2022. április 3., vasárnap

És mit tudtok enni? - Burgonyapüré, grillezett céklával és zöldborsóval



Főzős rovatunk új nevet kapott, az eddigi Megfőzünk mindent is cím helyett És mit tudtok enni? lett belőle. Azt is elmesélem, hogy miért. Több mint két éve férjem és én növényi étrend szerint étkezünk, nem eszünk húst, valamint más állati eredetű élelmiszert sem, ezért a Megfőzünk mindent is valahogy már nem állja meg a helyét ennek a rovatnak a címeként, ugyanis nem igaz, sokkal jellemzőbb ez a kérdés, amit legelőször Anyukám tett fel nekünk (nem tudom emlékszik-e még rá), de azóta sok ember kérdezte már ugyanezt.

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a vegánok csak salátát és zöldségeket esznek és szegényeket sajnálni kell, mert nagyon egyoldalú az étkezésük. Ez egyáltalán nem igaz, sokkal színesebben, változatosabban étkezünk, mióta nem eszünk állati eredetű termékeket. Nem mondom, hogy az első napokban a kisujjunkból ráztuk ki, hogy mit együnk nap mint nap, hogy változatos és tápláló legyen, de nagy segítség volt az internet, ahol rengeteg jó receptet találtunk és ma már elég nagy a választék vegán szakácskönyvekből is.

Most az egyik nagy kedvencünket mutatom meg, amit Kovács Zoltán vegánséf youtube csatornáján találtam és már sokszor készítettem el. Álmodni sem mertem, de ezt a grillezett céklát a fiúk is imádják, bármikor meg tudják enni, mindig örülnek, ha ez az étel készül. A párolt borsót alapból szeretik mindketten és a krumplipürét is, bár ez a krumplipüré teljesen más ízesítéssel készül, mint a mi régi, vajas-tejes krumplipürénk. 


Az első lépés a cékla előkészítése. Megpucolom a céklákat, pontos mennyiségeket nem írok, én egy tepsivel szoktam készíteni. Ha nagyok, akkor félbevágom őket, ha kicsik akkor azok könnyen megsülnek. A céklákat vékonyan bevagdalom, de nem vágom őket szeletekre, fokhagymagerezdeket teszek a bevágásokba, majd a  tetejüket megszórom vegetával, egész köménymaggal, kakukkfűvel és egy kis borsot is tekerek rá. 

A tepsi aljába kevés olívaolajat öntök, majd megpucolok 1-2 fej vöröshagymát, és azt gerezdekre vágva a céklák alá teszem, mert mi szeretjük a sült hagymát, de ez nincs benne az eredeti receptben. Sőt, ilyenkor mindig megsütök egy egész fokhagymát is héjastól, csak a tetejét kell levágni, és csodálatosan szépre és finomra sül. A céklák tetejére is csorgatok kevés olívaolajat, egy kis darab margarint pedig a tepsibe dobok a hagymák közé. Kb. 2 dl vizet óvatosan aláöntök, lefedem alufóliával és 200 fokon először légkeveréses sütőben sütöm, kb. 45 percig, majd fólia nélkül felső - grill fokozattal 10 percig. Ezek az idők változhatnak céklától és sütőtől függően. Amikor már könnyen belemegy a villa a céklába, akkor le lehet venni róla a fóliát és grillezni. 



Ezután kb. 2 kiló krumplit szoktam meghámozni. Ez a mennyiség két jó étvágyú, fejlődésben lévő fiúnak, az apukájuknak és nekem készül és szeretünk legalább kétszeri alkalommal enni belőle. Félbe, negyedbe vágom a krumplikat és sós vízben főzöm meg. Amikor megfőtt, a vizet egy kis lábasba leöntöm róla, majd krumplitörővel összetöröm. Nem botmixerrel, hanem csak krumplitörővel vagy krumplinyomóval. Még amíg forró beleteszek kb. 10 dkg vegán margarint, megsózom majd belereszelek jó sok szerecsendiót. 



Én ennyi mennyiséghez egy egészet bele szoktam reszelni, van hogy másfelet is, mert mindannyian imádjuk az ízét. Ez az összetevő volt az, amit eddig mi nem használtunk a krumplipürébe, de rajongók lettünk. Majd beletördelek 2-3 szelet növényi sajtot, visszateszem a lábast a tűzhelyre, és elkezdem kikeverni, míg a margarin és a sajt el nem olvad. Ha nem érzem elég hígnak és lazának a pürét, akkor előveszem a leszűrt krumplilevet és öntök hozzá. A végén pedig néhány evőkanál olívaolajat is belekeverek. 





A maradék krumpli levében pedig főzök meg egy kis vegán levestésztát, delikáttal ízesítem és levesimádóknak mindjárt van egy kis leves is.  



Ha elkészülök a krumplipürével, ellenőrzöm a céklát, ha már jó, akkor leveszem a fóliát,és míg sül a grill fokozaton, gyorsan elkészítem a borsót.

Egy serpenyőben 10 dkg margarint felolvasztok és 1-2 evőkanál olívaolajat teszek hozzá, majd ráteszem a  mirelit zöldborsót (kivehetjük egy kicsit korábban a fagyasztóból, de én általában mindig elfelejtem és fagyasztva zúdítom a serpenyőbe, így is jó) , ízesítem vegetával, egy csipetnyi szódabikarbónát szórok rá, hogy megmaradjon a szép zöld színe, kevés vizet öntök alá, majd fedő alatt hagyom párolódni, időnként megkeverem.

Pontos időtartamokat nem tudok mondani, mert én kóstolgatással szoktam eldönteni, hogy milyen készültségi állapotban van az étel. 😀
  


Az eredeti receptet itt találjátok és érdemes Zoltán csatornáján szétnézni, mert nagyon sok finomságra bukkanhattok. Én nagyon szeretem, vegán főzős csatornák közül az egyik kedvencem és remélem egyszer a Napfényes étteremben is megkóstolhatom az ételeit. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése