2019. március 20., szerda

Eva Maria Lipp - Ingrid Fröhwein: Házi kenyerek, péksütemények


Eredeti - Természetes - Házi

Ha soha nem sütöttél még kenyeret vagy péksüteményt, vagy csak néhányszor, mint például én, akkor ez a könyv egy tökéletes eszköz arra, hogy elkezdd és megismerkedj a kenyérsütés alapjaival. 

Remek ötletadó azonban sütni tudó és rendszeresen sütögető embereknek is, mert nagyon sokféle kenyér és péksütemény elkészítése szerepel a könyvben, szerintem valami újat még azok is találhatnak benne, akik már a kisujjukból rázzák ki a kenyérsütés tudományát. 


Az egészséges táplálkozás gondolatával egyre többen sütik otthon a mindennapi kenyerüket, mert így biztosak lehetnek abban, hogy mi van benne, és garantáltan friss finomságot kóstolhatnak.

A könyv tartalmaz egyszerű és teljesen hagyományos recepteket és egészen újszerű ötleteket megfogalmazó recepteket éppúgy, mint tájjellegű és szezonális szépségeket, különlegességeket is. 


Megismerhetjük a természetes kovász készítésének módját is, és azt is, milyen esetben érdemes szárított élesztőt használnunk. A könyv arra biztat, hogy ne ragaszkodjunk az utolsó betűig a leírt receptekhez, bátran kísérletezzünk a tésztákkal és a töltelékekkel. 

Az Alapfogalmak című fejezetben megismerkedünk a gabonafajtákkal, a lisztekkel, a különböző kovászok készítésével, útmutatást kapunk a tészta kidolgozásához és sütéséhez, sütőkemencékről és egyéb praktikus kellékekről kapunk információkat.

Fűszeres kenyér virágcserépben

Ha kicsit képbe kerültünk a hozzávalókkal és a kiegészítő tudnivalókkal, akkor következzenek az alapreceptek. Megtalálható itt mindenféle kenyér, a kovásszal, rozslisztből készült parasztkenyér, a diós kenyér, a lenmagos teljes kiőrlésű kenyér, a tönkölybúza-hajdinakenyér. Péksütemények, mint pl. sajtos stangli teljes kiőrlésű lisztből, a rozsos kocka és rozsos zsemle.

Párosított kenyér

Az alapreceptek után igazán kreatív ötleteket találunk. Süthetünk párosított kenyeret, ami világos és sötét tésztából készül és nagyon látványos végeredményt produkál. Süthetünk fűszeres kenyeret virágcserépben, tökös-sajtos, fűszeres-fokhagymás vagy olívás-sörös kenyeret. Tényleg végtelen a lehetőségek tárháza, van itt csalános kenyér, sárgarépás kenyér és lilahagymás kukoricakenyér. Pikáns virágkenyér, ami nem virágból készül, csak úgy néz ki, mint egy virág. 

Lilahagymás sajtos bagett

Tönkölybagett vadon termő fűszernövényekkel

Ha a kenyereken kívül bagettet és egyéb mást is sütnénk, ebből is széles választék áll rendelkezésre. A lilahagymás-sajtot bagettet most azonnal meg tudnám enni, annyira ínycsiklandozó, de a tűzbabos-tökmagolajost vagy a friss sajtos-paprikás bagettet sem utasítanám el. 

Lasagnefalatka

A vadvirágos-mézes bagett, az almás-fahéjas bagett, a fahéjas rózsa vagy akár a mogyorós kifli, mind-mind azt ígéri, hogy az édesszájúak is találhatnak maguknak recepteket a könyv kínálatában.

Zöldséges-sajtos muffin

A recepteket nagyon szép fotók kísérik, ha végignézitek, biztos ti is kedvet kaptok egy-egy kenyér elkészítéséhez. Mint ahogyan én is bejelöltem néhány receptet, az elkészítéséről majd egy Heti ez + az rovatban beszámolok.
Friss sajtos-paprikás bagett

Almás párna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése