2017. december 18., hétfő

Oliver Sacks: Mozgásban

Oliver Sacksról A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét című könyve kapcsán hallottam először, majd megtudtam, hogy az ő megtörtént eseteiből készült az Ébredések című film, ami egy fantasztikus történet, Robert de Niro és Robin Williams főszereplésével. 

Már ebben a könyvében is lenyűgöztek az Oliver Sacks fejében járó dolgok, az empátiája és a hatalmas tudásvágya bizonyos orvosi területek iránt. A kezelt esetei nagyon érdekesek voltak, ő maga fantasztikus egyéniség, ezért természetesen nagyon kíváncsi voltam az életére és a valódi, hétköznapi személyére.

Meg kell mondjam, Oliver Sacks egyáltalán nem hétköznapi ember, egy nyughatatlan elme és lélek, aki sosem állt le, mindig rohant valahová, vagy a gondolatai, vagy ő maga, megjárta Amerikát, Ausztráliát, nagy motoros volt, élete egyik fontos része a száguldás volt, a kaland, a természet.

Egészen 10 éves korától kísérhetjük figyelemmel az életét, megtudhatjuk, egy motorrajongó gyerek hogyan lett híres neurológiaprofesszor, hogyan alakultak fiatal évei, miként indult be munkája és írói karrierje egyaránt. 

Néha elkalandozott egy-egy orvosi esetének leírása közben, azt vettem észre, hogy már valami nagyon magasröptű előadást olvasok egy kutatásról, de én, aki A férfi, aki kalapnak... könyvén edződött, élveztem ezeket a részeket is, mert természetesen egy kukkot sem értettem belőle. 

Oliver tudta magáról ezt az elvarázsolt tulajdonságot, ugyanis könyvei írása közben a szerkesztője rendszeresen figyelmeztette, hogy  ezek az oldalak oly feleslegesek a könyvben. Másnap újabb kanyarokkal kiegészített oldalakkal ajándékozta meg a szerkesztőt. 

Ilyen kanyarokkal ebben a könyvben is örvendeztet bőven, de a sok kitérőből kihámozunk egy nagyon tevékeny, nagyon mozgásban lévő életet, egy férfit, akit a tudásvágy hajtott előre, megismerjük családját, barátait, ismerőseit, munkáit, munkatársait és más tudósokat. Belelátunk az 50-es, 60-as évek orvoslásába, hétköznapokba, társadalmi változásokba.


Fontos kapcsolatait, legmélyebb gondolatait is megismerhetjük, egy zseniális ember életét olvashatjuk végig. Egy szabad, erős és önmagát vállaló férfiét.

9/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése