2022. április 6., szerda

Tanulj és játssz egyszerre az Agytekerővel!

Nagyon boldog voltam, amikor megláttam, hogy ismét megjelent ez "játék", ami inkább könyv és játék egyszerre, mert azonkívül, hogy ismeretterjesztő és készségfejlesztő, nagyon sok mesélni valót és beszélgetni valót találunk benne. Úgy nagyjából 20-22 évvel ezelőtt, amikor a gyerekeim még 3-4 évesek voltak, ajándékba kaptunk két ilyen játékot. Imádták. Ők is, de én is. Egyrészt, magukban is örömmel eltekergették a zsinórt a lapokon, másrészt nagyszerű alkalom volt a közös foglalkozásra, játékos fejlesztésre, mert észre sem vették és tanultak. 

Még mindig megvan az a kettő, közben a gyerekek felnőttek, de én eltettem az unokáimnak, már sok évvel ezelőtt. :D Most, hogy született egy unokám, aki még kisbaba, szintén el kell még néhány évnek telnie, hogy kipróbálhassa, de ez egy olyan időtálló játék, amiben az évek során nem változik semmi. 

A játék lényege, hogy a kiválasztott lapon találunk egy kérdést, és a felső képsorhoz párosítjuk az alsó képsort. Pl. ezen a képen megkeressük, illetve a gyerekek megkeresik, hol élnek ezek az állatok, majd a zsinórt beakasztják a megfelelő helyre és mikor minden kérdésre válaszoltak, akkor megfordítják a lapot és a hátoldalán már látják is, hogy jól oldották-e meg, vagy sem. 

Van kisiskolás változata is a játéknak, én most az óvodás verziókat választottam ki magamnak, mert ahhoz már csak néhány év kell, hogy ismét elővehessük. Bár őszintén megmondom, mi is nagyon jól elnosztalgiáztunk a nagyfiammal. Persze, nem volt nekünk kihívás, de egy remek, szemet és lelket megnyugtató elfoglaltság volt, míg kipróbáltuk és tekergettük a zsinórt a lapok körül.

Ez egy kiváló és okos foglalkoztató és fejlesztő játék a különbségek megtalálására, illetve a hasonlóságok felfedezésére, bevezeti a gyerekeket a természet, a növények és állatok világába. De a számokat és a logikus gondolkozást is játékosan és nagyon érdekesen mutatja be, a gyerek észre sem veszi, hogy most éppen feladatokat old meg, mert egyszerűen játéknak tekinti az egészet. 


Növények és állatok

Ebben az agytekerőben a természeten keresztül sok ismeretre tehetnek szert a gyerekek. Gyümölcsöket kell felismerni például és eldönteni, hogy fán terem-e vagy sem, vagy éppen párosítaniuk kell, mi készül egy-egy növényből, fából, termésből. Állatokat kell keresgélni a réten, és feldarabolt képekből kell felismerniük, mit ábrázol.











Vagy zöldségekről kell eldönteniük, hogy föld alatt vagy föld felett nő-e, állatok árnyékait kell felismerniük, állatokat összepárosítaniuk valamilyen közös dolog miatt, stb. 30 oldalon keresztül oldhatjuk meg ezeket a kérdéseket és feladatokat, gyönyörű színes illusztrációkon keresztül, amelyek a játékon kívül rengeteg lehetőséget adnak a közös beszélgetésekre, a szülőknek arra, hogy beszéljenek ezekről az állatokról és gyümölcsökről, vagy azokról a képekről, amik a legjobban felkeltik a gyerekek figyelmét. 



Színek és formák

Ebben az agytekerőben is a nagyon egyszerű feladatoktól haladunk a kicsit nehezebbekig, a több gondolkodást kívánókig. Persze egy kicsi gyereknek még az is okozhat némi fejtörést, hogy megtalálja a párját egy képnek, de minél többször csinálja meg, annál könnyebb lesz. Ebben a játékban is találunk állatokat, növényeket, de vannak tárgyak, játékok és mértani formák, amelyek segítenek a mindennapi helyzetekbe helyezni ezeket a kérdéseket.











Milyen színű egy gyümölcs, balra vagy jobbra néz a krokodil, ki a párja, melyik a másik fele, melyik ugyanolyan színű, kicsi és nagy, igen vagy nem, melyik állat nem illik a többi közé - ilyen és hasonló feladványokat találunk ebben a részben, szerintem nagyon szórakoztató a gyerekeknek is, de a szülőknek is, akár együtt, akár külön veszik elő ezt a remek játékot. 

Számok és logika

Ez a harmadik, egyben utolsó Agytekerő, amit az óvodás kategóriában megmutatok nektek, és erre is tényleg igaz a címlapon feltüntetett Játék * Móka * Tanulás szlogen, akárcsak a többire. Játékosan megtudhatják, hány lába van egy állatnak, ugyanakkor a számokkal is barátkozhatnak, mert egyrészt megszámolják, másrészt látják leírva is.






Kezdetben mindenképpen szülői segítséggel, illetve közös időtöltésnek ajánlom a feladatok megoldását,  de ahogy a gyerek nő és minél többször csinálja meg a feladatokat, egyre többet tud egyedül is megoldani majd, ami hatalmas sikerélmény lesz neki is, és mindeközben nagyon sokat tanul. Játékosan tanul logikusan gondolkozni, a számokkal is megismerkedik és észre sem veszi. A gyerekeimnek sosem jutott eszébe, hogy most ők tanulnak, sőt, soha nem én vettem elő ezeket a játékokat, mert ők mindig megelőztek. Megmondom őszintén azt is, hogy néha a könyökömön jött ki, mikor aznap már harmincadjára tekergettük végig, de mindig jó képet vágtam hozzá. 😂🤣

Nagyon örülök ezeknek a játékoknak, de amúgy tényleg kis könyvecskéknek is tekinthetjük őket, mert szép illusztrációkkal, helyenként humorosan vezetik végig a gyerekeket a megadott témákon, egy nagyon jó élményt adva nekik és szülőknek is a kézbevétellel. Teljes szívvel ajánlom nektek is, ha ilyen korú gyerekeitek vannak, biztos vagyok benne, hogy a kisiskolás változat is hasonlóan hasznos, érdekes és ugyanilyen kiváló. 

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése