2017. december 8., péntek

Fiona Barton: A gyermek

Az özvegy után Fiona Barton ismét egy kiváló történettel örvendeztetett meg bennünket. Nagyon vártam már ezt a könyvet, és azt kell mondanom, hogy megérte a várakozást. Az ember, jelen esetben én, óhatatlanul is összehasonlítja Fiona előző könyvével ezt a történetet, jobb-e, másabb-e, mint az volt. 

Megállapítottam, hogy egyrészt hasonló, mert ebben is női sorsokról olvashatunk, félresiklott életekről, ugyanakkor mégis teljesen más, mert A gyermekben jóval több az esemény, a bonyodalom, a rejtély és a meglepő fordulat.
A szereplők sokkal többen vannak, és ez is nagyon tetszett nekem. Így lett szerteágazó a történet, miközben tudjuk mégis, hogy minden egy esemény körül forog, nevezetesen egy csecsemő csontváza körül, amelyre egy építkezésen bukkantak véletlenül. 

A történet középpontjában Kate Waters újságíró áll, aki éppen egy ütős, szenzációs ügyet keres a hírek között, amelynek nyomába eredve ismét az első oldalakon láthatná a nevét, így akad a csecsemő ügyére, és igénybe véve rendőrségi kapcsolatait, valamint jó kommunikációs készségét, hamarosan az építkezés területén találja magát és kérdéseket tesz fel. 

Az építésvezetőnek, a csecsemő megtalálójának, a kocsmárosnak, a szomszédasszonynak, tehát tulajdonképpen mindenkinek, aki hajlandó válaszolni a kérdéseire.   Egyszer csak azt veszi észre, hogy alaposan belenyúlt a környék egykori lakóinak múltjába.

Mindeközben az újságban megjelent hírtől két nő is érintve érzi magát, és különös érzések ébredeznek bennük. A remény, a félelem,  a bánat, a titok, a lezáratlanság, a megoldatlanság súlya.

Megismerhetünk két nőt, akiket különböző okokból zaklat fel az ügy, tanúi lehetünk gondolataiknak, és hamarosan tudni véljük, hogy mi történhetett, csak azért, hogy egy-két fejezettel később már egy teljesen másik lehetőség verjen a fejünkben tanyát. 

Rájövünk arra is, hogy Kate nem az a mindenen keresztül törtető újságíró, figyelembe veszi az emberek, az érintett nők érzéseit is, és alaposan meggondolja, hogy mikor és mit tegyen közzé. Mivel árt és használ többet. Közel kerül a megismert nőkhöz, akik talán ezért könnyebben megnyílnak előtte. 

Kutatása közben egy gyakornok fiatalembert is kap, kettősük kedves kis fűszer volt a történetben. A rendőrségi kapcsolatainak és a Kate  által kiderített tényeknek az ismeretében egy sokkal összetettebb esemény bontakozik ki, mint vártuk, a szálak összeérnek és eléggé meglepődtem az események ilyenfajta alakulásán. 

A történet közepe felé egy szikra gyúlt a fejemben, nyilván a szerző finom terelgetésének köszönhetően és egészen a könyv végéig ismételgettem magamban, hogy ezt aztán jól kitalálta.  Azért a teljes bizonyosságot csak a könyv végén kaptam meg, természetesen nem árulom el, hogy az volt-e, amit én végig sejteni véltem. :)


Kiváló, fordulatokban gazdag történet volt, átszőve érzelmekkel telített női sorsokkal, egy határozott, mégis együttérző újságírónő nyomozásával, tökéletes karakterekkel, fordulatokkal, meglepetésekkel és egy nagyszerű befejezéssel. 

10/10

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése