2022. április 20., szerda

Tanács Eszter: Férfiak gyermek nélkül


Történetek felelősségről, veszteségről és választásról


Egy nagyon hiánypótló, őszinte és érdekes olvasmány, és megnyugtató is egyben, hogy a női rész után a férfiak is lehetőséget kapnak elmesélni gyermektelenségükkel kapcsolatban az érzéseiket, legyen az akár választott, akár rajtuk kívül álló okok miatti gyermektelenség.

Még napjainkban is előfordul, hogy egy férfira dicsérőleg azt mondják, hogy milyen házias, ha bepakolja és elindítja a mosogatógépet, vagy éppen a mosógépet, ha munka után sokat foglalkozik a gyerekkel, hogy az édesanya is szusszanhasson egyet az egész napos babagondozás után.

Pedig ennek természetesnek kellene lennie, hiszen közös gyerek közös feladatokat teremt, az apák is kiveszik a részüket egy jól funkcionáló családban a házimunkából.

Úgy gondolom, hogy az, hogy kinek és mikor lesz gyereke, teljesen magánügy. Még a családra sem tartozik, azon az egy vagy két emberen kívül, akik mégis ki vannak téve az állandó kérdéseknek. Ha egy párkapcsolat már stabilnak látszik, vagy házasság is köttetik, akkor jönnek az ismerősök és rokonok kérdései és megjegyzései. Na, mikor jön a gyerek? Húzzatok bele, már jöhetne a gyerek! Siessetek, nehogy kifussatok az időből! 

Jönnek és jönnek a tapintatlan kérdések és felszólítások. Miközben a kérdezettek lehet, hogy erőn felüli harcokat vívnak azért, hogy gyermekük foganjon, költséges és mentálisan nagyon megviselő lombikkezelésre járnak, amik sajnos sokszor nem végződnek sikerrel, de az is lehet, hogy anyagilag nem áll úgy a pár, hogy gyermeket vállaljanak, vagy egyszerűen csak lélekben nem érzi még, hogy szeretne anya-apa lenni. Sőt, vannak, akik nem is szeretnének gyereket. Sokféle oka lehet ennek, és senki másnak nincs joga sem faggatózni, sem véleményt alkotni ezért. 

Ebben a könyvben olyan férfiak történeteit olvashatjuk, akik gyermektelenek. Nem feltétlenül azt jelenti ez, hogy nem született gyermekük, vagy nem akarnak gyermeket, nagyon sokféle ok lehet gyermektelenségük mögött, ezért ne kérdezősködjünk soha, mert nem ránk tartozik. 

És ne is ítélkezzünk, hagyjuk meg  mindenkinek a döntést, hogy beszél-e róla magától, vagy sem. Ne adjunk kéretlen tanácsokat sem. A könyvben szereplő történetek nagyon sokfélék, mint ahogyan a megszólaló férfiak sem egyformák.

16 férfi történetét ismerhetjük meg a könyvben, majd 6 szakember véleményét is elolvashatjuk a témában szerzett tapasztalataikról és gondolataikról. Nagyon érdekes olvasni ezeket a történeteket és elgondolkodni azon, hogy nagyon mások-e a férfiak okai a gyermektelenség kapcsán, hogyan élik meg a férfiak a meddőséget és a lombikeljárásokat, valamint hogy ők is álmodoznak-e arról, hogy milyen szülőkké, milyen apákká válnának. 

Megismerünk olyan férfit, aki betegség miatt veszítette el a nemzőképességét, majd feleségével mindent megtettek, hogy "asszisztált reprodukcióval" azaz lombikeljárással legyen gyermekük, eközben megjártak hatalmas mélységeket és néha felcsillant a reménysugár is, majd eljutottak ahhoz a megállapításhoz, hogy bár nagyon szeretnének vér szerinti gyermeket, de nem mindenáron. 

Vannak olyan férfiak, akik tudatosan nem szeretnének gyermeket, és vannak olyan nők is, jó esetben ha egymásra talál egy ilyen férfi és nő, akkor boldog életet élhetnek gyermek nélkül is. 

A lombikeljárást is megismerjük egy férfi szemszögéből, mely nem csak testi, hanem óriási lelki megterheléssel jár, a folyamatos stressz, a mindennapos készenlét és az izgalom, hogy ezúttal sikerül-e, nagyon megviseli a pár mindkét tagját, akár a párkapcsolatot is. 

Olvashatjuk a 75 éves teológus történetét, aki ugyan belső elhívás, belső elkötelezettség alapján választotta hivatását, mégis megkísértette a család lehetősége és bár nem házasodott meg és gyermektelen mégis sok "gyermeke" van, akiket segítő hivatása révén kapott, iskolai lelkipásztorként mégiscsak lehet valamennyire apa.

Van olyan férfi, aki tudatos gyermektelenként fekete báránynak érzi magát néha, és van olyan, akinek azért nincs gyereke, mert még nem találta meg a megfelelő társat, pedig folyamatosan keresi. Néhányan egzisztenciális okokból nem szeretnének gyereket vállalni, meleg férfi, aki többszörösen nehezített pályán küzd a gyermekért, van, akinek van gyermeke és közben még sincs, és van, akinek nincsen és mégis van, mert párja előző házasságából kap egy gyermeket. 


A hagyományos, régi elképzelések szerint egy fiú, férfi nem sír és nem mutatja ki az érzelmeit, keményen viseli a szenvedést, de szerencsére ez a sztereotípia napjainkra már sokat enyhült és a férfiak is egyre többen kimutatják, ki merik mutatni az érzelmeiket, a szomorúságukat, bánatukat, sikertelenségüket, boldogságukat. 

Ebből a könyvből sokat tanultam ezektől a férfiaktól, köszönöm, hogy engedtek a lelkükbe és szívükbe látni, őszintén és bátran vállalták gondolataikat és küzdelmeiket. 


Bea


"... a hívő embert élete végéig  kísérti a hitetlenség gondolata,
a nem hívő embert pedig egy életen át kísérti, hogy hátha mégis hinnie kellene." 

*****

"Nincs rossz gyerek, csak olyan, akivel nem, vagy nem jól foglalkoznak."

*****

"Szokták mondani, hogy egy nőnek biztonságot kell nyújtani,
szerintem meg a férfinak is szüksége van erre."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése