2019. március 22., péntek

Könyvutca - ajánló #2


Sziasztok!

Ismét itt a Könyvutca-ajánló, amiben azokat a könyveket gyűjtöm össze, amelyek friss megjelenések vagy még megjelenés előtt állnak, esetleg már itt várakoznak nálam a polcon. Két okból is hasznos lehet ez az ajánló, egyrészt talán ti is találtok majd benne olyan könyvet, amiről még nem hallottatok,  talán itt látjátok először és támad fel bennetek a vágy, hogy felvegyétek a várólistátokra (amennyiben így lesz, feltétlenül jelezzétek egy kommentben:)), másrészt nekem is segíthet, hogy fejben tartsam a tervezett olvasnivalóimat.


Az előző ajánló írásakor úgy gondoltam, hogy kéthetente fogok jelentkezni a rovattal, de ismét összegyűlt néhány könyv, amit feltétlenül szeretnék elolvasni, ezért úgy döntöttem, nem fogok ragaszkodni a két héthez, ha hamarabb lesz megmutatnivalóm, akkor megmutatom.

Fahidi Éva: A szerelem alanya és tárgya

Ez a könyv különösen kedves a szívemnek, mert Fahidi Éva írta. Az a Fahidi Éva, aki ma 93 éves, és aki megírta A Dolgok Lelke című megrázó, ám mégis csodálatos könyvet. IDE KATTINTVA elolvashatjátok a könyvről írt értékelésemet.

Új könyve a fülszöveg szerint ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. "Ahogy A Dolgok Lelke a család történetén keresztül mutatta be a két háború közötti Magyarországot és persze a holokausztot is, úgy ez az új könyv Éva szerelmein keresztül enged bepillantani a szocializmusba. 
Éva személyes történetein keresztül példát  mutat emberi tartásból és abból a minőségből, hogy képes a pillanatot bármilyen körülmények között jókedvűen, humorral, maradéktalanul megélni."

"Az ő életében meg a reneszánsz műveltség a tróglicipeléssel, a külkercég alapítása a betegápolással, a kivételezett és a segédmunkás. Volt szerelmes és megcsalt szerető, maradt megkínzottan család nélkül, és teremtett maga köré egy új családot. Ja, és tud Trabantot javítani. /.../ Éva megmutatja, hogy mindig van tovább, hogy színes a világ, ahol a lehetőségek soha el nem fogynak, ahol élő a hűség, és gyógyító a mosoly. Mert ahogy ő írja: újrakezdeni mindig lehet."

Sok könyvvel vagyok úgy, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül, hogy egy ponton véget ér a történet, és én nagyon szeretném tudni, hogy mi volt utána, mi lett a könyv hősével, főszereplőjével. Így voltam Fahidi Évával is, amikor befejeztem  A Dolgok Lelkét, sajnálkoztam magamban, hogy de kár, hogy nem írt több könyvet. Kárpótlásként elolvastam róla szóló cikkeket, és megnéztem róla videókat. Most nagyon örülök, hogy tegnap kezembe foghattam az új könyvét, és hamarosan olvashatom. 

Egy kis ízelítő Fahidi Éva személyiségéből:

https://youtu.be/yMAsqad3Lj4

https://youtu.be/gAFzjFkWJDs

Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló könyveket válogattak, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút jó őket olvasni!

Ezt én is igazolhatom, már két könyvet olvastam korábban az Abszolút sorozatból, mindkettőt nagyon szerettem. A címekre kattintva elolvashatjátok a róluk írt értékeléseimet. 


A Cseresznyeliget titka láttán, a 13 éves Titusz fiam azt mondta, amikor elolvasta a fülszöveget: "ez a könyv akár rólam is szólhatna, csak fiúban."
A könyv Kittiről szól, aki folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek divatos helyeken nyaralnak és divatos dolgokat csinálnak, addig ő a nagynénjénél nyaral Cseresznyeligeten. De Kitti képes az unalmas Cseresznyeligetből mesevilágot teremteni, a szomszéd gyerekekkel összebarátkozni és legjobb barátnőt találni ezen a helyen is, így már nem is állnak olyan rosszul a dolgai.

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?

Ez a könyv Katinkáról szól, aki imád történeteket kitalálni. 13 évesen pontosan tudja, hogy híres író szeretne lenni. Nagy szerencséje van, mert a szomszédjában egy híres írónő lakik, aki segít neki a szárnyait bontogatni. 

Az írás közben jobban megismeri önmagát, feldolgozza a fájdalmait és nem utolsósorban ír egy könyvet.
A könyv fülszövege szerint a könyv írói tanácsait bármelyik írói ambíciókkal rendelkező gyerek és felnőtt bátran megfogadhatja.

Így már értem, hogy Titusznak miért tetszett meg ez a könyv is, hiszen tele van az íróasztal fiókja megkezdett történetekkel. Talán a könyvet elolvasva eljut a végéig is az egyiknek. :D Ez a könyv is az Abszolút Könyvek sorozat része.




Alice Munro: Kilátás a Várszikláról

Ez a könyv nem friss megjelenés ugyan, de egy ideje itt várakozik már nálam, így hamarosan sort kerítek rá.

Szeretem Alice Munro elbeszéléseit, a szerző stílusát, azt hogy legtöbbször a nőket helyezi a középpontba. Ebben a könyvében szereplő elbeszélései közelebb állnak az életéhez, a családjához, mint a többi írásai, tulajdonképpen saját családja ihlette ezeket az írásokat.










Ha Rainbow Rowell nevét meghallottam, akkor eddig az Eleanor és Park jutott automatikusan az eszembe, IDE KATTINTVA elolvashatjátok, mit írtam róla három éve. Zsófi a Fangirl-t is elolvasta, erről IDE KATTINTVA olvashattok. 

A Szív küldi az első felnőtteknek szóló regénye, és nagyon-nagyon kíváncsi vagyok rá. 

A történet középpontjában Beth és Jennifer áll, akik barátnők és tudják ugyan, hogy előírás szerint elolvassák a leveleiket a lapkiadónál, ahol dolgoznak, de nem tudják ezt komolyan venni és ugyanúgy írják egymásnak vicces, szabadszájú üzeneteiket, mintha nem lenne egy ilyen szabály. Az üzenetek teljesen magánjellegűek, és Lincoln a frissen felvett internetbiztonsági szakember egyáltalán nem ilyen feladatra számított, amikor a céghez került. 
Vicces és romantikus történetnek tűnik, nagyon szeretném olvasni.

Anna Starmer: Színes otthon

A szerző ismert lakberendezési és divatszakértőként osztja meg az olvasókkal a színek iránti rajongását, és nyújt segítséget lakásuk átalakításához, felújításához, szobák átrendezéséhez. A leírások és tanácsok mellett egy színmintafüzetet is találunk a könyvben, ami nagy segítséget adhat az ötletelésben. Mivel a szerző fotográfus is, ezért biztosak lehetünk abban, hogy a könyv tele van csodásabbnál csodásabb fotókkal.

David Sheff: Csodálatos fiú

David Sheff fia drogfüggő. Mielőtt drogfüggő lett volna, egy kedves, vidám srác volt, remek sportoló, és kitűnő tanuló, fiatalabb testvéreinek példaképe. A drog hatására azonban egy emberi roncs lett belőle, aki hazudozott, a saját családtagját is meglopta, végül az utcára került. 

Az újságíró apa azonban nem hagyja magára, hatalmas megszállottsággal próbálja a drogfüggőséget megérteni, és minden kezelési módot felkutatni. Nem hajlandó lemondani a fiáról, de vajon megtehet-e mindent, tud-e segíteni. Meddig kell segíteni az egyik gyermekének, miközben a többi háttérbe szorul? 

Stephanie Bruneau: Méhek, mézek nagykönyve

Egy gyönyörű fotókkal illusztrált kiadvány, amelyben megtudhatunk mindent a mézről, a méhekről. 

A szerző nagy rajongója a méheknek, mindent tud róluk, amit mi is megtudhatunk. Propolisz, pollen, virágpor, méz, méhviasz, méhméreg.  Részletesen, bőségesen illusztrálva olvashatunk ezekről a dolgokról, megtudhatjuk hogyan készítik a méhek a mézet, bajban vannak-e a méhek, méz felhasználásával készült gyógynövények és ételek receptjeit ismerhetjük meg. 

Tudtátok, hogy miután elkészült, a méz örökké eltartható, és sohasem romlik meg? Mi ennek az oka? Talán megtudhatjuk a könyvből. 



Lotta Sonninen: Nagy sérelmeink kiskönyve

Ez egy dühkezelő könyvecske, nagyon sok vicces oldallal. Szerintem van létjogosultsága az ilyen ki- és megmondó könyveknek is, mert sokkal könyebb úgy elengedni egy sérelmet, ha előtte kidühöngöd magad, és utána huss, már mehet is. 

Na ez a könyv erre tökéletes! Leírhatod, mit nem kedvelsz a családtagjaidban. Legyünk őszinték, mindenkinek van ilyen. :D  

Az én férjem például ha valamilyen számítástechnikai kütyü közelébe kerül, de lehet az akár egy új okostelefon is, akkor megsüketül. De szó szerint! Beszélhetek neki bármit, megszűnik nála a hallás képessége. 

Vagy vegyük Zsófit, aki órákra képes bevetni magát a fürdőszobába, és komolyan mondom, elképzelni sem tudom, mit csinálhat addig. 

Titusz, amikor hazaér az iskolából, nagy lazasággal lehajítja a hátizsákját a konyha közepére a földre. Amikor szóvá teszem, akkor kiderül, hogy vagy véletlenül került oda, vagy odagurult az ajtótól, vagy először feltétlenül be kellett mennie a szobájába. Ezeket a nemkedvelem dolgokat kiterjesztheted a barátaidra, a főnöködre, a munkatársaidra. Mire leírod, már mosolyogni fogsz rajta, tehát ezért is jó móka. 

Vagy írhatunk egy levelet olyan tanárunknak, akit még mindig utálunk. Igyekszem nem utálni senkit, de legalább két, nem három, ó inkább négy olyan tanár van, akinek tudnék írni, be tudnék olvasni így felnőtt fejjel. El tudnám mondani, hogy mit csinált iszonyú rosszul és mivel okozott nekem életre szóló rossz emlékeket, sérelmeket.
És így tovább. Nagyon jó kis könyv. Már itt lapozgatom, azért tudok erről ennyire alaposan beszámolni.

Vámos Miklós: Az Isten szerelmére

Hamarosan megjelenik Vámos Miklós legújabb könyve, amely tartalmaz régi és új írásokat is. 

Aki szereti Vámos Miklóst, annak nem gond szerintem egy újraolvasás a már megjelent írásait illetően, amelyek a Hogy volt című könyvében már megjelentek, és örömmel várja az új írásokat is.

Aki pedig nem olvasta, annak teljesen új lesz, bizonyára vannak így ezzel néhányan.

Így vagyok ezzel én is, és mivel szeretem VM stílusát, már előre sejtem, hogy tetszeni fog. Remélem, ez még nem számít elfogultságnak. 



Seth-Stephens Dawidovitz: Mindenki hazudik

"Nő-e ​az erőszakos bűncselekmények száma a média hatására? 
Mennyit szexelnek ténylegesen az emberek? 
Hányan vannak, akik el is olvassák a könyvet, amit megvettek? 
Kijátszhatjuk-e a tőzsdepiacot? 
Hány rasszista élhet valójában az egyes országokban? Te tényleg az vagy, amire klikkelsz?
Seth Stephens-Davidowitz, a Harvardon végzett közgazdász, a Google volt adattudósa, a New York Times rovatvezetője szerint az, amit az emberekről gondoltunk, nagyrészt totális tévedés. Hogy miért? Azért, mert az emberek hazudnak. Hazudnak a barátaiknak, a szeretőiknek, az orvosuknak, a közvélemény-kutatóknak – és önmaguknak is. 
Csakhogy… Az internet korában már nem kell arra hagyatkoznunk, amit az emberek magukról mondanak! A keresőmotorok, a közösségi oldalak, a randi- és a pornóoldalak digitális aranybányák a Big Data kutatóinak. Valós képet adnak arról, mit gondolnak, mit akarnak, mit tesznek valójában az emberek. Ezekből az adatokból megtudjuk, milyenek is vagyunk mi ténylegesen – ami lehet vicces, de akár sokkoló is. Ám mindenképpen elgondolkodtató."


Acsai Roland: Pillangókisasszony

"A Pillangókisasszony szomorú, mégis felemelő története a varázslatos Japán kulisszái közé vezeti olvasóját. Giacomo Puccini operáját Acsai Roland ihletett tolla dolgozta át a gyerekek számára, a finom illusztrációk Szimonidesz Hajnalka keze munkáját dicsérik. A CD-mellékleten a zenemű részletei csendülnek fel."

Míg megérkezik hozzám ez a könyv, addig hallgassuk meg a Pillangókisasszony nagyáriáját, én nagyon szeretem.

https://youtu.be/BCdp85tkZvo




Írjátok meg, ti melyiket tervezitek a felsoroltak közül elolvasni, vagy ajánljatok nekem még újdonságokat és tartsatok velem a következő alkalommal is. Szép hétvégét kívánok!

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése