2019. március 28., csütörtök

Stacia Deutsch: A barátságkód


Kód, csajok, satöbbi 1.

Ez a történet, mint ahogyan a címe is mutatja, kódolásról, barátságról, suliról, családról, hétköznapokról szól. Kedves, aranyos történet, lányokkal a főszerepekben. 

Lucy, a Halverston Középiskola tanulója türelmetlenül  várta, hogy jelentkezhessen a kódoló szakkörre. Ehhez az kellett, hogy végre hatodikos legyen. 

Amikor azonban elkezdődik a várva várt szakkör, csalódottan veszi tudomásul, hogy nem csapnak egyből a közepébe, nem kódolni tanulnak, Mrs. Clark inkább mindenféle más feladatokon keresztül mutatja be nekik első alkalommal, hogy mi a kódolás lényege.

Lucy azonban úgy érzi, hogy neki nincs sok ideje, nagyon gyorsan kell létrehoznia egy olyan appot, amellyel rákos nagybátyján segíthet, hogy ne felejtse el időben bevenni a gyógyszereit. Ezért eleinte időpocsékolásnak érzi a tanárnője feladatait, és minél gyorsabban meg akar tanulni kódolni.

Lucy bátyja, az egyetemista Alex ugyancsak ért a kódoláshoz, és szereti megviccelni a húgát, például azzal, hogy a telefonjára vicces applikációt telepít fel, ami az óra kellős közepén képes kellemetlen helyzetbe hozni Lucyt. 

Miközben a Lucy türelmetlenül várja, hogy kódolni tanulhasson, titkos, megfejtendő, majd végrehajtandó üzeneteket kap valakitől, aki azt ígéri, hogy a feladatok végrehajtásával gyorsabban megtanul kódolni.

Míg Lucy az üzenetek megfejtésével és végrehajtásával foglalkozik, új barátságokat is köt, a régi barátságai megerősödnek, sőt egy egész baráti társaság születik, akiket nem csak a kódolás köt össze, csajos beszélgeteséket folytatnak és csajos programokat szerveznek, vagy éppen félreértéseket beszélnek meg.

Közben közösen próbálják kitalálni, ki küldheti a titkos üzeneteket a feladatokkal, és az elképzeléseik vicces helyzeteket szülnek. A könyv arra hívja fel a fiatal lányok figyelmét, hogy a programozás nem nagy ördöngösség, nem csak fiúk lehetnek jók benne, és nem csak őket érdekelheti, hanem a lányok is örömüket lelhetik benne. Viszont mint sok minden mást is, a kódolást is csak kitartással, türelemmel és szorgalommal lehet megtanulni.

Ez egy helyes, kellemes történet, amelyben nincsenek konfliktusok, nincsenek negatív dolgok, csak kicsi, baráti félreértések, amelyek megnyugtatóan rendeződnek is. Megmutatja, hogy a barátság, az összetartás csak pozitív élményeket hoz, egy jó tanár, egy szerető, összetartó család egy boldog, vidám fiatal lányt eredményez, aki békében van önmagával, mint Lucy.

Bea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése