2022. április 28., csütörtök

Gyerekeknek


Axel Scheffler: Születésnap

Pipp és Polli

Axel Scheffler rajongó vagyok, jöhet bármi, én is örömmel nézegetem. A gyerekeim is imádták. Ezek a strapabíró lapozók nagyon aranyos és igazán egyszerű történeteket rejtenek, és úgy gondolom, éppen az egyszerűsége miatt szerethetik a legkisebbek ennyire. 

Vidám, élénk színei, mozgalmas, sokat mondó és mutató képei sokáig és nagyon sok alkalommal lekötik a gyerekek figyelmét, az oldalakon egy-egy mondat található, de nagyon sokat lehet még pluszban beszélgetni róla. 

A születésnapról, a képeken szereplő eseményekről, tárgyakról és arról, ahogyan Pipp és Polli megünneplik ezt a születésnapot, az érzelmekről, amiket Pipp és Polli érezhet, és amit a gyerekeink érezhetnek. 

Van itt minden, ami a szülinaphoz kell, ajándék, lufik, lakásdekorálás, sok játék, bújócska, labdázás, közös játék az ajándékkal, majd uzsonna és végül a szülinapi torta. És bekövetkezik mindenki rémálma, hogy a szülinapi tortának egy baleset miatt annyi lesz....

De kis barátaink nem esnek kétségbe, megoldják a dolgot és a végén mégis jól sikerül ez a szülinap. 

A Pipp és Polli könyvek nagyon jól megragadják a kisgyerekek életét, kiemelik a fontos dolgokat, a játékot, az együttlétet, és az apró katasztrófákat, amelyeket azonban rögtön meg is oldanak. Nagyon jól lehet velük azonosulni, a gyerekek teljesen odaképzelhetik magukat ezekre a színes, mozgalmas és vidám oldalakra.


Jörg Mühle: Kukucs, kisnyuszi!

Az egyik leghamarabb játszható játék kisgyermekeinkkel a kukucskálás. Már a néhány hónapos kisbaba is reagál arra, ha egy kendő mögül kikukucskálunk és természetesen mindenféle hangszínben rikkantgatunk, hogy kukucs! 

Ebben a legkisebbeknek szóló lapozóban kisnyuszi mindenféle huncutságokat csinál, miközben egy jót játszik. Illetve úgy is mondhatjuk, hogy mindennel játszik, akárcsak egy kisgyerek. A gyerekek játszópajtásnak érezhetik kisnyuszit a könyvecske lapozgatása közben, sőt ők maguk is részt vehetnek benne a könyv invitálására. 

Lehúzhatják a kukucskáló kendőjüket, meglökhetik a hintát, amiben kisnyuszi hintázik, lefröcskölhetik vízzel, mondókázhatnak kisnyuszival és a játékbabájával, megcsikizhetik kisnyuszit.

Csupa-csupa olyan dolgot csinálhatnak, amit egyébként ők is csinálnak egész nap, ezért nagyon otthonosnak és nagyon jó barátnak érzik majd ezt a könyvet, mi pedig gyermekeinkkel kukucskálhatunk és mondókázhatunk közben, tehát többszörösen interaktív ez a kis lapozó.


Dániel András: A kuflik és a vándorkaktusz

Már megszokhattuk, hogy a kuflitörténetekben mindig megismerhetünk valakit. Valaki újat, akit még eddig nem láttunk és egyszer csak valahonnan előbukkan. Ebben a könyvben egy vándorkaktuszt ismerhetünk meg, egy világutazót, aki érdekes helyekről mesél a kufliknak. Eddig is tudhattuk, hogy a kuflik nagyon vendégszeretők, itt ismét megcsillogtatják ezt a tulajdonságukat, tökéletes idegenvezetőként mutatják meg a vándorkaktusznak a lakóhelyüket.

Megmutatták a vadmarcipánbokrokat, a manótevék liftjének fáját, a fát, amelyen a kulcslyuk alakú lyuk van, a Rét Közepét, a Lehetetlen Ligetet, ahol éppen  a taflik és a zsakócák vetélkedése zajlott. Természetesen nem maradhatott el a vándorkaktusz megvendégelése sem, az ünnepi vacsora a szokásos finomságokból állt: vadzab, vadsóska, vadalma és vadmarcipán került az asztalra.

A vándorkaktusz olyan jól érezte magát, hogy néhány napra sátrat vert a kuflidombon, a második történetből pedig megtudhatjuk, hogy milyen nagy esemény vagy inkább változás történik a kaktusz jelenlétének köszönhetően.

Már sokszor írtam, de nekem mindig felüdítő egy-egy új kuflitörténet, imádom az apró bogárkákat, beszélő felhőket és mindenféle apró kis miszmuszokat és az elnevezéseiket is. 

Ebből a kötetből nagy kedvencem lett egy Zödön kiabálás (káromkodás? 🙈)

- Azt a kiszáradt cickányfa korhadt odvába szorult fogatlan mókusát neki!


Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje

Mici megmenti a világot

Ez egy szépséges könyv, mely felhívja a gyerekek figyelmét arra, hogy sok apró dologból áll össze a környezetünk védelme, és minden apróság hozzátesz a nagy egészhez. 

"Mici vagyok, és az a tervem, hogy megmentem a világot."

Minkával és Bercivel szeretné ezt a nagy tettet véghezvinni. Össze is írta az ötleteit, de előtte megismerhetjük Márkó bácsi kertjét, ahol nagyon tudatosan és környezetbarát módon termeli a zöldségeket, ami nagyon jó ötleteket ad Micinek és példamutatásával a gyerekek kedvét is meghozza a kertészkedéshez. 

Konkrét kis praktikákat és trükköket ismerhetnek meg a gyerekek ebből a könyvből. Egy olyan kertben járunk, ahol nem használnak semmiféle mérget és permetszert. Márkó bácsi mindent természetesen kíván megoldani. Így fordulhat elő, hogy egy ágyásban van a paradicsom a fokhagymával, a hagymával és a bazsalikommal és oregánóval.

Ennek megvannak az okai, mint ahogyan annak is, hogy miért nem gazol Márkó bácsi a kertben sosem. Ezt én is ki fogom próbálni, főleg azért, mert nem csak a gaz nem nő, hanem a növények tovább megtartják a vizet, tehát kevesebb locsolásra van szükség. 

Hasznos ismeretekre és információkra tehetnek szert a gyerekek ebből a könyvből a kertészkedésről és nagy valószínűséggel szívesen próbálják is ki. Megtudhatják, hogy miért hasznosak a tyúkok és a csigaevő kacsák a kertben és milyen öröm az, mikor saját termelésű bazsalikom kerülhet a pizzára és a saját paradicsomból készül a pizzaszósz is.

Az illusztrációk éppen annyira ragyogtak a színektől, mint egy friss, harsogó kert, ami tele van minden széppel és jóval. Tetszett ez a helyenként elnagyolt, máskor részletesebb stílus, nekem nagyon jól átadta egy gazdagon termő kert megnyugtató, szemet gyönyörködtető hangulatát.

Bea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése