2022. április 1., péntek

Páhokiné Arany Piroska: Akik megérintették a szívemet


Vannak az ember életében olyan pedagógusok, óvónők és tanítónők, akik nagy hatással vannak ránk, és még felnőttkorunkban is emlékszünk kedvességükre, megértésükre és lehet, hogy éppen egy mondatuk, egy cselekedetük terelte életünket egy jobb irányba, vagy a megértő hozzáállásuk miatt tudtuk elfogadni magunkat, voltunk bármilyen idősek. 

Mindenki szívében kell, hogy legyen egy ilyen pedagógus, az enyémben több is van. Ilyen aranyszívű pedagógus Arany Piroska is, akinek már a nevében is annyi szépség van. És nem csak a neve ilyen szép, hanem a lelke is. Piroska logopédus, gyógypedagógus, egész életében azon munkálkodott, hogy szebbé tegye a rábízott gyermekek napjait és könnyebbé az életüket.

Könyvében megismerjük történetét, azt, hogyan lett belőle logopédus, gyógypedagógus és milyen utat járt be előtte. Úgy gondolta, hogy olyan sok szép, kedves, hasznos élményt gyűjtött össze pályafutása sok éve alatt, hogy érdemes volna megörökíteni, mert azon kívül, hogy számára szép emlék, másoknak is hasznos lehet, talán ötletet merítenek belőle, vagy reményt kapnak, hogy sosem szabad feladni és mindig érdemes küzdeni a nehézségekkel.

A Piroska által elmesélt történetek idejében még nem volt számítógép, mindent kis Erika írógépén pötyögött le, a nyelvgyakorlatokat és egyéb írásos anyagokat egyaránt. A könyvben szereplő gyerekek ma már felnőttek, a neveket és egyes körülményeket megváltoztatta a szerző, így egyértelműen nem azonosíthatók be a szereplők, hiszen nem is ez a könyv célja. 

Megható és szívhez szóló, olykor meghökkentő, meglepő történeteket olvastam ebben a könyvben, bátran biztatom Piroskát még több élmény és emlék lejegyzésére, hiszen ő maga is említette, hogy van még belőlük szép számmal. Ezt a könyvet a Covid okozta bezártság hozta ki Piroskából, körülvette magát ezekkel a gyerekekkel, ezekkel az emlékekkel és mindezek felidézése, leírása rajta is segített.

Sokféle történetet olvashatunk a könyvben, ha jól számoltam 25 különböző esetet, 25 gyereket ismerhetünk meg, olyan gyerekeket, akik másabbak, nehezebb sorsúak, mint a gyerekek többsége. Piroska nem csak mint logopédus foglalkozott velük, hanem igyekezett a lelkükhöz is közel kerülni és bizony több esetben is kiderült, hogy a problémának lelki okai is vannak, és egyidejűleg ott is el kell elkezdeni a gyógyítást. 

Megismerünk magatartászavaros, beszédhibás, traumatizált, betegségekben szenvedő gyerekeket és figyelemmel követhetjük Piroska hogyan közelít hozzájuk, hogy sikerül egy-egy gyereket megnyitnia, és általában nem csak a gyerekre van szükség egy probléma megoldásában, hanem a hozzátartozókra, szülőkre és a közvetlen környezetük is sokat tehet a javulásért. Piroska nagyszerűen találta meg ezekhez a gyerekekhez az utat, addig próbálta a módszereit és elképzeléseit, míg változást nem ért el náluk.

Azt gondolom, hogy nem csak Piroska szívét érintették meg ezek a gyerekek, hanem a gyerekek szívét is megérintette Piroska és ő az, akire felnőttkorukban visszaemlékeznek, eszükbe jut egy kedves mosoly, egy barátságos megnyilvánulás még akkor is, ha már messzire sodorta egymástól őket az élet. 

Az én szívemet is megérintették ezek a történetek és bizony volt, amikor megkönnyeztem a leírt sorokat, a felidézett emlékeket, nehéz sorsú gyerekekről is olvastam, akik története igazán szívbe markoló.

Én is nagyon köszönöm Cservenyákné Éva néninek, az elsős tanítónénimnek, aki megtanított olvasni a sok szeretetet és kedvességet, amit kaptam tőle, dr. Hamar Péter tanár úrnak pedig az irodalom szeretetét és azt a felejthetetlen stílust, ahogyan az irodalmat középiskolában tanította. Volt egy pillanat, ami nagy útravaló volt nekem az életre és még ma is boldoggá tesz, ha eszembe jut.  Nekem ők voltak a nagybetűs pedagógusok az életemben. 

Ajánlom szülőknek, nagyszülőknek ezt a könyvet, akik segítséget, ötletet találhatnak egy-egy nehezebb helyzetre, erőt és bátorítást, de a pedagógusok munkáját is jobban megismerhetik, még akkor is, ha ezek már régen történt eseményeket elevenítenek fel. 

Pedagógusoknak is érdekes olvasmány lehet, gyógypedagógusok és logopédusok is hasznos és praktikus megoldásokról olvashatnak, valamint az is figyelemre méltó, ahogyan Piroska eljutott ehhez a szakmához, amivel a későbbiekben sok-sok gyereknek segített és változtatta meg az életét. 

A könyvről és a szerzőről többet megtudhattok ezen a honlapon és a könyvet meg is tudjátok rendelni:

https://akikmegerintettekaszivemet.hu

Bea

"Hálás vagyok a sorsnak vagy Istennek, hogy adta őt nekünk. Mindig is vágytam egy fiúra, és lett. Azt szerettem volna, hogy vidám, boldog és játékos legyen, és az lett. Miért is ne lennék akkor elégedett? Ha nehezebben és másképp tanul majd, mint a többi gyerek, az nem baj. Mi az anyjával és a testvéreivel mindig mellette leszünk. Segítjük, támogatjuk, szeretjük."

*****

Minden gyerek más, minden helyzet más.
Nem lehet kőbe vésett szabályok alapján nevelni. 

*****

"Nagy lelkesedéssel, igazi tűzzel végeztem a munkámat. Sok szeretetet kaptam a gyerekektől. Többször vártak úgy, hogy a falitáblát telerajzolták szívecskékkel és virágokkal. Hihetetlen radarjuk volt, ha valamiért rossz napom volt vagy szomorú voltam, megérezték és a megszokottnál is jobban viselkedtek, vagy valamilyen módon a tudtomra adták, mennyire szeretnek."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése