a hotelszobáikba és jót röhöghetünk, pl. azon, hogy miért alszik Puska egy csillárral az ágyában, vagy hol található az Advira hotel. 

Mira, a kíméletlen zenei bloggerlány kiváló karakter, nagyon csíptem, a kenyerek újabb felhasználhatósági területét ismerhettem meg neki köszönhetően, nem tudom, hogy valóban kipróbált dolog-e a könyvben felhasznált területen, de nagyon jól hangzik. 

A rendőrség belekeveredése a történetbe teljesen rendben volt, akár a kitalált részébe tartozik a könyvnek, akár a valós életből merítetthez, mert miért is ne történhetne ilyesmi. Nagyon is megtörténhet. De mivel ez nem egy krimi, ne várjunk komoly nyomozást, és ne lepődjünk meg, ha a könyv vége meseszerűen oldódik meg. Csak szórakozzunk jól.


Nekem azt hozta a könyv, amit vártam tőle, sikerült kikapcsolnia pár órára, élveztem a poénokat, és a rákenrol élmény is megérintett. Nem mellékes, hogy most már azt is tudom, hogy mit kezdhetek egy turnébuszban egy héliumos lufival. A vékony hangon beszélés a vicces része, van egy hasznosabb is. 

9/10

Bea

Kedvenc idézetek: 

"Hegemonynak semmilyen drogproblémája nem volt, 
más frontemberekhez képest
nagyon visszafogottan élt a különböző szerekkel. Nem ugrott el,
ha megkínálta valaki, de nem volt függő, nem volt saját dílere, 
otthon is csak egy kis biztonsági füvet tartott az olykor rátörő álmatlanság ellen."


"Idős házaspárok működhetnek hasonlóan, gondolta Puska, akiknél a feleség
némileg csalódottan néz a férjére, ha az ellenvetés nélkül fogadja el
a vasárnapi ebéd tervezett menüsorát."

"Az emlékezés személyes néma gesztus, nem pedig hangos sirató."


"Ha egy menedzser a profikkal akar dolgozni, akkor neki is profin kell viselkednie.
A józanság az aggódó dilettánsok luxusa."

"Hova tűnnek belőlünk ezek az energiák? 
Hova tűnik az irracionális szeretete az életünkből?
Hogy valami olyasmit csináljunk, aminek semmi értelme, 
és ne sajnáljuk rá az időt."


"A jó dal időhatározó lesz, észrevétlenül kövesedik rá az élményeinkre,
amik akkor estek meg velünk, mikor ez a dal szól a háttérben, 
és sok év múlva, ha véletlenül újra meghalljuk
egy taxiban, egy étteremben vagy egy áruházban,
megállunk egy pillanatra, mert váratlan élességgel
hívja elő ezt vagy azt az emléket."

1 megjegyzés:

  1. ehez az ajánlóhoz én ia csatlakozom, nem is tudok mást hozzátenni, legfeljebb egy metálvillát: 🤘

    VálaszTörlés