2019. március 14., csütörtök

Könyvutca-ajánló #1


Bizonyára észrevettétek, hogy néha indulnak nálunk új rovatok, néha megszűnnek. Nos, a megszűnéseknek is megvannak a maga okai, az indulásokat pedig az új ötletek hozzák létre, abban reménykedve, hogy ezúttal egy hosszú életű, rendszeresen jelentkező rovatot sikerül megalkotni.  

Két új rovattal is jelentkezem a napokban, az egyik a Könyvutca-ajánló, amiben azokat a könyveket gyűjtöm majd össze, amelyek friss megjelenésűek vagy még megjelenés előtt állnak, esetleg már itt várakoznak nálam a polcon. 

Két okból is hasznos lehet ez az ajánló, egyrészt talán ti is találtok majd benne olyan könyvet, amiről még nem hallottatok, talán itt látjátok először és támad fel bennetek a vágy, hogy felvegyétek a várólistátokra (amennyiben így lesz, feltétlenül jelezzétek egy kommentben:)), másrészt nekem is segíthet, hogy fejben tartsam a tervezett olvasnivalóimat.



Lássuk tehát, hogy milyen friss megjelenéseket szeretnék mindenképpen elolvasni mostanában: 

Tim Peake: Csillagközi kérdezz-felelek

Tulajdonképpen ezt a könyvet már olvasom az Athenaeum-Partvonal Kiadó jóvoltából, de a boltokba a jövő hét elején kerül nyomtatott formában. 

Mindenképpen itt a helye az ajánlóban, mert egyszerűen imádom. Tim Peake asztronauta kérdésekre válaszol ebben a könyvben, nagyon olvasmányos, teljesen érthető és vicces stílusban. Megtudhatunk számtalan érdekes dolgot, pl. hogyan lehet valaki asztronauta, olvashatunk a kiképzésről, a kilövésről és a Nemzetközi Űrállomáson töltött időről. Tények, érzések, gondolatok. Mindezt nagyon élvezetes formában.

Cecelia Ahern: Üvöltés

Nagyon várom már Cecelia novelláskötetét is, a regényeit nagyon szeretem, ezért azt gondolom, hogy a novellái sem fognak csalódást okozni. "Feminista novelláskötet egy kis mágikus realizmussal" Ezt a mondatot olvastam a könyv kapcsán és ettől több nem is kellett, nekem, meggyőzött, nagyon kíváncsiam várom az olvasását. 




J. M. Coetze: A barbárokra várva


Jövő héten jelenik meg a 2003-ban Nobel-díjat kapott dél-afrikai író regénye, immár 4. kiadásban, ezúttal az Athenaeum Kiadónál. Remekműként emlegetik, nagyon sok nagyra méltató értékelést olvastam róla, így várólistámra került. 






Robert Wright: A buddhizmus élő igazsága


"Mit tehetünk a modern világ negatív hatásai ellen? A mai kor embere hajlamos az aggodalomra, a depresszióra, a haragra és a kapzsiságra. Robert Wright a buddhizmusban leli meg a választ, amely már évezredekkel korábban ráébredt olyan dolgokra, amelyeket a tudósok még csak most kezdenek boncolgatni. A nagy feladatra vállalkozó, ugyanakkor szellemes olvasmány a pszichológia és a legmodernebb idegtudomány módszereit összeegyeztetve lép fel a buddhista filozófiai tanok védelmében. A sokszor meglepő, élvezetes és kihívást jelentő könyv racionális szemlélettel közelíti meg a meditációt, és ezzel akár életmentő is lehet mindenki számára – a tapasztalt meditálóktól a kételkedő olvasókig egyaránt."Erről többet nem is írok, nagyon érdekel, már itt várakozik a polcomon.


Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak

"Egy ​amerikai orvosnő merész, páratlan kalandba keveredik, amikor elfogadja egy ismeretlen ausztrál bennszülött törzs, az Igazak népe hívását, és velük megy négy hónapos vándorútjukra, keresztülszelve a távoli kontinens kietlen pusztaságát. A 2200 kilométeres út során nap mint nap bizonyítja kitartását, ezért nomád társai befogadják, és készséges türelemmel beavatják évezredes kultúrájukba – ő pedig megtanulja, milyen ereje van az őszinteségnek, megismeri az életben maradás rejtélyeit, megtapasztalja a test és a lélek összhangját, a tánc és az ének gyógyító hatalmát."
Eléggé megosztó véleményeket olvastam erről a könyvről, talán többségben vannak a rajongó vélemények, nagyon kíváncsi vagyok, hogy én melyik tábort erősítem majd.

Michel Bussi: Fekete vízililiomok


"Bussi regénye is olyan, mint egy lenyűgöző, impresszionista festmény, melynek minden részlete felkelti a kíváncsiságunkat. Apránként fedezzük fel a hol élesen megrajzolt, hol halványan derengő színfoltok mögött rejtőző szereplőket. De ne feledjük: egy kép üzenete akkor tárul fel előttünk, ha kellő távolságból szemléljük a remekművet…"

Ritkán jellemeznek ilyen szavakkal egy krimit, de Michel Bussi könyvében a híres festménysorozat a Vízililiomok nagy szerepet kapott, ezért megilletik ezek a költői mondatok. Michel Bussi jelenleg a legolvasottabb francia krimiszerző, egyaránt kedvence a kritikusoknak és az olvasóknak is. 


Cara Hunter: Sötétben /Adam Fawley 2./

Az első részről írt értékelésemet IDE KATTINTVA elolvashatjátok, és azután már nem is kell magyaráznom különösebben, hogy miért szeretném olvasni Adam Fawley következő nyomozását is.  

"Egy félholt nőt és egy gyereket találnak egy alagsori szobába zárva. Senki se tudja, kik ők – a nő nem tud beszélni, és nem jelentették be olyan személyek eltűnését, akiknek a személyleírása illik rájuk. A ház tulajdonosa egy idős férfi, aki azt állítja, még sosem látta őket." Mindez Oxfordban. Érdekesnek tűnik.



Jasmine Tarkeshi: Jóga a testnek és léleknek kézikönyv

Ha jógáról van szó, akkor az engem mindig érdekel. Ilyenkor mindig belelkesülök és bízom abban, hogy ezúttal megmarad a kitartásom, nem a lustaság és az egyéb kifogások győznek, hanem következetesen, egészségtudatosan beiktatom a rendszeres mozgást, ezen belül a jógát is az életembe. 

Olvasás és megismerkedés után beszámolok a könyvről, ami már szintén a polcon várakozik.


Sissel Jo-Gazan: A dinoszaurusz tolla 


"A kutatóbiológusként és kulturális újságíróként is dolgozó dán írónő több díjat is elnyert, borzongató atmoszférájú, váratlannál váratlanabb fordulatokat tartalmazó thrillerében különleges kalandozásra hívja az olvasót a dinoszauruszok és a mai, a médiának kiszolgáltatott tudomány világába. És közben hiteles, érzékletes tablót fest napjaink Dániájának társadalmáról és egyetemi életéről."

Gyilkosság, kutatás, családi titkok, madár- és dinoszauruszcsontok, egy végzős, gyermekét egyedül nevelő egyetemista biológuslány, aki a dolgok közepében találja magát, elég ígéretesnek tűnik ez a thriller, nagyon várom.


Dacia Maraini: Végállomás Budapest



"Dacia Maraini meglepő, izgalmas fordulatokban bővelkedő regényében megrázó érzékletességgel rajzolódnak ki a közös sorsok egyéni drámái, legyen az a zsidók üldöztetése, a fronton harcoló katonák végzete vagy a túlélők és az otthon maradottak gyötrelmes küzdelme. A kalandos történetben megelevenedik a háború sokkjából lassan magához térő Európa mindennapjainak hangulata, és az olvasó elé tárul egy olyan szerelem, amelyet a legnagyobb sötétség sem tud kioltani."


Végül pedig két gyerekkönyvet említenék, amelyekre kíváncsi vagyok:


Dániel András: Kuflik a föld alatt


Aki rendszeresen olvassa a blogot, az tudja, hogy nagy kuflirajongó vagyok, természetes, hogy a kuflik legújabb története előkelő helyet foglal el a várólistámon.






Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben


Az én fiaim nagyon szerették régen az általuk csak "dobókockás könyveknek" nevezett könyvtípust, amelyben dobásokkal és mindenféle taktikai döntésekkel részt vehettek a könyv cselekményében. Nagyon sokszor emlegették, hogy ma már miért nem készítenek ilyen könyveket. Örömmel jelentem, az Éjszaka az állatkertben egy interaktív mesekönyv, amelyben az olvasó a főszereplő és nagymértékben ő alakítja a történetet. 

Hamarosan beszámolok róla, hogy mennyire hozta vissza a régi emlékeket, és mennyire tetszett. Első belenézésre nagyon szórakoztatónak tűnik.

Terveim szerint hetente vagy kéthetente jelentkezem  Könyvutca-ajánlóval. Írjátok meg, a ti várólistátokon milyen könyvek szerepelnek, mit szeretnétek az elkövetkező hetekben elolvasni.

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése